Šansas Lietuvai: didinamas Pasaulio futbolo čempionato dalyvių skaičius

  • Teksto dydis:

Antradienį Ciuriche (Šveicarija) posėdžiavęs FIFA vykdomasis komitetas pritarė, kad nuo 2026 metų būtų pakeistas Pasaulio futbolo čempionato formatas – turnyre dalyvaus 48 vienuolikės, rašo „Deutsche Welle“.

Pagal naująjį formatą, komandos pirmame turnyro etape bus suskirstytos į 16 grupių po tris. Apie tai pranešė ir pati FIFA savo „Twitter“ paskyroje.

Dvi geriausios kiekvienos grupės ekipos keliaus į kitą etapą.

Su turnyro dalyvių skaičiumi išaugs ir sužaidžiamų rungtynių skaičius – nuo 64 iki 80. Taip pat užsitęs ir pats čempionatas – iki 32 dienų.

 Rinkiminis pažadas

Čempionato dalyvių skaičiaus išplėtimas buvo naujojo FIFA prezidento Gianni Infantino rinkiminis pažadas. Šveicarijoje gimęs G. Infantino šios organizacijos galva tapo praėjusių metų vasario 26 d.

FIFA savo sprendimą argumentuoja ne tik futbolo populiarinimu pasaulyje, bet ir finansine nauda – tikimasi gauti maždaug 605 mln. eurų daugiau pajamų, lyginant su planuojamomis pajamomis iš 2018 metais vyksiančio čempionato.

Šis sprendimas į turnyrą patekti gali padėti ir Lietuvai, mat, kaip teigia naujienų agentūrai AFP artimas šaltinis, Europos deleguojamų ekipų skaičius padidės trimis – nuo 13 iki 16 vienuolikių.

Tiesa, čempionato išplėtimas buvo kritikuotas didžiųjų futbolo valstybių, kurių manymu, čempionato išplėtimas pakenks žaidimo kokybei bei pervargins ir taip po klubinio futbolo sezono pavargusius sportininkus.

Jau trečias išplėtimas

Dabar turnyre dalyvauja 32 nacionalinės ekipos, kurios suskirstomos į aštuonias grupes po keturias. Į tolesnį etapą patenka po dvi geriausias kiekvienos grupės komandas. Toks turnyro formatas naudojamas nuo 1998 metų.

Antradienį priimtas sprendimas išplėsti čempionatą – jau trečias per visą jo istoriją. Pirmajame čempionate 1930 m. Urugvajuje varžėsi trylika komandų. 1982 metais jų skaičius buvo išplėstas iki 24, o 1998 metais Prancūzijoje varžėsi jau 32 ekipos.

2018 m. Pasaulio čempionatas vyks Rusijoje, o 2022 m. – Katare.

2026 m. vyksiančio turnyro organizatorius bus paskelbtas anksčiausiai 2020 m. FIFA organizatorių turėjo paskelbti šiemet, tačiau dėl kaltinimų korupcija balsuojant dėl 2018 m. ir 2022 m. turnyrų, sprendimas buvo atidėtas.

Surengti 2026 m. turnyrą pretenduoja Kanada, Meksika, JAV ir Kolumbija.

Lietuvos nacionalinė rinktinė atrankoje į 2018 metų Pasaulio čempionatą šiuo metu F grupėje užima ketvirtą vietą.

Artimiausias atrankos rungtynes mūsiškiai žais su Anglijos vienuolike kovo 26 d. Londone. Šias rungtynes tiesiogiai transliuos LRT TELEVIZIJA.

Į čempionatą pateks po vieną geriausiai grupėse pasirodžiusią komandą. Aštuonios geriausios antrą vietą užėmusios rinktinės dalyvaus papildomoje atrankoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Elvinas

Elvinas portretas
Nejuokaukit taip baisiai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių