Dziudo imtynininkas O. Bareikis žengė pirmuosius žingsnius Tokijo link

Lietuvis Osvaldas Bareikis savaitgalį dalyvavo Portugalijoje vykusiame pasaulio neįgaliųjų dziudo čempionate, kur užėmė septintąją vietą. Regėjimo negalią turintis Lietuvos sportininkas po čempionato džiaugėsi ne užimta vieta, o pirmaisiais taškais atrankoje į 2020 metų Tokijo paralimpines žaidynes. Šios planetos pirmenybės buvo pirmos varžybos, kuriose dziudo imtynininkai kovojo ne tik dėl medalių, bet ir dėl reitingo taškų, lemsiančių kelialapių likimą.

Svorio kategorijoje iki 73 kg O. Bareikis startavo pergalėmis prieš ukrainietį Serhijų Kotenką ir prancūzą Loisą Legerą, tačiau ketvirtfinalyje neprilygo uzbekui Feruzui Saidovui, kuris vėliau nužygiavo iki pat finalo ir pasipuošė pasaulio čempionato aukso medaliu.

„Su uzbeku buvo greita kova. Daug vilčių ir nedėjome, nes po pirmų dviejų kovų mano organizmas buvo labai nusilpęs. Ypač intensyvi kova buvo su varžovu iš Ukrainos, kai net prireikė pratęsimo. Buvo labai daug reikalų ir atėmė daug jėgų, o uzbekas prieš tai turėjo dvi labai lengvas kovas. Galima sakyti, kad jis išėjo prieš mane beveik nekovojęs, o mano jėgos buvo išsekusius. Iš pradžių dar bandžiau jam nenusileisti, bet varžovas buvo techniškesnis ir viską išsprendė“, – pasakojo O. Bareikis.

O. Bareikis neslėpė, kad daug vilčių siejo su paguodos kovomis, kurios leido pasivaržyti dėl vietos ant garbės pakylos ir bronzos medalio. Pirmoje paguodos kovoje lietuvis įveikė Kinijos atstovą Wu Puqį, tačiau antroje neprilygo gruzinui Bačukiui Šelijai ir užėmė galutinę septintąją vietą.

„Daug tikėjausi iš paguodos turnyro. Organizmas spėjo atsigauti, kabinausi į varžovus visa jėga, bet gavosi kaip gavosi. Apmaudu, nes pasaulio taurės varžybose buvau nugalėjęs gruziną. Galvojau, kad ir šį kartą pasiseks. Abu buvome nusiteikę labai ryžtingai, o kova buvo intensyvi ir apylygė. Varžovas pasinaudojo mano mažomis klaidelėmis ir iškovojo pergalę“, – pasakojo Algio Mečkovskio auklėtinis.

24-erių metų sportininkas prieš čempionatą buvo išsikėlęs tikslą patekti į geriausiųjų penketuką. Nors tikslo pasiekti nepavyko, O. Bareikis 2018 metus vertina teigiamai. Rugsėjį iškovotas sidabro apdovanojimas pasaulio taurės etape Kazachstane, apsiprasta naujoje 74 kg svorio kategorijoje.

„Manau, kad jau įpratau kovoti su sunkesniais varžovais. Pasaulio čempionate jaučiausi daug geriau nei pirmuose startuose. Dabar šioje kategorijoje jaučiuosi pakankamai gerai. Prieš startus nereikia mesti daug svorio, daugumą varžovų jau išstudijavau. Šiose planetos pirmenybėse surinkome dar daugiau informacijos apie priešininkus, todėl kitais metais turėtų būti dar geriau. Manau, kad ši kategorija man paranki, o gal net geresnė nei 66 kg“, – sakė O. Bareikis.

2019 metai O. Bareikiui bus itin svarbūs, nes bus kovojama dėl bilietų į 2020 metų Tokijo paralimpines žaidynes. Lietuvos atstovas iki Naujųjų ilsėsis, o sausį pradės ruoštis varžyboms, kuriose vyks reitingo taškų dalybos. O. Bareikio tikslas – būti tarp dešimties geriausių savo svorio kategorijoje.

„Tokijuje varžysis dvylika sportininkų, bet viena vieta atiteks šeimininkams, be to, kažkas gaus vardinį kvietimą. Taigi, lieka dešimt vietų. Kiekvienos atrankos varžybos bus labai svarbios, kiekvienas startas turės didelę kainą ir nulems, kad važiuos į Tokiją, o kas liks namie“, – sakė O. Bareikis.

Dziudo imtynininkas O. Bareikis atstovavo Lietuvai 2016 metų Rio de Žaneiro žaidynėse ir užėmė penktąją vietą svorio kategorijoje iki 66 kg.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių