Biatlonininkų variklis – išaugusi konkurencija

  • Teksto dydis:

Šūvis olimpinio sezono startui duotas. Sekmadienį Estešunde (Švedija) mišrių estafečių rungtimis prasidėjo 2017–2018 m. sezono pasaulio biatlono taurės varžybos, kuriose savo jėgas bando ir gausi Lietuvos delegacija.

Gausiausia delegacija

Gausiausią būrį atstovų Lietuvos olimpinėje rinktinėje turėsiantys biatlonininkai į Pjongčango žaidynes vyks keturiese, o atranką komandoje vykdys būtent pasaulio taurės etapuose. 2018 m. žiemos olimpiadoje dalyvauti galės du vyrai ir dvi moterys, kurių pavardės bus paskelbtos po šeštojo pasaulio taurės etapo, vyksiančio sausio 18–21 d. Italijoje.

"Visos mokomosios treniruočių stovyklos įvyko pagal planą. Gavome iš esmės viską, ko prašėme federacijos, įskaitant ir kineziterapeutą bei mediką, – pasakojo vienas rinktinės trenerių Aurimas Bučelis. – Norvegijoje jau išbandėme jėgas kontrolinėse varžybose, bet čia nebuvo keliama jokių užduočių. Pagal sportininkų būklę viskas turėtų eiti į gera."

Treneris atskleidė, kad šiek tiek šlubuoja rinktinės lyderio Tomo Kaukėno sportinė forma, tačiau tai jo negąsdina – sportininkų rezultatai turėtų kilti palaipsniui artėjant olimpiadai. Pavyzdžiui, puikiai Sočio žaidynėse pasirodęs T.Kaukėnas prieš ketverius metus olimpinį sezoną pradėjo nepatekdamas į geriausiųjų 70-ukus. O Sočyje užėmė jam itin aukštą 23-ią vietą 20 km individualiose lenktynėse.

Pakeitė taktiką

Beje, komanda sezoną pasitiko permainomis – biatlonininkai buvo padalyti į A ir B grupes po penkis sportininkus. A komandoje atsidūrė T.Kaukėnas, Vytautas Strolia, Karolis Dombrovskis, Diana Rasimovičiūtė ir Natalija Kočergina, B – Rokas Suslavičius, Linas Banys, Deividas Demkovas, Natalija Paulauskaitė ir Gabrielė Leščinskaitė.

"Į dvi grupes padalijome tam, kad galėtume daugiau dėmesio skirti sportininkams. Pavyzdžiui, kartais stovyklose gauname tris keturis šaudymo skydus, o komandoje – aštuoni devyni žmonės. Tampa sudėtingiau organizuoti visą treniruočių darbą", – paaiškino A.Bučelis.

Beveik visi A ir B komandų biatlonininkai, išskyrus D.Demkovą, yra įvykdę ir pasaulio taurės varžybų kvalifikacinį normatyvą. Vadinasi, planetos taurės etapuose ir vėl bus suformuotos tiek vyrų, tiek moterų estafečių komandos. Neatmetama galimybė, kad išbandyti jėgas kuriame nors iš etapų galės ir devyniolikmetis L.Banys.

"Norint koncentruotis ir ruoštis tik olimpinėms žaidynėms, reikėtų atsisakyti pasaulio taurės etapų po Naujųjų metų. Bet labai svarbu neiškristi iš pasaulio taurės, todėl privalome startuoti visuose etapuose ir visose distancijose. Galima duoti pailsėti lyderiams ir leisti startuoti Linui ar Rokui, tačiau mažai komandai visur užkamšyti skyles sudėtinga", – dėstė A.Bučelis.

Lyderiai gali keistis

Kalbėdamas apie olimpinę atranką tarp vyrų, strategas išskyrė tris pavardes – T.Kaukėną, Sočio olimpiados slidinėjimo rungtyje dalyvavusį V.Strolią bei K.Dombrovskį.

"Konkurencijos tarp jų dar nesijaučia, dar nebuvo startų. Yra trys vienodo ir gana neblogo lygio sportininkai. Tik Tomas sugeba susikaupti reikiamu metu ir reikiamą dieną iššauti, o kitiems yra sudėtingiau", – teigė A.Bučelis.

Praėjusį sezoną sėkmingiausiai moterų komandoje startavo N.Kočergina, tačiau į Pjongčangą – jai penktąsias olimpines žaidynes – realiai pretenduoja ir D.Rasimovičiūtė.

"Pernai priešsezoninėse varžybose Norvegijoje lydere buvo tarsi ir Diana, bet po jų sportinė forma pradėjo smukti. Šiemet pakoregavome pasiruošimą dėl kalnų, atsisakėme aukštikalnių vasarą. Dabar bijau dar kažką prognozuoti. D.Rasimovičiūtės savijauta gera, nuotaika gera. Sunku pasakyti, kuri iš jų – Natalija ar Diana – bus lyderė. Gal abi?" – spėliojo A.Bučelis.

Biatlono specialistas nenurašo ir N.Paulauskaitės bei G.Leščinskaitės galimybių pakovoti dėl olimpinio kelialapio: "Tai sportas, gali visko būti. Man patiko Gabrielės startas IBU taurės varžybose, ji atsigauna po sveikatos problemų, tobulėja, tad nenoriu sakyti, kad Diana ir Natalija tikrai vyks į Pjongčangą."

Pasaulio biatlono taurės varžybos startavo sekmadienį: popiet vyko mišrios vienetų estafečių varžybos, kuriose dalyvavo N.Paulauskaitė ir V.Strolia, o vakare mišrių estafečių rungtyje varžėsi N.Kočergina, D.Rasimovičiūtė, K.Dombrovskis ir T.Kaukėnas.

Svarbiausi sezono startai

Lapkričio 26 d. – gruodžio 3 d. – pasaulio taurės etapas Estešunde (Švedija)

Gruodžio 8–10 d. – pasaulio taurės etapas Hochfilcene (Austrija)

Gruodžio 14-17 d. – pasaulio taurės etapas Annecy-le Grand Bornand (Prancūzija)

Sausio 4–7 d. – pasaulio taurės etapas Oberhofe (Vokietija)

Sausio 10–14 d. – pasaulio taurės etapas Rūpoldinge (Vokietija)

Sausio 18–21 d. – pasaulio taurės etapas Antholze (Italija)

Sausio 24-28 d. – Europos čempionatas Ridnaun (Italija)

Vasario 10–23 d. – olimpinės žaidynės Pjongčange (Pietų Korėja)

Vasario 26 d. – kovo 4 d. – pasaulio jaunimo čempionatas Otepėje (Estija)

Kovo 8–11 d. – pasaulio taurės etapas Kontiolahtyje (Suomija)

Kovo 15–18 d. – pasaulio taurės etapas Osle (Norvegija)

Kovo 22–25 d. – pasaulio taurės etapas Tiumenėje (Rusija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių