Daviso taurė: tokio permainingo sezono Lietuvos tenisininkai dar neturėjo

  • Teksto dydis:

Geriausias Lietuvos tenisininkas Ričardas Berankis sėkmingai pradėjo paskutinįjį šių metų didžiojo kirčio turnyrą. Pirmame atvirojo JAV čempionato rate lietuvis 3:6, 7:6 (7:3), 6:4, 6:2 įveikė Tuniso tenisininką Maleką Jazirį (ATP-68).

Tačiau Lietuvos teniso sąjungos (LTS) prezidentas Ramūnas Grušas sako, kad kol kas šį Lietuvos tenisininkų sezoną vertinti labai sunku. Nes pergales ir šuolius reitinguose staiga keičia daug atgarsio sulaukiantys skaudūs pralaimėjimai, o po nesėkmių asmeniniuose turnyruose tenisininkai džiugina rezultatais komandiniuose turnyruose - Federacijos ir Daviso taurėse.

Rugsėjo viduryje Lietuvos vyrų teniso rinktinė „Siemens“ arenoje Vilniuje stos į lemiamą sezono Daviso taurės mačą prieš Bosnijos ir Hercegovinos komandą. Būtent rinktinių - moterų ir vyrų - pasirodymą tarptautinėse varžybose R. Grušas vadina maloniausia sezono staigmena.

„Lietuvos moterų rinktinė, sudaryta iš tik jaunių turnyruose kol kas žaidžiančių merginų, sugebėjo išlikti antroje Federacijos taurės varžybų grupėje. Vyrus prieš vasarą vykusį Daviso taurės susitikimą su Pietų Afrikos rinktine taip pat daug kas nurašinėjo. Neva nėra R. Berankio, nebus ir pergalių. Todėl man tikrai labai smagu, kad Rimvydo Mugevičiaus vedini Laurynas Grigelis, Lukas Mugevičius, Tadas Babelis, Julius Tverijonas ir Tomas Vaišė ne tik iškovojo pergalę prieš afrikiečius, tačiau ir pritildė dalį skeptikų“, - sako LTS vadovas.

Skaičiuojant nuo 2010-ųjų, Lietuvos vyrų teniso rinktinė trečią kartą žais finalinį mačą dėl kelialapio į pirmą Daviso taurės varžybų grupę, kurioje šiemet varžosi tokios šalys kaip Ispanija, Ukraina, Portugalija, Austrija.

Pirmą kartą kelią aukštesnės grupės link Lietuvai užtvėrė Slovėnija, o štai 2014 metais nugalėję bosnius lietuviai iškovojo bilietą į pirmą Daviso taurės grupę.

„Prieš gerą dešimtmetį buvo svajojančių, kad vieną dieną turėsime žaidėją, kuris žais didžiojo kirčio turnyrų kvalifikacijose, o Daviso taurės antra grupė mums atrodė lubų lubos. Dabar gi R. Berankis nuolat bando jėgas svarbiausiuose teniso turnyruose, o Daviso taurėje balansuojame tarp antros ir pirmos grupės. Tikiu, kad trenerius pakeitęs L. Grigelis atkovos turėtas ATP reitingo pozicijas, o L. Mugevičius nesustos ATP penkišimtuko prieigose“, - teigia R. Grušas.

Anot jo, rinktinių rezultatai verčia pasitempti ir varžybų organizatorius: „Daviso taurės mačams vis dažniau renkamės didžiąsias universalias arenas. Tai rizikingas sprendimas daugeliu aspektų, tačiau aš manau, kad mūsų sportininkai nusipelnė jose žaisti, o teniso sirgaliai nusipelnė reginio, kurį smagu ir patogu stebėti. Jei norime šia sporto šaka sudominti kuo daugiau žmonių, turime žaisti arenose, o ne mažuose klubuose, kurių adresą žino tik tenisą patys daug žaidžiantys žmonės“.

Kalbėdamas apie geriausio Lietuvos tenisininko R. Berankio situaciją, R. Grušas sakė tikįs, kad Lietuvos rinktinės lyderis greitu laiku grįš į pergalių kelią.

“R. Berankio šių metų rezultatai gali būti puikia iliustracija fakto, kad sporte viskas yra greta. Pirmą pusmetį visi džiaugėmės, kad Ričardas tapo pirmuoju į olimpiadą ir ATP TOP 50 patekusiu Lietuvos tenisininku. Tačiau per Wimbledoną jis išgarsėjo kaip žmogus, prisidėjęs prie Bryano Viliso pasakos kūrimo, o iš Rio išvyko kaip du sausus setus pralaimėjęs tenisininkas. Jokiu būdu nesirengiu smerkti Ričardo, tačiau savo paties labui jis ir jo komanda turi rasti atsakymą į klausimą kodėl taip atsitiko. Juk tai buvo svarbiausias metų renginys pasaulyje, jame Ričardas atstovavo Lietuvai, o jo rezultatų laukė ne tik užkietėję teniso mėgėjai.

Olimpiada tapo skaudžia patirtimi tiek pačiam Ričardui, tiek mums visiems. Visgi gyvenimas nesustoja ir aš noriu palinkėti Ričardui ir visiems mūsų tenisininkams kuo daugiau pergalių tiek ATP turnyruose, tiek Daviso taurės varžybose“, - sako R. Grušas.

Daviso taurės mačas tarp Lietuvos bei Bosnijos ir Hercegovinos rinktinių rugsėjo 16-18 dienomis įvyks „Siemens“ arenoje Vilniuje. Tai bus penktoji komandų tarpusavio akistata. Per keturis iki šiol žaistus mačus lietuviai iškovojo tris pergales.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių