Buenos Airės 2018: lengvaatlečių mintyse – asmeniniai rekordai

  • Teksto dydis:

Jaunimo olimpinėse žaidynėse Buenos Airėse mūsų šaliai atstovaus 14 sportininkų. Tarp jų bus trys lengvaatlečiai, kuriems spalio 6-18 dienomis Argentinos sostinėje vyksiantis olimpinis renginys gali tapti rimta dingstimi susieti savo tolesnį gyvenimą su didžiuoju sportu.

Kelialapius į žaidynes iškovoję septyniolikmečiai rutulio stūmikas Dominykas Čepys ir 110 m barjerinio bėgimo atstovas Dovidas Petkevičius bei 16 metų disko metikas Matas Makaravičius būtų patenkinti, jei jaunimo žaidynėse pavyktų pagerinti asmeninius rekordus.

„Nuotaika olimpinė. Aišku, Buenos Airėse tikiuosi užimti kuo aukštesnę vietą, tačiau varžybos vyksta nedėkingu metu, kai paprastai klojame pamatus kitam sezonui“, – kalbėjo rutulio stūmikas D. Čepys.

Įspūdingų fizinių duomenų sportininkas veikiausiai verčia stebėtis vaikino pasirinkimu taip vadinamos antrosios Lietuvos religijos atstovus, tačiau pats 207 cm ūgio 140 kg svorio sportininkas teigia niekada apie krepšinį rimtai negalvojęs.

„Daug kas man kalba apie krepšinį, bet mano gyvenime yra lengvoji atletika ir baigta. O kas bus toliau, matysime, kai baigsiu mokyklą. Apie ateitį daug negalvoju, gyvenu čia ir dabar“, – trumpai drūtai nukirto prieš 4 metus rutulį į rankas paėmęs palangiškis.

Treneris Valerijus Murašovas savo auklėtinį apibūdino kaip psichologiškai stiprų, mokantį susikaupti: „Asmeninius rezultatus jis gerino ir esant karščiui, ir pilant lietui. Tai talentingas žmogus. Dabar turėsime kiek pakeisti planus, nes paprastai spalį pradedame pasirengimą naujam sezonui. Tai bus iššūkis ir man, ir jam“.

Treneris prisipažino, kad džiaugsis, jei Dominykas olimpiadoje bet vienu centimetru pagerins asmeninį rezultatą. Iki šiol toliausiai palangiškis kūjį yra nustūmęs 18,37 m.

D. Petkevičius pasakojo, kad sezono dar nėra baigęs, tad bus tinkamai pasiruošęs startuoti jaunimo olimpinėse žaidynėse. „Būtų gerai asmeninis ar net Lietuvos rekordas, bet per daug nesitikiu“, – kalbėjo 110 m distanciją su barjerais per 13,82 sek. įveikiantis bėgikas.

Romos Voronkovos ir Alvydo Gavėno auklėtinis prisipažino kurioziniu būdu patekęs į lengvąją atletiką: „Lydėjau pusbrolį ir pro stadioną eidami šokinėjome per tvoras. Trenerė pamatė ir gal dvi savaites ieškojo manęs. Nežinau, ar lengvoji atletika taps dar svarbesnė mano gyvenime, bet sportas bet kuriuo atveju bus mano laisvalaikio dalis“.

Trenerio A. Gavėno nuomone, jei stiprius nervus turinčio kovotojo norai nepasikeis, Lietuva turės stiprų barjerininką. „Argentinoje nebus lengva – dabar sezono pabaiga, nežinia, ar pavyks pakelti formą į dar vieną piką. Esame nusitaikę į dvyliktuką, o jei pateks į finalą, bus labai gerai“, – sakė jis.

Trečiasis lengvaatletis jaunimo olimpinėse žaidynėse atstovausiantis Lietuvai – M. Makaravičius – tęsia geriausias Lietuvos disko metimo tradicijas. Treneris Kęstutis Giedraitis pasakojo, kad 188 cm jaunuolis, kaip ir čempionai Romas Ubartas, Virgilijus Alekna, Andrius Gudžius, kilęs iš kaimo.

„Kai sutikau Matą prieš dvejus metus, jis jokių treniruočių nebuvo lankęs, bet išsiskyrė jėga. Bandėme mesti ietį, bet paėmęs į rankas diską greitai pagavo judesius, – prisiminė jis. – Iš pradžių kilograminį diską metė 52 metrus, bet po vasaros sutvirtėjęs švystelėjo per 60 m. Tuomet juo visi susidomėjo.“

Trenerio galva, būtų gerai, jei šiuo metu sparčiai augantis 188 cm ūgio disko metikas žaidynėse Argentinos sostinėje 1,5 kg diską numestų toliau nei asmeninis rezultatas (54,25 m). „Apie finalą sunku galvoti, nes dabar ten yra varžovų, metančių per 60 metrų“, – sakė Alytuje savo auklėtinį treniruojantis K. Giedraitis.

Iš viso Argentinoje varžysis 200 valstybių atletai, kurių amžius nuo 15 iki 18 metų. 32 sporto šakų atstovai kovos 36 rungtyse, žaidynėse bus išdalintas 241 medalių komplektas. Pirmą kartą olimpiniame renginyje dalyvaus po lygiai vaikinų (1999) ir merginų (1999).

Kaip ir įprastos olimpinės žaidynės, jaunimo olimpinės žaidynės vyksta kas ketverius metus. Spalio 6-18 dienomis vyksiantis renginys bus jau trečias. Pirmos dvejos vyko Singapūre ir Nandzinge, jose Lietuva iškovojo 13 medalių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių