Supurtytas „Žalgiris“ nesudeda ginklų

2019 m. Lietuvos futbolo sezonas ketvirtą kartą iš eilės prasidės Lietuvos futbolo federacijos Supertaurės rungtynėmis.

Vasario 24 d. dėl šio trofėjaus Marijampolėje grumsis "Sūduva" ir Vilniaus "Žalgiris". Nors sostinės klubą prieš pat naują sezoną paliko vyriausiasis treneris Valdas Urbonas ir kapitonas Tomašas Šimkovičius, žalgiriečiai pasiteisinimų neieško ir ketina po metų pertraukos sugrąžinti Supertaurę į Vilnių.

Tarp Vilniaus ir Marijampolės

Prieš dvejus metus "Žalgiris" Vilniaus "Sportimos" manieže vykusiose Supertaurės rungtynėse 1:0 įveikė "Trakus" ir penktą kartą iš eilės iškovojo simbolinę reikšmę turintį trofėjų. Tačiau metų pabaigoje pergalėmis džiaugėsi "Žalgirio" varžovai. LFF taurės turnyro finale tuomečiai šalies futbolo hegemonai nusileido Kauno "Stumbrui", o dar po kelių mėnesių lemiamose A lygos rungtynėse turėjo pripažinti čempione tapusios Marijampolės "Sūduvos" pranašumą.

Tad 2018 m. vasario 17 d. dėl Supertaurės kovėsi "Sūduva" ir "Stumbras". Tame pačiame Marijampolės "Arvi" manieže marijampoliečiai laimėjo 5:0 ir antrą kartą klubo istorijoje į viršų kėlė šalies Supertaurę. Susigrąžinti prarastus titulus ketinęs "Žalgiris" pernai iš Kauno "Stumbro" atsiėmė LFF taurę, tačiau A lygos finiše nesugebėjo pasivyti "Sūduvos" ir antrus metus iš eilės turėjo tenkintis sidabro medaliais. Vis dėlto po sezono sutartį su vyriausiuoju treneriu Valdu Urbonu pratęsęs naujasis "Žalgirio" sporto operacijų vadovas Deividas Šemberas ryžtingai deklaravo, kad 2019-aisiais žalgiriečiai sieks laimėti visus Lietuvos futbolo trofėjus. Savo ruožtu užleisti užimtų pozicijų neketino ir Marijampolės "Sūduva".

Esminė rokiruotė

Pasiruošimą pirmai tarpusavio akistatai "Sūduva" ir "Žalgiris" pradėjo sausio 9 d. Stabilų kursą pasirinkę Marijampolės klubo vadovai pratęsė sutartį su vyriausiuoju treneriu Vladimiru Čeburinu, taip pat išsaugojo ir pagrindinius komandos žaidėjus – kapitoną Algį Jankauską, pernai atsiskleidusius Ovidijų Verbicką ir Giedrių Matulevičių bei kitus svarbius futbolininkus. Su "Sūduva" po sezono atsisveikino tik metus Lietuvoje praleidęs čilietis Gersonas Acevedo, pernai 13 įvarčių visuose turnyruose pelnęs puolėjas Regino Cicilia, taip pat brazilas Bruno Dybalas, baltarusis Vitalijus Gaidučikas ir austras Danielis Offenbacheris, į Estiją pasuko puolėjas Julius Kasparavičius. Komandą papildė jauni ir perspektyvūs lietuviai – Gratas Sirgėdas, Eligijus Jankauskas, Dominykas Barauskas, Paulius Golubickas, o paskutiniu pirkiniu tapo 31 metų Kanados rinktinės puolėjas Tosaintas Rickettsas.

Sieksime pergalės Supertaurės rungtynėse. Ir mes tikrai laimėsime.

Tuo metu "Žalgirio" gretose įvyko nemažų pokyčių. Su komanda atsisveikino legionieriai Mamadou Mbodjis, Slavko Blagojevičius, Diego Oyarzunas, Jeremy Manzorro, Louisas Ogana, Marcus Vidal Cunha ir Tomašas Malecas. Sutarčių su klubu nepratęsė ir lietuviai Dominykas Barauskas, Dominykas Kodz ir Linas Klimavičius bei prancūzas Serge Nyuiadzis. Žiemą "Žalgirio" gretas papildė būrys jaunų lietuvių – Modestas Vorobjovas, Sigitas Olberkis, Simonas Urbys ir Matas Vareikia, taip pat užsieniečiai – ispanai Victor Perez ir Cristianu Portilla, krotas Tomislavas Kišas, albanas Mevlanas Avdi, rusas Timuras Pukhovas, o paskutiniu naujoku tapo Turino "Juventus" klubui priklausantis vartininkas rumunas Laurentiu Branescu. Tačiau "Žalgiriui" nepavyko rasti pamainos rezultatyviausiam praėjusio sezono žaidėjui, net 31 įvartį visuose turnyruose pelniusiam rumunui Liviu Antaliui, o vasario pradžioje dar vieną spragą sudėtyje atvėrė į Rygos RFS ekipą perėjęs "Žalgirio" kapitonas Tomašas Šimkovičius.

Visgi didžiausia staigmena "Žalgirio" vadovams tapo vyriausiojo komandos trenerio Valdo Urbono sprendimas priimti LFF pasiūlymą ir tapti Lietuvos vyrų futbolo rinktinės strategu. Pačiame pasirengimo sezonui įkarštyje be vyriausiojo trenerio likę žalgiriečiai treniravosi prižiūrimi klubo fizinio rengimo trenerio Mariaus Čeliausko ir sporto direktoriaus Deivido Česnauskio.

M.Zubo sugrįžimas

Karštligiškos naujo vyriausiojo trenerio paieškos truko 10 dienų. Galiausiai vasario 13 d. klubas oficialiai pranešė, kad "Žalgirį" 2019 m. treniruos lenkas Marekas Zubas. Būtent šis futbolo specialistas 2013-aisiais su "Žalgiriu" pradėjo pergalių seriją Lietuvos čempionate ir taurių turnyruose, o iš viso nuo 2012 m. vidurio iki 2014 m. pabaigos iškovojo net 7 trofėjus. Po ketverių sezonų pertraukos į Vilnių sugrįžęs M.Zubas neslėpė, kad po paskutinio darbo etapo Kazachstane planavo daugiau laiko skirti šeimai ir poilsiui, bet D.Šembero skambutis privertęs pakoreguoti planus.

"Prisipažinsiu, atsisveikinęs su "Žalgiriu" negalvojau, kad dar kartą sugrįšiu į Vilnių. Visą laiką domėjausi komandos žaidimu, bendravau su klubo vadovais, kai galėdavau, apsilankydavau ir rungtynėse. Bet tikrai neplanavau sugrįžti, turėjau kitų minčių ir sumanymų. Ir jei D.Šemberas būtų paskambinęs keliomis dienomis vėliau, to sugrįžimo galėjo ir nebūti. Kita vertus, man "Žalgiris" yra tarsi antri namai, ypatingas klubas ir komanda, tad aš negalėjau neatsiliepti į jo pagalbos šauksmą", – kalbėjo M.Zubas.

Klubo sporto operacijų vadovas D.Šemberas pripažino, kad M.Zubą pasirinko dėl jo ankstesnio įdirbio "Žalgirio" klube: "Laiko surasti naują komandos vedlį turėjome labai nedaug, tad nuoširdžiai džiaugiamės, kad Marekas sutiko vėl vesti komandą į pergales. Jis mums nėra naujas treneris, puikiai pažįsta "Žalgirio" organizaciją, žino, kokie yra mūsų tikslai ir ambicijos. Nors šiuo metu mūsų padėtis sudėtinga, bet mūsų tikslai nesikeičia. Mes sieksime pergalės Supertaurės rungtynėse. Ir mes tikrai laimėsime."

Tiesa, kalbėdamas apie Supertaurę, naujasis "Žalgirio" treneris buvo atsargesnis: "Akivaizdu, kad esame visiškai nauja komanda su nauju treneriu. Galima sakyti, kad mes iš naujo pradedame ruoštis sezonui. Laiko labai nedaug, bet aš suprantu, kad "Žalgiris" turi kautis dėl titulų. Žinojau apie tai, kai priėmiau sprendimą, suprantu, kad tų kelių savaičių mums neužteks. Nežinau, kaip mums seksis, bet mes tikrai eisime į aikštę kautis. Nesu taip gerai susipažinęs su Marijampolės "Sūduva", bet jie yra čempionai, išsaugojo beveik tą pačią sudėtį ir tikėtina, kad išsaugojo ir pergales lėmusį žaidimo braižą. Būtų logiška manyti, kad ne mes, o "Sūduva" yra Supertaurės rungtynių favoritė. Tačiau mes neturime ko prarasti."

Marijampolės "Sūduvos" ir Vilniaus "Žalgirio" akistata Supertaurės rungtynėse įvyks vasario 24 d. 15 val.

Supertaurės laimėtojai

1995 m. Kauno "Inkaras-Grifas" (laimėjo šalies čempionatą ir LFF taurę)

1996 m. Šiaulių "Kareda" (2:1 prieš Kauno "Inkarą-Grifą")

1998 m. Panevėžio "Ekranas" (3:0 prieš Šiaulių "Karedą)

2002 m. FBK "Kaunas" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2003 m. Vilniaus "Žalgiris" (2:1 prieš FBK "Kaunas")

2004 m. FBK "Kaunas" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2006 m. Panevėžio "Ekranas" (2:1 prieš FBK "Kaunas")

2007 m. FBK "Kaunas" (1:0 prieš Marijampolės "Sūduvą")

2008 m. FBK "Kaunas" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2009 m. Marijampolės "Sūduva" (po 11 m b. 2:1 prieš Panevėžio "Ekraną")

2010 m. Panevėžio "Ekranas" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2011 m. Panevėžio "Ekranas" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2013 m. Vilniaus "Žalgiris" (po pratęsimo 1:0 prieš Panevėžio "Ekraną")

2014 m. Vilniaus "Žalgiris" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2015 m. Vilniaus "Žalgiris" (laimėjo čempionatą ir taurę)

2016 m. Vilniaus "Žalgiris" (po pratęsimo 4:1 prieš "Trakus")

2017 m. Vilniaus "Žalgiris" (1:0 prieš "Trakus")

2018 m. Marijampolės "Sūduva" (5:0 prieš Kauno "Stumbrą").

Kas yra kas?

Marijampolės "Sūduva"

Lietuvos čempionai: 2017 ir 2018 m.

LFF taurės laimėtojai: 2006 ir 2009 m.

Supertaurės laimėtojai: 2009 ir 2018 m.

Vilniaus "Žalgiris"

Lietuvos čempionai: 1991, 1992, 1999, 2013, 2014, 2015, 2016

LFF taurės laimėtojai: 1991, 1993, 1994, 1997, 2003 (rud.), 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 (pav. ir rud.), 2018 m.

Supertaurės laimėtojai: 2003, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 m.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisfutbolasSupertaurė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių