Ar prasidės Miuncheno „Bayern” dominavimo era?

Futbolo pasaulis šiuo metu susižavėjęs aptarinėja vokiečių klubų pasirodymą Čempionų lygoje. Dortmundo „Borussia” nukovė Madrido „Real”, o Miuncheno „Bayern” dar įspūdingiau palaužė „Barcelona” komandą.

Užsienio portalai mirga nuo analizių ir straipsnių apie tobulą „Bayern” žaidimą. Svarstoma, ar Miuncheno klubas jau pribrendo pergalėmis ir galbūt jau ateina „Bayern” dominavimo era, pakeisianti „Barcelona” viešpatavimą.

„Jie žaidė protingai ir puikiai. Tiesiog super.„“Bayern” šiemet akivaizdžiai dominuoja visuose trijuose turnyruose – šalies čempionate, taurėje ir Čempionų lygoje”, – žavėjosi 1990 metų pasaulio čempionas vokietis Andreasas Brehme.

„Tokio komandos dominavimo dar nėra buvę”, – tvirtino prieš tris dešimtmečius „Bayern” žaidęs Manfredas Schwablis.

„Manau, kad dabartinį „Bayern” gali įveikti tik jie patys”, – įsitikinęs Ludwigas Koeglis, kitas futbolo veteranas.

Tiesa, panašiai buvo kalbama ir 1999 metų kovą. Su Stefanu Effenbergu, Mario Basleriu ir Lotharu Matthausu Bavarijos komanda iš anksto užsitikrino Bundesligos čempionų titulą. Bet finale Barselonoje „Bayern” skausmingai 1:2 pralaimėjo „Manchester United”, o po to suklupo ir Vokietijos taurės finale kovodami su Brėmeno „Werder”. Ir nors 2001 m. „Bayern” pagaliau laimėjo Čempionų lygą, niekas šios komandos nelygino su Franzo Beckenbauerio, Paulio Breitnerio, Seppo Maierio, Gerdo Mullerio ir Uli Hoenesso karta, 1974-1976 metais iškovojusia tris Čempionų lygos taures iš eilės.

Dabartinę kartą į aukštumas veda 67-erių specialistas Juppas Heynckesas. Jis rekordiškai anksti – likus 6 turams iki čempionato pabaigos užtikrino komandai Bundesligos čempionų titulą. Čempionai šiurpina varžovus ir Europoje.

„Bayern” mašina dirba nepriekaištingai”, – konstatavo dienraštis „Suddeutsche Zeitung”. „Tai yra geriausia komanda per visą klubo istoriją”, – pareiškė U.Hoenessas, dabar jau „Bayern” prezidentas.

Dauguma su juo sutinka. Aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje “Bayern” laimėjo tris taures, bet savo tikslą pasiekė sunkiu komandiniu darbu, o ne atakuojančio futbolo fiesta, kaip yra dabar. Be to, nuo 1975 iki 1980 metų Bundesligoje dominuodavo kitos komandos.

1999-ųjų „Bayern” irgi žaidė nuostabiai, bet po tragedijos finale su “Manchester United” treneris Ottmaras Hitzfeldas apsidraudė ir tapo itin atsargus. 2001-aisiais Čempionų lygą O.Hitzfeldas laimėjo naudodamasis griežta, disciplinuota gynyba. Tuo pat metu Vokietija žavėjosi totalinį futbolą demonstravusiu Lėverkuzeno “Bayer”, po metų finale nusileidusiu „Real”.

Dabar taip rungtyniauja „Bayern”. Ir niekas nesiginčija su J.Heynckesu, kai šis sako, jog „Bayern” tokio modernaus ir patrauklaus futbolo dar nežaidė.

Vos prieš ketverius metus Čempionų lygos ketvirtfinalyje “Bayern” taip pat kovojo su „Barcelona”. Katalonai namie dar pirmame kėlinyje sudraskė vokiečių gynybą (4:0), o atsakomosiose rungtynėse nesunkiai išsaugojo tai, ką sukūrė namie (1:1). Tuomet klubas atleido trenerio pareigas ėjusį Jurgeną Klinsmanną. Stiprų oratorių, bet prastą taktiką. Į jo vietą stojo olandas Louisas van Gaalas. Tais pačiais metais „Bayern” prisiviliojo Arjeną Robbeną ir Mario Gomezą. Už juodu teko pakloti pusšimtį milijonų eurų, tačiau investicija atsipirko su kaupu. L.van Gaalas jau pirmąjį sezoną Miunchene laimėjo dublį, o nužygiavęs iki Čempionų lygos finalo, nusileido Jose Mourinho Milano „Inter”. Tačiau nepalaužiamu pasitikėjimu savimi spinduliavęs L.van Gaalas nesutarė su komanda, pykosi su U.Hoenessu ir buvo atleistas. 2011 metais jį pakeitė J.Heynckesas. Pirmą sezoną jis nespėjo paskui Jurgeno Kloppo „Borussia”, bet šį jau Miunchenas diktuoja futbolo madas.

Vis dėlto pažymima, kad L.van Gaalo įtaka Miunchene juntama iki šiol. Olandas akcentavo trumpų perdavimų ir kamuolio kontrolės svarbą, pagrindinį vaidmenį komandoje skyrė Bastianui Schweinsteigeriui, daug pasitikėjo jaunaisiais Thomasu Mulleriu, Davidu Alaba, Holgeriu Badstuberiu. „Bayern” pagaliau tapo komanda, o ne asmenybių kratiniu.

Ant L.van Gaalo paklotų pamatų J.Heynckesas pastatė „Bayern” sėkmės karkasą. Skirtumas tas, kad olandų treneris buvo pozicinio žaidimo šalininkas, o vokietis leidžia komandai improvizuoti ir keistis pozicijomis. Prie viso to J.Heynckesas pridėjo ir „Borussia” bei „Barcelona” itin mėgiamą žaidimo komponentą – agresyvų bei intensyvų varžovų spaudimą po visą aikštę. Dar – vokišką drausmę ir atsargią žaidėjų rotaciją. Visa tai virto puikiu komplektu, galinčiu sunaikinti bet kurią komandą.

„Bayern” šiemet gali iškovoti net tris trofėjus. Vienas jau jų rankose, kovoje dėl kitų dviejų jie yra padėties šeimininkai. Jau žinoma, kad J.Heynckesas vasarą pasitrauks. Tačiau jį pakeis ne mažiau puikus strategas Josepas Guardiola. Ar su buvusiu „Barca” pergalių architektu prasidės „Bayern” dominavimo era?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių