Burlenčių aistruoliai: šio sporto laukia šviesi ateitis

  • Teksto dydis:

Burlenčių sportas sėkmingai gyvuoja jau 50 metų. Vos burlentėms atsiradus, vieną jų įsigijęs vokietis Calle`as Schmidtas neabejoja, kad šio sporto dar tik laukia aukso amžius. „Burlentės dar sugrįš. Nesvarbu, ši karta, kita, ar po jos ateisianti vėl pamils burlentes, nes malonumas, kurį ant jų patiri, per daug didelis“, – sako burlentininkas.

1967-aisiais amerikietis Jimas Drake`as pirmasis iškėlė burę virš banglentės. Neilgai trukus jo pavyzdžiu pasekė kiti. Vokietijai priklausančioje Zilto saloje visai netrukus jis išpopuliarino šią naują sporto šaką. Apie burlenčių sporto ištakas laidai „Euromaxx“ sutiko papasakoti Vokietijos burlenčių sporto pionierius.

C. Schmidtas pirmąją burlentę nusipirko JAV 1972-aisiais ir parsivežė į Vokietiją. 77-erių vyras prisimena pirmąjį bandymą su ja paplaukioti.

„Buvo labai vėjuota ir tai pačios blogiausios sąlygos pradedančiam. Po pirmos dienos buvau kaip reikiant apdaužytas ir apibrozdintas“ – pasakoja C. Schmidtas.

Tačiau vėjui nurimus ir sukaupus daugiau patirties, antroji diena buvo kur kas malonesnė ir jam puikiai pavyko. Burlente skrosdamas Vokietijos pajūriu ir prie ežerų, C. Schmidtas keldavo didžiulį žmonių susidomėjimą.

„Visuose paplūdimiuose surengdavome tikrą šou. Tuomet burlentininkų buvo dar nedaug, bet mes vis tiek buvome matomi“, – prisimena C. Schmidtas.

Netrukus daugybė žmonių panoro išbandyti burlentes. Net ir šiandien tūkstančiai pradedančiųjų užsirašo į sporto mokyklas. Tiesa, ne kiekvienam šis pomėgis prilimpa, nes pasiekti aukštą lygį – gana sunku.

Praėjus pusei šimto metų nuo burlenčių atsiradimo, C. Schmidtas tiki, kad burlenčių sporto laukia šviesi ateitis.

„Burlentės dar sugrįš. Nesvarbu, ši karta, kita, ar po jos ateisianti vėl pamils burlentes, nes malonumas, kurį ant jų patiri, per daug didelis“, – neabejoja burlentininkas.

Dauguma išbandžiusių, kuriems vis dėlto pavyko išsilaikyti ant kojų ir valdyti burlentę, sako, kad nebeįsivaizduoja gyvenimo be to malonumo, kurį gali suteikti šis sportas.

Kultūros žurnalą „Euromax“ žiūrėkite liepos 31-ą dieną 19 val. per kanalą LRT KULTŪRA.

Daugiau apie burlenčių sportą – vaizdo įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių