Šveicarų tvirtovėje – spyriai lietuviams

Lietuvos futbolo rinktinė į nedidelį Šveicarijos miestelį Sankt Galeną atvežė lietuvišką lietų, tačiau šlapioje AFG arenos vejoje sąlygas diktavo šeimininkai. Lietuviai su neabejotinais 2016 metų Europos čempionato atrankos mačo favoritais kaip lygūs su lygiais plėšėsi daugiau nei valandą, bet finišo tiesioje užtikrintą pergalę 4:0 šventė šveicarai.

Lietuvos futbolo rinktinė į nedidelį Šveicarijos miestelį Sankt Galeną atvežė lietuvišką lietų, tačiau šlapioje AFG arenos vejoje sąlygas diktavo šeimininkai.

Laikėsi valandą

Lietuviai su neabejotinais 2016 metų Europos čempionato atrankos mačo favoritais kaip lygūs su lygiais plėšėsi daugiau nei valandą, bet finišo tiesioje užtikrintą pergalę 4:0 šventė šveicarai.

Ledus šeimininkai pralaužė 66–ąją min. Mūsiškių pastangas nubraukė gynėjų bei iki tol ne sykį gelbėjusio vartininko Giedriaus Arlauskio klaida. Palūžę dėl praleisto įvarčio svečiai tuoj pat suklupo dar sykį – 68-ąją min. nuošalės išvengė krašto gynėjas Fabianas Scharas. Trečiąją ir paskutinę - ketvirtąją vinis į lietuvių karstą įkalė Xherdanas Shaqiri. Miuncheno „Bayern“ klubo saugas pasižymėjo 80-ąją min. ir 90-ąją min.

„Liūdna. Labai sunku...“, - atsiduso Arvydas Novikovas.

Vienas Lietuvos rinktinės lyderių pirmasis nutraukė lietuvių tylos įžadus po skaudaus antausio.

„Jei nori pelnyti taškų su tokia komanda kaip šveicarai, privalai žaisti ne vieną kėlinį, o visas 90 min. Jei atvirai, įvarčiai į mūsų vartus turėjo kristi dar anksčiau. – kalbėjo saugas. – Nusiteikimo ir pasiaukojimo mums netrūko, bet privalėjome pademonstruoti kokybiškesnį žaidimą“.

Iškovoję antrąją pergalę per 4 mačus šveicarai pavijo ir aplenkė taip pat 6 taškus turinčius lietuvius. E grupėje pirmauja tituluotoji Anglijos rinktinė.

Mėgino kandžiotis

Rungtynės prasidėjo viltingai. Jau 1-ąją mačo min. lietuviai surengė pavojingą išpuolį. Arvydas Novikovas krašte suklaidino savo gynėją ir perdavė į baudos aikštelę. Lietuvių smūgis praskriejo virš skersinio. Šveicarai atsakė dviem dūriais.

Vėliau, aistroms kiek nurimus, 12-ąją min. galva aštriai kirto Tadas Kijanskas. Kamuolys vėl prašvilpė virš skersinio. 18-ąją min. tokį pat išpuolį, tik dar grėsmingesnį surengė varžovai. Hario Seferovičiaus dūrį Giedrius Arlauskis sunkiai, bet nukreipė į kampinį. Panašiai nelengvai vartininkas susitvarkė ir su dar vienu puolėjo smūgiu – šįsyk koja į vadinamąją devyniukę.

Xherdanas Shaqiri, H.Seferovičiaus – šveicarai vienas po kito mušinėjo aplink mūsiškių vartus ir į jų plotą, tarsi prisišaudydami mirtiniems dūriams. Jais galėjo tapti 56-ąją min. Admiro Mehmedi tiksliai paristas kamuolys, atsimušęs į virpstą.

Sėkmė lietuvius apleido po kampinio 66-ąją min., kai vos pasirodžiusio Josepho Drmičiaus trukdomas G.Arlauskis nesugraibė kamuolio ir jį įsimetė į vartus – 0:1. Netrukus, 68-ąją min. prakiurusios mūsiškių gynybos spragomis po dar vieno kampinio pasinaudojo Fabianas Scharas – 0:2. 80-ąją min. miniatiūrinis saugas Xherdanas Shaqiri iš Miuncheno „Bayern“ klubo baudos aikštelėje netrukdomas smūgiavo galva – 0:3. O baigiantis pagrindiniam rungtynių laikui tas pats albanų kilmės žaidėjas pasižymėjo technišku krepštelėjimu kulniuku – 0:4.

Tribūnose trispalvės

Sankt Galene lietuvius palaikė per šimtą aistruolių. Vieni jų, labiausiai prisiekę, į Šveicariją keletą dienų keliavo savo automobiliais. Kita maždaug pusšimčio žmonių delegaciją, kurią sudarė rinktinės rėmėjų atstovai bei žurnalistai, į mačo vietą keliavo lėktuvu ir autobusu.

Iš pradžių buvo pasiektas Milanas. Po nakvynės viename turtingiausių Lombardijos regiono ir visos Šiaurės Italijos miestų svečiai apsilankė legendiniame Milano „San Siro“ stadione. Jame rungtyniauja dvi Italijos futbolo lyderės „AC Milan“ ir Milano „Inter“ ekipos. Arenoje įsikūrusiame muziejuje išvydome šių klubų iškovotus žymiausius Europos futbolo trofėjus – Čempionų lygos ir UEFA taures, Luiso Figo, Ronaldo, Kaka, Paolo Maldini, Andrijaus Ševčenkos ir kitų klubų legendų marškinėlius bei atributiką. Tiesa, dar didesnį įspūdį paliko tai, kaip kruopščiai „San Siro“ aikštė buvo rengiama šeštadienio akistatai tarp Italijos ir Kroatijos rinktinių. Veja buvo ne tik voluojama, purškiama specialiais preparatais, bet ir kaitinama šimtais galingų lempų, taip skatinant jos vegetaciją.

Po trijų dienų kelionės per Italiją, Lichtenšteiną ir Šveicariją pasiekėme Sankt Galeną, kur jau laukė anksčiau susirikusių lietuvių sirgalių pajėgos.

„Kaip galėjome nevykti, biure visą savaitę vos ne kiekvienas sutiktas kolega tik ir primindavo, kad atvažiuoja mūsų komanda. Nebebuvo kitos išeities“, - juokėsi kalbinta jaunų vilniečių pora, atidardėjusi iš Ciūricho.

Jie už vieną iš 17300 tą vakarą parduotų bilietų nepagailėjo maždaug 150 litų.

Lietuvių pastangos pasiteisino. Pilnutėlėje AFG arenoje jų balsai griaudėjo galingai: „Lietuviai, laimėsim šitą kovą! Ant kalno mūrai joja lietuviai!” ir kitos skanduotės nuolat plyšavo iš mūsiškių tribūnos. Po mačo tautiečiai neskubėjo skirstytis. Daugelis jų panoro paspausti ranką tribūnose su sirgaliais mačą stebėjusiam Tomui Danilevičiui. Vienas geriausių visų laikų Lietuvos futbolininkų, neseniai padėjęs tašką sportinėje karjeroje, iš Italijos persikėlė į Šveicariją, kur ragauja verslininko duonos.

„Tomas pasirodė puikus žmogus. Sirgo kaip tikras aistruiolis. Puikiai su juo pabendravome“, - pasakojo rungtynes stebėjęs Egidijus Gaidamavičius.

Startinės sudėtys

Lietuva: G.Arlauskis, V.Andriuškevičius, G.Freidgeimas, T.Kijanskas, A.Žulpa, E.Vaitkūnas, G.Vičius, D.Matulevičius, A.Novikovas, K.Chvedukas, F.Černychas.

Šveicarija: Y.Sommeris, S.Lichtensteineris, F.Moubandje, G.Inleras, H.Seferovičius, V.Behrami, B.Dzemaili, A.Mehmedi, J.Djorou, F.Scharas, X.Shaqiri.

E grupės turnyro lentelė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Anglija                    4 4 0 0 11:1 12

2. Slovėnija                  4 2 0 2  4:4  6

3. Šveicarija                 4 2 0 2  8:3  6

4. Lietuva                    4 2 0 2  3:6  6

5. Estija                     4 1 1 2  1:2  4

6. San Marinas                4 0 1 3  0:11 1
  
Penktojo turo mačą Lietuvos rinktinė kovo 27 dieną išvykoje žais su grupės favorite bei pergalingai žaidžiančia lydere Anglijos (12 taškų) vienuolike.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai ko

tai ko  portretas
neklykiate, kaip isteriškos bobos? Kai pralošia krepšinio klubas Žalgiris, pasipila kažkoks neregėtas šmeižikiškas ir priekaištų pilnas lietus, kai prapila futbolo rinktinė - tyla? Gal pasakysite, kad futbolas Lietuvoje neturi finansų arba jų nevaldo ne sykį aprašytos ir tikrintos personos? Futbolo finansiniai užkulisiai tokie, kad krepšiniui su jo finansais, net padedant rėmėjams, toli gražu neprilygti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių