Charizmatiškasis NBA milžinas Sh.O'Nealas (10 faktų)

 

 

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart į mūsų rubriką pateko prieš kelis metus profesionalaus krepšininko karjerą baigusi unikali NBA asmenybė Shaquille'as O'Nealas.

Shaquille'as Rashaunas O'Nealas gimė 1972 metų kovo 6 dieną, Niuarke. Amerikietis augo globojamas patėvio ir motinos. Jo biologinis tėvas, Josephas Toney, galėjo tapti geru krepšininku, tačiau vietoje to pasirinko narkotikus ir 1973 m. sėdo į kalėjimą. Sh.O'Nealas ir jo tėvas nė karto nėra bendravę ir abu atsisakė tai daryti.

Vaikystėje Shaquille'as po pamokų laiką leisdavo „Berniukų ir Mergaičių klube“, kas, anot jo, padėjo jam išvengti bastymosi po gatves. Lankydamas vidurinę mokyklą atletas per du metus padėjo savo komandai iškovoti 68 pergales ir patirti vos vieną pralaimėjimą. Per sezoną aukštaūgis sugriebė 791 atkovotus kamuolius – tai valstijos rekordas.

Baigęs mokyklą, Sh.O'Nealas įstojo į Luizianos universitetą, kur krimto verslo studijas. 1991 m. jis buvo pripažintas geriausiu koledžo žaidėju, buvo geriausias savo konferencijos žaidėjas bei dukart pateko į geriausias studentų rinktines. Po trijų metų aukštaūgis nusprendė dalyvauti NBA naujokų biržoje.

Pirmą šaukimą turėjusi Orlando „Magic“ pasirinko Sh.O'Nealą. Vasarą krepšininkas praleido ne Orlande, o Los Andžele, kur sėmėsi krepšinio paslapčių iš Magico Johnsono. Debiutinį sezoną „centras“ pateko tarp dešimties geriausių lygos krepšininkų pagal pelnytus taškus, atkovotus kamuolius, pataikymo procentą bei blokuotų metimų skaičių. Shaqas tapo pirmuoju krepšininku NBA istorijoje, kuris pirmojo sezono pirmąją savaitę buvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku. Atletas taip pat buvo nominuotas geriausiu sezono naujoku ir tapo pirmuoju naujoku nuo 1985 m. išrinktas į „Visų žvaigždžių“ savaitgalio rungtynes. „Magic“ iškovojo 41 pergalę, bet į atkrintamąsias nepateko. Sh.O'Nealas tuomet pareiškė, kad tuometinis treneris Mattas Guokas turi būti atleistas, o jo postas turėtų būti patikėtas asistentui Brianui Hillui.

Kitą sezoną B.Hillas tapo vyriausiuoju treneriu, o krepšininkas pradėjo rinkti per mačą 29,4 taško bei atliko savo pirmą trigubą dublį, pelnydamas 24 taškus, sugriebdamas 28 kamuolius bei blokuodamas net 15 varžovų metimo. Atleto vedina komanda pirmą kartą per savo gyvavimo istoriją pateko į atkrintamąsias, tačiau ten nė karto nelaimėjo ir pasirodymą baigė po pirmojo etapo.

Dar po metų Sh.O'Nealas pirmavo pagal pelnomus taškus lygoje (29,3 tšk.) ir liko antras balsavime dėl MVP titulo. Sėkmingai žaidusi Orlando ekipa atkrintamosiose iškovojo pirmą pergalę ir tiesiog dominavo, kuomet įveikė Bostono „Celtics“, Čikagos „Bulls“ ir Indianos„Pacers“. Finale prieš Hiustono „Rockets“ aukštaūgis rinko po 28 taškus, sugriebdavo 12,5 kamuolio bei atlikdavo 6,3 rezultatyvaus perdavimo, tačiau triumfuoti jiems nepavyko.

1995 m. sezonas Orlande aukštaūgiui buvo paskutinis. Nepaisant to, kad jis patyrė traumą ir praleido 28 susitikimus, jis vis tiek rinkdavo 26,6 taško ir atkovodavo po 11 atšokusių kamuolių. „Magic“ atkrintamosiose nukeliavo iki konferencijos finalo, bet ten neprilygo „Bulls“.

Vasarą Sh.O'Nealas tapo laisvuoju agentu ir pateko į JAV vyrų rinktinę, su kuria triumfavo Olimpiadoje.

Orlando komandos vadovai ketino net atleisti vyriausiąjį trenerį, kad aukštaūgis pratęstų sutartį. Atletas nebuvo patenkintas Orlando žiniasklaida, kuri teigė, jog krepšininkas negali būti pavzdžiu vaikams. Be to, jo komandos draugasPenny Hardaway nenorėjo, kad Shaqas uždirbtų už jį daugiau pinigų. Gailiausiai Sh.O'Nealas nusprendė prisijungti prie „Lakers“ ir sudarė septynerių metų 121 mln. JAV dolerių sutartį.

Pirmuosius kelis sezonus „Lakers“ žaidė atkrintamosiose, tačiau į finalą nepateko iki 2000 m., kuomet ekipos vairą perėmė Philas Jacksonas. Tuomet prasidėjo komandos aukso amžius. Tris sezonus iš eilės „Lakers“ triumfavo NBA pirmenybėse, visus tris kartus Shaqas buvo pripažintas naudingiausiu finalų serijos žaidėju, tapo naudingiausiu sezono žaidėju bei nuolat žaidė „Visų žvaigždžių“ rungtynėse.

2001 m., rengdamas vaikų krepšinio stovyklą, Sh.O'Nealui buvo mestas iššūkis eiti draugiškų imtynių su Glenu Davisu, kuriam tuomet buvo 15 metų. Nors tuomet „centras“ svėrė 160 kilogramų, G.Davisas sugebėjo parversti jį ant žemės ir laimėjo dvikovą. Antrą kartą vaikis susigrumti su aukštaūgiu nepanoro.

2003 m. „Lakers“ nepateko į NBA finalą, todėl Sh.O'Nealas įkalbino prie komandos prisijungti Karlą Malone'ą ir Gary Paytoną. Abu žaidėjai sutiko žaisti už mažesnę algą, kad galėtų pirmą kartą tapti NBA čempionais. Tačiau tuomet prasidėjo nesutarimai tarp Sh.O'Nealo ir ekipos savininko Jerry Busso dėl kontrakto sąlygų. „Centras“ taipogi nesutardavo su Kobe Bryantu. Gynėjas viešai kritikavo ekipos draugą, teigdamas, kad šis nėra tikras lyderis, yra praradęs sportinę formą ir jam rūpi tik kontrakto reikalai.

„Lakers“ 2004 m. žaidė finale, bet ten pralaimėjo Detroito „Pistons“, o vidurio puolėjas sulaukė kritikos iš trenerių štabo. Dėl nuolatinių nesutarimų, aukštaūgis pareikalavo mainų. Iš pradžių „Lakers“ už Sh.O'Nealą norėjo gauti Dirką Nowitzkį, tačiau susitarti nepavyko. Galiausiai, mainai buvo atlikti su Majamio „Heat“.

Tik atvykęs į Floridą „centras“ klubo fanams pažadėjo iškovoti čempionų titulą. Laukti ilgai neprireikė. 2006 m. „Heat“ pateko į finalą ir triumfavo įveikdama „Mavericks“. Kitą sezoną dėl kelio traumos aukštaūgis praleido 35 rungtynes, tarp jų ir šv.Kalėdų rungtynes su „Lakers“. Tiesa, Sh.O'Nealas nevengė tuomet pažerti kritikos strėlių ekipos draugams ir Ph.Jacksonui. Po čempioniško sezono Majamio ekipa įkrito į duobę ir savo pasirodymą jau baigė po pirmo atkrintamųjų etapo, pralaimėjusi visas ketverias rungtynes. Tai buvo pirmas kartas per 50 metų, kuomet čempionų titulą ginanti ekipa pralaimi visus keturis mačus pirmajame etape.

2007–2008 m. sezonas amerikiečiui buvo vienas iš prasčiausių. Jo statistiniai rodikliai gerokai nukrito, puolime jis atakavo krepšį vis mažiau kartų, o galiausiai nutrūko jo 14–os kartų iš eilės dalyvavimas „Visų žvaigždžių“ mače. Maža to, treniruotėje Sh.O'Nealas kibo į atlapus treneriui Patui Riley, po ko buvo išmainytas į Fynikso „Suns“.

Fynikso ekipa tikėjosi, kad Sh.O'Nealas atkrintamosiose pristabdys Timą Duncaną, bet to nenutiko. „Suns“ vėl buvo eliminuota savo didžiausių priešų. Arizonoje milžinas praleido du sezonus ir vėl buvo iškeistas. Šįkart jo misija buvo padėti iškovoti čempionų žiedą LeBronui Jamesui ir Klyvlendo „Cavaliers“ klubui. Tačiau to nenutiko – „Cavaliers“ antrajame etape buvo eliminuota iš atkrintamųjų.

Kuomet K.Bryantas pradėjo švaistyti kritiką Sh.O'Nealo atžvilgiu bei didžiavosi, kad jis turi daugiau čempionų žiedų už „centrą“, Bostono „Celtics“ nusprendė pasikviesti krepšininką į savo gretas. Atletas norėjo didesnės algos, tačiau galiausiai pasirašė dviejų metų sutartį už 2,8 mln. JAV dolerių. Debiutuodamas naujoje komandoje Sh.O'Nealas sukritikavo K.Bryantą ir Dwyane'ą Wade'ą. Dėl traumos aukštaūgis praleido 27 mačus ir pirmąjį atkrintamųjų etapą, bet grįžo antrame etape. Visgi, jo laikas aikštėje buvo ribojamas, o „Celtics“ sezoną baigė.

2011 m. birželio 1 dieną jis socialinio tinklo „Twitter“ profilyje pranešė apie karjeros pabaigą, o po kelių dienų surengė oficialią spaudos konferenciją.

Ar žinote, kad?:

  • Sh.O'Nealas, kaip ir Kareemas Abdul-Jabbaras, per savo karjerą yra pataikęs vieną tritaškį
  • Po pralaimėto 1995 m. finalo, „centras“ parašė laišką Hakeemui Olajuwonui, norėdamas su šiuo sužaisti vienas prieš vieną
  • Tris kartus krepšininkas norėjo pasimatyti su prezidentu, kad šiam pasakytų „labas“
  • Per savo karjerą atletas turėjo ne vieną pravardę. Jis buvo vadinamas „The Diesel“, „Shaq Fu“, „The Big Daddy“, „Superman“, „The Big Agave“, „The Big Cactus“, „The Big Shaqtus“, „The Big Galactus“, „Wilt Chamberneezy“, „The Big Baryshnikov“, „The Real Deal“, „The Big Shamrock“, „The Big Leprechaun“, „Shaqovic“ ir „The Big Conductor“
  • Viename iš naktinių klubų, Sh.O'Nealas repavo apie K.Bryantą, teigdamas, kad šiam buvo atlikta vazektomija, pašiepė šį, kad be jo atletas negalėjo ilgą laiką iškovoti čempionų žiedo bei kitaip įžeidinėjo gynėją
  • Aukštaūgis norėjo tapti policininku, išlaikė specialius kursus ir tapo rezerviniu Los Andželo šerifu
  • 1993 m. jis pradėjo reperio karjerą. Jis išleido penkis studijinius albumus ir vieną rinktinį albumą
  • Savo prabangiuose namuose Orlande atletas įsirengė dviejų eilių kino teatrą su „Superman“ simbolika, milžinišku ekranu ir erdvinio garso sistemą
  • Shaqas yra vaidinęs dvylikoje kino filmų
  • Per savo karjerą vidurio puolėjas yra prametęs net 5317 baudos metimų

Šiame straipsnyje: ShaqasNBAlakersMagic

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių