A. Velička: norėčiau pažaisti E. Jankausko rinktinėje

Buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės puolėjas Andrius Velička prieš rungtynes su Škotija smagiai pabendravo su portalo dailyrecord.co.uk žurnalistu. Ir ne tik prasitarė, kad kitą sekmadienį bus padėtas taškas futbolininko karjeroje, bet ir pasidalino mintimis apie savo škotišką karjeros etapą.

37 metų puolėjas dar 1996 m. karjerą pradėjo „Kauno“ komandoje, bet 2006 m. kaip ir daugelis šios komandos žaidėjų, pateko į Edinburgo „Hearts“ klubą. Per Vladimiro Romanovo valdymo metus ten pabuvojo net 19 lietuvių, tačiau A.Velička ne tik „pabuvojo“,  bet ir įmušė ne vieną įspūdingą įvartį. „Persikėlimas iš „Kauno“ į „Hearts“ buvo geriausia, kas galėjo man nutikti. V.Romanovas buvo keistas ir savotiškas žmogus, bet jo dėka aš padariau gerą karjerą. Škotija mums, lietuviams, buvo tarsi kitas pasaulis. Lietuvoje pagrindinė sporto šaka yra krepšinis, o futbolas niekam neįdomus. „Hearts“ ekipoje aš kiekvienas rungtynes žaidžiau pilname stadione, gerbėjai mane atpažindavo gatvėje, sustabdydavo parduotuvėje, kalbėdavosi apie futbolą. Lietuvoje to niekada nebuvo. Man tai patiko, o ir mano žaidimas nebuvo prastas“, – kukliai savo pasiekimus įvertino 19 įvarčių per 47 rungtynes „Širdims“ pelnęs puolėjas.

2008 m. A.Velička iš Škotijos persikėlė į Norvegiją, tačiau tų pačių metų vasarą grįžo atgal. Tiesa, jau ne į „Hearts“, o į Glazgo „Rangers“. Pirmas sezonas prasidėjo dramatiškus pralaimėjimu „Kauno“ ekipai UEFA Čempionų lygos antrame atrankos varžybų etape, o baigėsi čempioniško šampano purslais Škotijos pirmenybėse. Tiesa, pats Andrius žaidė nedaug, nors sezono pabaigoje 4 įvarčiais prisidėjo prie čempionų titulo. „Kai atvykau į „Rangers“ buvau pervargęs, nes tris sezonus iš eilės neturėjau normalių atostogų. Tad po kelių rungtynių vadovai pasiūlė man porą savaičių pailsėti. Tuo metu komanda pradėjo skinti pergales ir poilsis užsitęsė. Vis dėlto, antroje sezono dalyje atėjo ir mano valanda. Keturiose rungtynėse iš eilės įmušiau po įvartį ir padėjau klubui laimėti čempionų titulą“, – prisiminė A.Velička.

„Rangers“ ekipai jis priklausė iki 2011 m., tačiau po pirmo sezono buvo skolinamas kitoms komandoms. Debiutas Anglijos „Championship“ pirmenybėse baigėsi sunkia kryžminių raiščių trauma, o 2010-2011 m. A.Velička turėjo progą pažaisti „Aberdeen“ ekipoje. Vėliau jis grįžo į Lietuvą, žaidė Panevėžio „Ekrano“ ir Vilniaus „Žalgirio“ komandose ir ten taip pat iškovojo ne vieną titulą. Karjeros pabaigą A.Velička pasitinka gimtojo Kauno „Žalgirio“ komandoje. Pernai jis pelnė 12, o šiemet – tik 3 įvarčius. Nesiseka ir komandai, kuri likus vienam turui užima paskutinę – 8 vietą vietą Lietuvos čempionate. „Paskutinius tris metus po sezono nuolat sakiau, kad jau viskas, bet dabar esu tikras, kad spalio 16 d. bus paskutinės mano rungtynės. Tikrai nėra lengva kovoti su dvigubai jaunesniais varžovais“, – pripažino 37 metų A.Velička.

Kas laukia ateityje A.Velička dar nežino. „Treneriu tikrai nebūsiu, tai tikrai ne man. Šiuo metu tariuosi su „Kauno Žalgiriu“ dėl kitokios pozicijos. O pasibaigus sezonui tikrai atvyksiu į Škotiją, aplankysiu Glazgą, Edinburgą. Mano šeima trokšta vėl pakeliauti po Škotiją. Svarbiausia, kad nebūtų lietaus“, – pajuokavo A.Velička.

A.Velička nepagailėjo gerų žodžių ir Lietuvos rinktinei bei jos vyriausiam treneriui Edgarui Jankauskui. „Su Slovėnija mums žiauriai nepasisekė, pirmavome 2:0, bet pačioje rungtynių pabaigoje varžovai rezultatą išlygino. Mums nepasisekė, bet fanai teigiamai įvertino rinktinės žaidimą. Rinktinę perėmęs E.Jankauskas pakeitė viską – nuo žaidėjų psichologijos iki žaidimo taktikos. Norėčiau ir aš pažaisti savo buvusio komandos draugo treniruojamoje rinktinėje. Edgaras yra labai stipri asmenybė, per savo karjerą iškovojo daug ryškių pergalių ir futbolininkai tikrai gali iš jo daug pasimokyti. Manau, kad tiek jo, tiek ir visos rinktinės laukia labai šviesi ateitis“, – teigė A.Velička.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių