2013 metų NBA naujokų birža: kas rankom trina, o kas ir vėl susimovė?

Šešiasdešimt šaukimų, netikėta pradžia, gausybė mainų. 2013 metų NBA naujokų birža – jau istorija.

Klivlendo „Cavaliers“ pirmuoju numeriu netikėtai pakvietė Anthony Bennettą, o potencialus pirmasis šaukimas Nerlensas Noelis buvo pašauktas tik šeštas. Netrukus ir iškeistas.

Bostono „Celtics“ didysis trejetas iširo galutinai – iškeisdami veteranus Keviną Garnettą ir Paulą Pierce'ą, „keltai“ pradėjo naują epochą komandos istorijoje.

Praūžus 2013 metų naujokų biržai, JAV dienraštis „The Oregonian“ pristato jos laimėtojus ir pralaimėtojus.

Laimėtojai

1. Anthony Bennettas

Prieš NBA naujokų biržą itin aktyviai pirmąjį numerį iškeisti bandę „Cavaliers“ vadovai tiesiog negalėjo gauti to, ko norėjo mainais už teisę kviesti pirmiems. O galbūt „kavalieriai“ tiesiog visus apgaudinėjo. Bet kuriuo atveju, Klivlendo klubas pakvietė jaunąjį puolėją Bennettą.

Nekyla nė menkiausių abejonių, kam šioje situacijoje pasisekė labiausiai. Nekreipiant dėmesio į garantuotą kontraktą, Bennettas žais komandoje, kurios ateitis atrodo daug šviesesnė nei pastarieji keleri metai.

Jauna, bet labai talentinga „Cavaliers“ ekipa išskėstomis rankomis laukia pirmo istorijoje kanadiečio, pasirinkto pirmuoju šaukimu. Komandos lyderiu išliks Kyrie Irvingas, o Bennettas nejaus didelio spaudimo ir galės po truputį atrasti savo vietą aikštelėje.

Klivlendo klubui nepakenktų ir vaikinas, vardu LeBronas Jamesas, kitą vasarą tapsiantis laisvuoju agentu. Bet kol kas kalbos apie jo sugrįžimą – tik spekuliacijos.

2. Naujojo Orleano „Pelicans“

Šeštuoju šaukimu pasirinkus Noelį, „Pelicans“ sirgaliai jau laukė artėjančios blokų fiestos, tačiau klubo vadovai turėjo kitų planų.

Naujokų biržos iškilmėse, „Pelicans“ iškeitė Noelį ir 2014 metų pirmojo rato šaukimą į Filadelfijos „76ers“ žvaigždę Jrue Holiday bei 42-uoju pakviestą Pierre'ą Jacksoną. Be abejo, svarbiausia dėlionės dalis – Holiday, Naujojo Orleano komandos atakoms vadovausiantis net ketverius metus.

Ko „Pelicans“ neteko? Traumuoto, nieko neįrodžiusio, panašaus į Anthony Davisą žaidėjo, Naujajame Orleane neturinčio tikros pozicijos. Žinoma, Noelis po nesėkmingos ir netikėtos naujokų biržos gali būti itin motyvuotas ir pasiruošęs skeptikams įrodyti savo tikrąją vertę.

Tačiau „Pelicans“ vadovai gali būti tikri, kad vietoje klausimų keliančio aukštaūgio gavo NBA Visų žvaigždžių rungtynėse jau pasirodžiusį jauną įžaidėją.

3. Davidas Sternas

Šie metai NBA komisarui ypatingi – tai buvo paskutinis Sterno sezonas, o tuo pačiu ir paskutinė, trisdešimtoji naujokų birža.

Sternas savo darbą NBA baigė pasikviesdamas į sceną jo epopėjos pradžią 1984 metais pažymėjusį Šlovės muziejaus narį Hakeemą Olajuwoną. Kaip prieš trisdešimt metų, taip ir dabar – Sternas legendai paspaudė ranką ir užbaigė, galima pavadinti, sėkmingą darbą NBA.

Tiesa, Sternas savo pareigas eis iki 2014 metų vasario, kai jį pakeis komisaro pavaduotojas Adamas Silveris.

Pralaimėtojai

1. Bostono „Celtics“ fanai

Užjaučiame, Bostone. Jūs tikrai to nenusipelnėte.

Skaudus Bostono „Bruins“ pralaimėjimas Stenlio taurės finale, šaltakraujiškas atsisveikinimas su beveik dešimtmetį už „Celtics“ vairo stovėjusiu Docu Riversu, o dabar tai.

Vieną dieną Kevino Garnetto ir Paulo Pierce'o marškinėliai bus iškelti į „Celtics“ arenos palubes, tačiau kol kas „keltų“ fanai žaidžiančius veteranus matys su baltai juodomis aprangomis.

Lygą sudrebinusiuose mainuose taip pat dalyvavo ir Jasonas Terry, o už visus tris veteranus Bruklino klubas į Bostoną išsiuntė Krisą Humphriesą, Geraldą Wallace'ą, Tornikę Shengelia, Krisą Josephą, Reggie Evansą ir 2014, 2016 ir 2018 metų pirmojo rato šaukimus.

Kas privertė „Celtics“ atlikti tokius drastiškus mainus? Be abejonės, ateities planai – Garnettui 37-eri, o Pierce'ui – 35 metai. Vis dėlto, vargu ar gerbėjai ras pateisinimų tokiam klubo poelgiui.

Nors oficialiai atlikti mainus bus galima tik liepos 10 dieną, neabejojama, kad iki to laiko susitarimas išliks.

Kad ir kaip bebūtų, abiejų veteranų kraujas vis tiek išliks žalias.

2. Nerlensas Noelis

Tikriausiai labiausiai nusivylęs naujokų biržos žaidėjas. Nors Noelis tikėjosi būti pašauktas pirmas, visų nuostabai vidurio puolėjas savo pavardę išgirdo vos šeštas.

Nepaisant to, viskas, atrodo, buvo gerai – 211 cm ūgio krepšininkas turėjo žaisti kartu su praėjusių metų pirmuoju šaukimu  Anthony Davisu, tačiau vėliau Noelis netikėtai buvo iškeistas į „76ers“ lyderį Holiday.

Nors „centras“ neteko galimybės žaisti kartu su Davisu, jis buvo laimingas ir sakė nesulaukiantis progos žaisti Filadelfijos klube.

„76ers“ klubui belieka tikėtis, kad Andrew Bynumo istorija nepasikartos.

3. Šarlotės „Bobcats“

Viena prasčiausių komandų NBA istorijoje ir vėl susimovė. Ketvirtu šaukimu į savo komandą pasikviesti Cody Zellerį, kai žaliajame kambaryje vis dar sėdėjo Noelis, Kanzaso gynėjas Benas McLemore'as ir Marylando ukrainietis Alexas Lenas?

Nesupraskite klaidingai – Zelleris yra puikus žaidėjas, tačiau jis nėra krepšininkas, galintis į žaidimą įnešti ugnelės ar užvesti abejingus sirgalius.

Jis turės persiorientuoti iš sunkiojo krašto į vidurio puolėjo poziciją ir yra panašus į žaidėją, kurį turėjo pakviesti ir gerą savo sudėtį tik papildyti norinti laiminti komanda.

Šarlotės ekipa, atrodo, neatitinka šio apibūdinimo.

Gal Zelleris yra neįvertintas ir „Bobcats“ abejojantiems įrodys savo, tačiau panašu, kad Šarlotės klubas suklydo. Vėl.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių