„Dragūnui“ – naujų išbandymų metas

Atjaunėjusi Klaipėdos miesto vyrų rankinio komanda „Dragūnas“ šiandien pradeda naujojo sezono kovas. Klaipėdiečių tikslas – susigrąžinti prarastas pozicijas.

Pokyčiai ekipoje

Šešerius metus iš eilės Lietuvos rankinio lygos čempionais tapę klaipėdiečiai, praėjusį sezoną turėjo užleisti lyderių pozicijas ir tenkinosi antrąja vieta. Po įtempto sezono komandą paliko keletas lyderių. Į Islandiją rungtyniauti išvyko Mindaugas Dumčius, į Šveicariją – Edvinas Vorobjovas, į Austriją – vartininkas Aistis Pažemeckas.

Artimiausiu metu komanda atsisveikins ir su vieninteliu legionieriumi – Igoriu Kopišinskiu, kuris karjerą tęs Islandijoje, buvusių ekipos draugų klube.

„Dragūno“ vyr. treneriui Artūrui Juškėnui teko kaip reikiant pasukti galvą, kuo pakeisti šiuos senbuvius.

„Norėjome išsiversti be ekipos senbuvių pagalbos, tačiau taip nepavyko, teko atsiprašyti Kęstučio Kremerio ir pakviesti jį į komandą. Džiugu, jog esant reikalui, prie komandos prisijungs Gediminas Vaitkus bei Gražvydas Juška. Šie vyrai treniruojasi tik tada, kai gali, ir visada yra pasiruošę. Vis dėlto, jeigu apibendrintume, praradimų turime daugiau“, – teigė treneris.

Strategui pavyko į uostamiestį prisivilioti patyrusį Lietuvos nacionalinės rinktinės rankininką Gintarą Cibulskį, žaidžiantį linijos pozicijoje. Šį įspūdingo sudėjimo žaidėją galima vadinti tikru milžinu, kuris varo varžovų gynėjus į neviltį ir yra sunkiai sustabdomas. G. Cibulskis anksčiau žaidė Olandijos ir Ispanijos klubuose.

G. Cibulskis Klaipėdoje ne tik rungtyniaus, tačiau ir pats planuoja mokyti vaikus rankinio subtilybių.

„Klaipėdoje jau spėjau apsiprasti, jaučiuosi lyg senbuvis. Turime labai daug talentingo jaunimo, kuriam kol kas trūksta patirties, bet, manau, viskas bus gerai. Jauni žaidėjai noriai klausosi nurodymų. Žaisdamas užsienyje, labai pasiilgau tėvynės, šeimos, artimųjų, tad gavęs trenerio pasiūlymą, ilgai nedvejojau ir visiškai nesigailiu priimto sprendimo. Džiugu, jog pradėsime kviesti vaikus į rankinio treniruotes. Taip stengsiuosi perteikti savo įgytas žinias jaunajai kartai“, – teigė komandos naujokas.

Su komanda kartu taip pat treniruojasi iš Vilniaus „Šviesos“ atvykęs Modestas Vaitiekūnas bei dar keli perspektyvus rankininkai iš „Viesulo“ sporto centro: Benas Katkauskas ir Benediktas Pakalniškis.

Sezono tikslai

Prieš sezono startą A. Juškėnas buvo nusiteikęs kovingai.

„Nors šiandien, žiūrint į mūsų sudėtį, tikslai yra utopiniai, tačiau viščiukus skaičiuosime sezono pabaigoje. Norime Lietuvoje ir vėl tapti čempionais, o Baltijos rankinio lygoje patekti tarp keturių geriausių ekipų“, – apie išsikeltus tikslus kalbėjo "Dragūno" strategas.

Baltijos lygoje žais 11 komandų. A grupėje „Dragūnas“ susitiks su Minsko SKA (Baltarusija), „Viljandi“ (Estija), Kehros „Horizon“ (Estija), Rygos „Celtnieks“ (Latvija) ir debiutantu Zaporožės ZTR (Ukraina).

„Baltijos lyga šiais metais labai sustiprėjo, kartelė užkelta itin aukštai. Jeigu mums pavyks patekti į atkrintamąsias varžybas, o iš ten – tarp keturių stipriausių komandų, tai bus labai geras pasiekimas. Pavyko susitarti, kad visos rungtynės vyks Baltijos šalyse, todėl mums nereikės keliauti į tolimąją Ukrainą“, – sakė treneris.

Rankinio kalvė – Klaipėdoje

„Dragūno“ ekipą kasmet palieka ir į užsienį rungtyniauti išvyksta keletas žaidėjų, kuriems Lietuvoje nebėra ką veikti. Tačiau vis dažniau treneriai susiduria su problema, kad išvykusius žaidėjus nėra kuo pakeisti.

„Kad ir kaip nesinori kritikuoti, deja, yra taip, kad sporto mokyklų ir sporto centrų, kurie ruošia jaunuosius rankininkus, darbas yra visiškai neefektyvus ir prastas. Šią problemą jau kėliau prieš trejus metus. Nėra iš ko rinktis naujų talentų. Klaipėdoje padėtis taip pat nėra gera, tačiau laiku pamatėme situaciją ir mėginsime ją spręsti“, – vylėsi A. Juškėnas.

Lietuvos rankinio bendruomenę apskriejo žinia, jog nacionalinės rinktinės žaidėjas Jonas Truchanovičius, daug metų rungtyniavęs Klaipėdoje, pasirašė įspūdingą kontraktą su vienu stipriausių Prancūzijos rankinio klubų „Montpellier“, rungtyniaujančiu Čempionų lygoje. Lietuvis po pirmų sezono rungtynių nutildė visus kritikus. J. Truchanovičius pelnė net 8 įvarčius į „Toulouse" ekipos vartus ir svariai savo žaidimu gynyboje prisidėjo prie komandos pergalės.

„Po rungtynių pasveikinau Joną su įspūdingu debiutu. Jis daug metų labai sunkiai dirbo treniruotėse, turėjo nemažai rimtų traumų, tačiau kai turi tikslą, viskas yra įmanoma. Noriu, kad šis Jono pavyzdys taptų kelrode žvaigžde dabartiniam „Dragūno“ jaunimui, kuris ateityje planuoja gyventi iš sporto“, – sakė treneris.

Finansinė padėtis

Pagrindinė „Dragūno“ rėmėja išliko Klaipėdos miesto savivaldybė, kuri 2016 m. skyrė 69 tūkst. 718 eurų.

"Su turimu biudžetu didelės tragedijos nematome, tačiau nėra galimybės kilti aukščiau. Norint kažką kardinaliai pakeisti, reikalingi keliolika kartų didesni pinigai. Jeigu mūsų jauniems žaidėjams mokėtume kad ir po tūkstantį eurų į mėnesį – nuo to žaidimas nepagerėtų. Pirmiausia reikia pasiekti atitinkamą lygį, o jau paskui galvoti apie pinigus", – aiškino A. Juškėnas.

Dalį pinigų "Dragūnui" skiria privačios įmonės.

"Generalinio rėmėjo mes jau ieškome 12 metų. Bandė padėti ir savivaldybė, tačiau vis nesiseka. Esame pasiryžę klubui suteikti generalinio rėmėjo pavadinimą ir skirti prezidento postą. Komanda žengia teisinga linkme, niekuo nenusileidžia kitiems uostamiesčio klubams, vykdo socialinius projektus. Taip pat pradėsime vaikus ugdyti patys sau. Visas likusias rankinio ekipas Lietuvoje mes gerokai lenkiame. Tad, mieli verslininkai, jūs esate visada laukiami prie derybų stalo", – viltingai kalbėjo ekipos įkūrėjas.

Pirmąsias naujojo Lietuvos rankinio lygos sezono rungtynes "Dragūnas" žais jau šiandien 19 val. Kūno kultūros ir rekreacijos centro sporto salėje, Taikos pr. 61 A. Klaipėdiečių varžovas – Varėnos "Ūlos" rankininkai. Bilieto kaina – 2 eurai. Moksleiviams iki 18 metų ir senjorams, pateikus pažymėjimą, įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių