Baltijos šalių plaukimo čempionate triumfavo Lietuvos atstovai

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Kaune baigėsi dvi dienas trukęs Baltijos šalių plaukimo čempionatas bei jaunių mačas, kuriame rungėsi 271 plaukikas iš Latvijos, Estijos ir Lietuvos. Varžybose dalyvavo visi Lietuvoje esantys geriausi šalies plaukikai.

Sėkmingai startavusi Lietuvos komanda nugalėjo abiejose varžybų įskaitose:

Baltijos šalių čempionatas -

1. Lietuva             315 tšk.
2. Estija              259
3. Latvija             201

Baltijos šalių jaunių mačas -

1. Lietuva             269 tšk.
2. Estija              255
3. Latvija             115
  
Plaukimo specialistus labiausiai domino 100 m krūtine plaukimas, kuriame į startą šeštadienį stojo šios rungties lyderis Giedrius Titenis, Estijos plaukikas Marrti Aljandas ir pastarosiose Lietuvos plaukimo varžybose dėmesį atkreipęs panevėžietis Andrius Šidlauskas.

Nuo pat pirmų nuotolio metrų užvirė tikra vyriška kova. Įveikus pusė distancijos labai nedaug pirmavo A.Šidlauskas (28,83 sek.), antrasis tarpiniame finiše buvo G.Titenis (28,99 sek.), trečias M.Aljandas (29,20 min.). Artėjant finišui, varžybų atmosferą kaitino į priekį vis labiau besiveržiantis Andrius Šidlauskas, kurį audringai palaikė varžybas stebėjusi šeima bei daugumą varžybų dalyvių. A.Šidlauskas finišavo pirmas - 1 min. 01,45 sek.. Estijos atstovas M.Aljandas buvo antras (1:02,13), o trečias (1:02,60) liko G.Titenis.

Tai buvo pirmoji A.Šidlausko pergalė prieš G.Titenį. Be to, panevėžietis dar kartą pagerino asmeninį rezultatą, dar labiau priartėjo prie Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių "A" lygio normatyvo. Pasiektas rezultatas sportininkui suteikė geriausio varžybų plaukiko vardą Lietuvos komandoje pagal FINA taškų skaičiavimo sistemą.

Kaune vykusios varžybos buvo įtrauktos į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių kvalifikacinių varžybų sąrašus. Tai reiškia, kad visi pasiekti normatyvai buvo užskaityti.

A.Šidlauskas taip pat iškovojo teisę plaukti 4 po 100 m kombinuotojo estafetėje, kurioje smarkiai prisidėjo prie Lietuvos pergalės, savo atkarpą įveikęs per 1:01,50. Sportininkas ne tik pirmą kartą tapo Baltijos šalių čempionu, pirmą kartą tiesioginėje akistatoje įveikė tituluotą G.Titenį, bet ir pirmą kartą buvo patikrintas dopingo kontrolierių.

"Labai gerai, kad atsiranda sveika konkurencija. Ji lemia geresnį pasirengimą tarptautinėms varžyboms, geresnius rezultatus. Labai džiaugiuosi, kad Andrius Šidlauskas vis labiau artėja prie Rio olimpinio "A" normatyvo. Vis dėlto, norėčiau pabrėžti, kad šis Baltijos šalių čempionatas, pagal mūsų planą, buvo paskutinė galimybė parodyti savo rezultatus ir vertę atstovauti Lietuvai jauniems plaukikams. Tuo metu Giedriui Titeniui tai buvo pasirengimo pasaulio čempionatui Kazanėje etapas. Varžybos su konkurencija yra geriausia treniruotė", - sakė Lietuvos plaukimo rinktinės vyr. treneris Žilvinas Ovsiukas.

Pasak jo, G.Titenis ir kiti geriausi Lietuvos plaukikai, jau atstovaujantys šaliai aukščiausiu lygiu, šiuo metu dirba labai sistemingai, siekdami geriausios formos per svarbiausias varžybas, tokios kaip pasaulio čempionatas.

Panašiai Ž.Ovsiukas komentavo ir pirmojo Lietuvos plaukiko, pelniusio kelialapį į 2016 m. Olimpines žaidynes, panevėžiečio Dano Rapšio rezultatus Kaune.

Kovo 19-21 d. Lietuvos žiemos pirmenybėse Alytuje D.Rapšys pirmasis iš Lietuvos plaukikų įvykdė "A" lygio Rio de Žaneiro olimpinį normatyvą 200 m laisvu stiliumi, nors tai nėra pagrindinė jo rungtis.

Savo ruožtu pagrindinėse savo rungtyse nugara iki olimpinių "A" normatyvų D.Rapšiui trūko labai nedaug - 100 m nugara vos 0,06 sek., o 200 m nugara 0,09 sek. Tad "A" lygio normatyvų šturmas kol kas atidėtas vėlesniam laikui.

"Danas iki Baltijos šalių čempionato pradžios likus mažiau nei 2 savaitėms sirgo ir kelias dienas praleido be treniruočių. Tačiau jis labai panašus į Vytautą Janušaitį - visada pasiekia aukštų rezultatų", - sakė Ž.Ovsiukas.

Kaune D.Rapšus užtikrintai laimėjo savo nuotolius 100 m nugara (54,70 sek.), 200 m nugara (1:59,75) bei solidžiai prisidėjo per estafetes - 100 m l.stiliumi (pirmu etapu 49,76 sek.), 100 m nugara (54,88 sek.).

Baltijos šalių jaunių mače dalyvavo merginos, gimusios 2001-2002 m., ir vaikinai, gimę 1999-2000 metais. Komandas sudarė po 20 kiekvienos šalies plaukikų.

Jaunių mače vyko atkakli kova komandų įskaitoje. Lietuvos komandai pavyko išplėšti pergalę su 269 taškais. Antrojoje vietoje liko jaunieji Estijos plaukikai (255 taškai), treti buvo latviai (115 taškų). Lietuvos komanda laimėjo 38 medalius: 15 aukso, 13 sidabro ir 10 bronzos.

Lietuvos jauniai pagerino 5 Lietuvos rekordus iki 15 m.:

Erikas Kapočius (200 m krūtine)         2:23,50
Erikas Kapočius (100 m krūtine)         1:06,96
Erikas Kapočius (400 m kompl. pl.)      4:43,12
Greta Gataveckaitė (400 m l.stiliumi)   4:30,79
Mantas Kaveckas (50 m l.stiliumi)         24,16
  
Plaukimo specialistams paliko įspūdį kaunietis Rokas Juozelskis, kuris 200 m nuotolyje nugara (2:06,15) įvykdė "A" lygio normatyvą, garantuojantį kelialapį į Europos jaunimo olimpinį festivalį (EJOF) Tbilisyje.

"Norėčiau taip pat paminėti laisvu stiliumi plaukusius kėdainietį Darijų Astrauską, klaipėdietį Mantą Kavecką, kaunietį Tomą Sungailą. Jie gali tapti gerais plaukikais", - sakė Ž.Ovsiukas.

Iš merginų Lietuvos plaukimo rinktinės vyr. treneris paminėjo 13-metę vilnietę Kotryną Teterevkovą.

"Tai labai įdomi plaukikė su savita technika. Jos rezultatas (1.16,40 min.) 100 m. krūtine mažiau nei sekunde atsilieka nuo Rūtos Meilutytės plaukikių iki 13 metų rekordo (1:15,54). Įdomu, kaip bus toliau", - sakė Ž.Ovsiukas.

Kitas Baltijos šalių čempionatas bei jaunių mačas Lietuvoje vyks 2018 m.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių