UEFA griežtina kovą su korupcija futbole

UEFA informavo Lietuvos futbolo federaciją apie Neone (Šveicarija) pasirašytą deklaraciją dėl manipuliavimo futbolo varžybomis ir paprašė pagalbos kovojant su nusikalstamomis struktūromis bei korupcija futbole.

UEFA deklaracijoje teigiama, jo organizacija ir jos narės susidūrė su organizuotu nusikalstamumu, kova su kuriuo viršija sporto jurisdikcijos ribas.

"Mes kviečiame žaidėjus, organizacijas, visuomenę - visus, kurie ką nors žino apie manipuliavimą varžybomis, nelegalius statymus ar kitą nusikalstamą veiklą futbole pranešti mums arba savo vietos futbolo asociacijoms, lygų organizatoriams, teisėsaugos institucijoms. Mes visi kartu turime įveikti šį vėžį, kuris graužia futbolą“, - sakė UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino.

Po UEFA deklaracija pasirašė futbolo asociacijos, kurios yra įtrauktos į šiuo metu Vokietijos teisėsaugos organų bei UEFA vykdomą tyrimą dėl manipuliavimo varžybų rezultatais. Tai - Austrija, Belgija, Bosnija ir Hercogovina, Kroatija, Vokietija, Vengrija, Slovėnija, Šveicarija ir Turkija.

„Mes visiškai palaikome ir prisidedame prie šios iniciatyvos. Primenu, kad Lietuva pirmoji pasaulyje prisijungė prie FIFA Early Warning System. Jau dvejus metus stebimos ir analizuojamos visos Lietuvoje vykstančios varžybos“, - sakė LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, - „Pagal FIFA turimą informaciją, gaunamą iš beveik 1000 lažybų kontorų, įskaitant ir pavojingiausias Azijos lažybų kontoras,  įtarimų, jog Lietuvoje manipuliuojama rungtynėmis, šiuo metu nėra. Vis dėlto, dar kartą kreipiamės į Lietuvos visuomenę ir prašome pranešti apie galimus įtartinus atvejus“.
 
Prieš trejus metus FIFA, o šiais metais jau ir UEFA, siekdamos užkirsti kelią manipuliavimu varžybomis pradėjo taikyti Early Warning System (EWS). Nuo 2006 m. yra stebimos pagrindinės lažybų bendrovės visame pasaulyje, o tuo pačiu šių futbolo organizacijų narių aukščiausių lygų nei rinktinių varžybos.

EWS sistemos pagalba UEFA pateikė įrodymus dėl 40 įtartinų rungtynių, vėliau prie šio tyrimo prisijungė Vokietijos teisėsaugos institucijos. Šiuo metu UEFA toliau tiria 7 įtartinas rungtynes bei pradėjo tyrimą dėl trijų teisėjų dalyvavimo.


Šiame straipsnyje: UEFA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių