Birštono pusmaratonis: ką žinoti pradedančiajam?

  • Teksto dydis:

Įpusėjus pavasariui ir šylant orams vis daugiau lietuvių aunasi bėgimo batelius ir pasuka į bėgimo takus. Ką daryti, kad bėgimas taptų gyvenimo būdu ir sveikatos šaltiniu? Savo patirtimi dalijasi portugalas Danielis Lima, kurio gyvenimo istorija verta kino filmo scenarijaus.

D. Lima, kuriam medikai prognozavo gyvenimą neįgaliojo vežimėlyje, pernai įveikė Birštono pusmaratonį.

Birštone portugalas bus ir šiemet – pernai didelio bėgikų susidomėjimo sulaukęs Birštono pusmaratonis šiemet vyks pirmąjį gegužės šeštadienį – gegužės 5-ąją.

Dalyviai gali rinktis net iš keturių distancijų – 1,5 km, 5 km, 10 km ir 21 km”Vytautas mineral SPA”.

Avarija pakeitė gyvenimą

D. Lima pateko į avariją ir patyrė labai sunkius sužalojimus, niekas nesitikėjo, kad vaikinas pakils iš neįgaliojo vežimėlio. D. Lima neslepia – buvo jaunas ir pervertino savo jėgas. Tai sukėlė didelę nelaimę.

„Tada automobiliu tiesiog skridome. Visi žino, kad automobiliai nėra skirti skraidyti. Tiesiog buvau jaunas“, – pasakoja Danielis.

Didžiuliu greičiu lėkęs automobilis tapo nevaldomas, kilo didžiulė avarija.

„Tris savaites buvau komoje. Man lūžo abi kojos, patyriau eilę kitų sužalojimų. Teko sėsti į neįgaliojo vežimėlį“, – pasakoja Danielis.

Praėjus pusantrų metų nuo nelaimės vyras pakilo iš neįgaliojo vežimėlio. Ne tik pakilo, bet ir ėmė aktyviai sportuoti, pradėjo kineziterapeuto karjerą ir šiuo metu dirba Birštone, „Vytautas Mineral Spa“ centre.

Danielis pernai įveikė Birštono pusmaratonį. Tą patį ketina padaryti ir šiemet. Beje, kurorto trasa puikiai tinka pradedantiesiems – Birštone pušynuose besidriekianti trasa yra lygi, be didesnių įkalnių ar nuokalnių.

Tris savaites buvau komoje. Man lūžo abi kojos, patyriau eilę kitų sužalojimų. Teko sėsti į neįgaliojo vežimėlį.

Svarbiausia  tikslas

D. Lima sukaupė didelę patirtį konsultuodamas tiek pradedančiuosius, tiek profesionalius sportininkus. Specialistas pastebi ir klaidas, kurių neišvengia besiruošiantys ilgesniems bėgimams.

„Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų, kurias daro ilgus nuotolius norintys bėgti žmonės, tai blogas planavimas. Tai gali būti netinkamas treniruočių krūvių ir trukmės parinkimas, treniruotės būna per lengvos arba priešingai – per sunkios. Taip pat viena iš dažniausių klaidų – netinkama mityba bei nepakankamas poilsio laikas. Iš tiesų nevadinčiau to klaidomis, tai greičiau pamokos – kartą išmokus šią pamoką daugiau jos nebekartosi. Taigi, mano patarimas yra parengti ilgus ir pagrįstus treniruotės planus, kurie ne tik būtų pritaikyti prie jūsų gyvenimo būdo, bet ir prie kūno sudėjimo“, – sako D. Lima.

Birštono pusmaratonio ambasadorė stajerė Diana Lobačevskė ne kartą minėjo, kad visiems bėgikams labai svarbu žinoti, ko sieki. Tą patį sako ir D. Lima.

„Pirmiausia reikia turėti tikslą. Turi aiškiai žinoti, ką tu nori padaryti ir kam tau to reikia. Jei nori bėgti dėl savo malonumo, jei nori tiesiog įveikti maratoną vien tam, kad įveiktum, yra vienas dalykas. Bet jei jūs norite rezultato, kad ir nubėgti maratoną greičiau nei per 4 valandas, tai jau reikalingos treniruotės. Taigi labai svarbu turėti tinkamą planą ir nuosekliai, reguliariai treniruotis. Tai yra pati svarbiausia bet kokio sporto dalis. Nuoseklus darbas paruošia gerą atletą“, – sako D. Lima.

Džiaugtis bėgimu

Portugalas teigia, siekti savo tikslo reikia pamažu.

„Jei jūs niekada nebėgote maratono, tačiau norite tai padaryti, siūlyčiau viską daryti pamažu, neskubėti. Pirmiausia pradėkite nuo nedidelių atstumų, vėliau pabandykite 5 km, 10 km. Dar vėliau pereikite prie pusmaratonio. Kiekvienas yra skirtingas, tačiau kiekvienam distancija yra ta pati – 42 km. Jūsų kojos turi būti pajėgios jus nunešti iki finišo. Norint įveikti maratoną reikia treniruoti visą kūną, įtraukti jėgos pratimus, kvėpavimo pratimus. Tai duos didelės naudos ir netrukus jūs tai pastebėsite“, – pasakoja D. Lima.

Bėgikams labai svarbi mityba bei tinkamo skysčių kiekio palaikymas organizme.

„Pirmas ir pats paprasčiausias patarimas – gerkite daug vandens. Mažiausiai du litrus per dieną bent pora savaičių prieš bėgimą. Įsitikinkite, kad tinkamai maitinatės. Be to, pasirūpinkite tinkamu maistu bėgimo metu. Tai yra specialūs batonėliai, bananai. Aišku, svarbi mityba ir po bėgimo norint tinkamai atsistatyti. Bėkite sau tinkamu tempu ir nebandykite sekti greitesnių už jus sportininkų, nes distancija yra ilga ir netrukus jūs tai pajausite. Tačiau svarbiausias dalykas jei bėgate pirmą kartą, tai džiaugtis tuo, ką darai. Džiaukitės kiekvienu kilometru. Bėgate tam, kad turėtumėte patirties, pasisemkite jėgų iš žiūrovų. Kas žino, gal pasirodysite kur kas geriau, nei tikėjotės“, – sako D. Lima.

Gegužės 5 d. startas bus duotas prie Birštono savivaldybės. Tuomet kurorto gatvėmis trasa pasieks Žvėrinčiaus mišką – čia bėgikams padės ir tyras miško oras. Bėgimo dalyviai finišuos starto vietoje – prie Birštono savivaldybės. Registracija į Birštono pusmaratonį tęsiasi. Daugiau informacijos rasite čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių