Vokiečius prajuokino FIFA prezidento kontrataka

Teismui paskelbus, kad buvę Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos vadovai ėmė kyšius, dabartinis prezidentas Josephas Blatteris susirūpino savo asmeniniu munduru.

Pirmtakai ėmė milijonus

Praėjusią savaitę Šveicarijos aukščiausiasis teismas viešai atvertė dokumentus, patvirtinusius, kad buvę FIFA vadovai – ilgametis prezidentas Joao Havelange'as ir šios organizacijos vykdomojo komiteto narys Ricardo Teixeira – iš kompanijos „International Sports and Leisure“ (ISL) paėmė milijoninius kyšius.

J.Havelange'as prie FIFA vairo stovėjo 1974–1998 m., be to, jis buvo ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys. R.Teixeira 1989–2012 m. vadovavo Brazilijos futbolo federacijai.

Tyrimo rezultatai liudija, kad 1997 m. kovą J.Havelange'as iš ISL gavo daugiau nei 1,5 mln. JAV dolerių kyšį, o R.Teixeira tokiu būdu per 1992–1997 m. praturtėjo 12,7 mln. šveicariškų frankų.

Juodi audros debesys susitvenkė ir virš dabartinio FIFA prezidento J.Blatterio galvos.

Nieko nežinojo?

„Apie istoriją su ISL sužinojau tik jai bankrutavus, bet ir mane jau įtaria korupcija, nors tam, kas įvyko, niekada nepritariau, – interviu dienraščiui “Blick„ pareiškė J.Blatteris. – Vis dėlto esu atakuojamas: esą kyšių galbūt ir neėmiau, tačiau privalėjau žinoti, kad kiti juos ima. Ne, nežinojau. Visi pervedimai iš ISL buvo atliekami į asmeninę J.Havelange'o sąskaitą, tik vienas, matyt, per klaidą atėjo į FIFA ir iškart buvo grąžintas. Žmonės, kurie kelia triukšmą, nori manimi nusikratyti.“

J.Blatteris patvirtino, kad inicijuos, jog būtų atšauktas J.Havelange'ui suteiktas FIFA garbės prezidento titulas. „Po šio skandalo jis privalo pasitraukti. Siūlysiu, kad kongresas priimtų atitinkamą sprendimą“, – teigė FIFA strategas.

Prieš dvejus metus J.Blatteris tvirtino, kad jo vadovaujamoje organizacijoje nėra „sugedusių kiaušinių“.

„Pripažįstu, kad tąkart, kalbėdamas apie sugedusius kiaušinius, suklydau, bet sisteminės korupcijos FIFA tikrai nėra, kitu atveju bylų tiesiog neatsigintume“, – kalbėjo 76-erių šveicaras.

Vokiečiai nesutriko

Komentuodamas teiginius, kad už kyšius galima nusipirkti ir teisę rengti pasaulio futbolo čempionatą, J.Blatteris netikėtai metė akmenį į Vokietijos daržą.

„Prisimenu, kai rinkome šalį, 2006-ųjų pasaulio čempionato šeimininkę. Kažkas staiga išėjo iš kabineto, kur vyko balsavimas, ir vietoj lygiųjų 10:10 pergalę 10:9 šventė Vokietija. Iš pradžių naiviai džiaugiausi, kad man neteko sunki misija lemiamu balsu nulemti nugalėtoją, bet tik vėliau supratau, kas įvyko“, – papasakojo FIFA prezidentas.

Vokiečiai nedelsdami sureagavo į mįslingą J.Blatterio repliką.

„Nesuprantu tokių FIFA prezidento pasisakymų. Jis netgi suklydo įvardydamas skaičius: balsavimo rezultatas buvo ne 10:9, bet 12:11, o Vokietijos pergalę lėmė tai, kad už ją balsavo aštuoni komiteto nariai europiečiai“, – sakė legendinis vokiečių futbolininkas Franzas Beckenbaueris.

„Miglotos J.Blatterio užuominos neturi jokio argumentuoto pagrindo. Jis stengiasi nukreipti dėmesį nuo to, kas pastaruoju metu iš tikrųjų vyksta jo vadovaujamoje organizacijoje“, – atkirto Vokietijos futbolo sąjungos generalinis sekretorius Helmutas Sandrockas.


Šiame straipsnyje: futbolasFIFA

NAUJAUSI KOMENTARAI

audrius

audrius portretas
Vokiečius prajuokino FIFA prezidento kontrataka O kur bent vienas sakinys apie šią kontra ataką ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių