„Real“ dominavimas Europoje tęsiasi: šįkart krito savo lyderį praradęs „Liverpool“

Kijeve vykęs Čempionų lygos finalas paženklintas dar vienu titulą ginančio Madrido „Real“ triumfu. Vos po pusvalandžio žaidimo savo atakų lyderį Mohamedą Salah praradęs „Liverpool“ nesugebėjo prilygti legendinio prancūzo Zinadine`o Zidane`o kariaunai – ji triumfavo rezultatu 3:1.

Futbolo gerbėjų akys šeštadienį vakare nukrypo į Kijevą, kur pagaliau, skambant fanfaroms ant žaliosios Olimpinio stadiono vejos išsirikiavo dviejų stipriausių Europos futbolo klubų vienuolikės – po 11 metų pertraukos į Čempionų lygos viršūnę užkopęs „Liverpool“ ir jau trečiojo čempionų titulo iš eilės siekęs Madrido „Real“ klubas.

Juos pasitiko ir milžiniškos minios futbolo sirgalių – paprastai mėlyna ir geltona spalvomis išmargintas 63 tūkst. vietų stadionas nusidažė balta ir raudona spalvomis. Šiais marškinėliais vilkintys bei užmiršę visas negandas sirgaliai jau nuo vidurdienio kėlė triukšmą specialiai dėl renginio automobiliams užtvertose centrinėse beveik 3 mln. gyventojų turinčio miesto gatvėse, ten kabino vėliavas, pildė barų bei kavinių kasas ir traukė dainas. Kijevas šeštadienį praleido kaip niekada skambiai.

Nors, kaip rungtynių išvakarėse tvirtino „Los Blancos“ treneris Zinadine`as Zidane`as, favoritų finale nėra, tokiais bukmekeriai ir daugybė futbolo ekspertų laikė būtent daugkartinius Ispanijos ir Čempionų lygos laimėtojus. Tiesa, aktyviausių futbolo sirgalių nuomonės čia gerokai išsiskyrė. Išsiskyrė jos ir žvelgiant į stadiono perimetrą, kur savo dievukų laukė dvi didžiulės stovyklos. Tiesa, šįkart – sudarytos tik iš turinčių bilietus. Skirtingai nei, pavyzdžiui, pernai Stokholme vykusiame Europos lygos finale, šįkart bilietų neturintys sirgaliai nebuvo prileisti prie stadiono – čia, likus keliems šimtams metrų iki vakarinio pasirodymo arenos, pasitiko uniformuoti pareigūnai, kurių mieste galima sutikti kas keliasdešimt metrų.

Tačiau už užtvarų vis tiek vyko tikras vakarėlis – su dainomis, skanduotėmis, fajeriais, neapibūdinamomis emocijomis.

 

 

Tačiau tikrasis reginys – stadione. Dar gera valanda prieš finalo pradžią stadionas tiesiog kunkuliavo ir išsprogo likus vos pusvalandžiui iki rungtynių. Atidarymo renginys ir visą aikštę užklojęs kilimas su Čempionų lygos atributika bei uždegantis atlikėjų pasirodymas dar labiau pakurstė emocijas.

Galiausiai rungtynėms teisėjavęs serbas Miloradas Mažičius paskelbė rungtynių pradžią ir ilgai laukta dvikova prasidėjo.

Kad „Liverpool“ žaidėjų neišgąsdino „Real“ kabinama favoritų etiketė, buvo matyti jau nuo pirmųjų minučių – aktyvus varžovų spaudimas, kibi gynyba, kokybiškas puolimas iš abiejų aikštės pusių privertė „Los Blancos“ mobilizuotis savo aikštės pusėje.

Neturėdami daug progų grasinti Loriso Kariuso ginamiems vartams, „Real“ turėjo nemažai darbo gynyboje. 19-metis „raudonasis“ Trentas Alexanderis-Arnoldas 23 minutę buvo visa netoli tikslo, kai po sumaišties varžovų baudos aikštelėje galėjo pasiųsti kamuolį į vartus.

Kibi „Real“ gynyba neapsiėjo be finalo grožį gadinančių pasekmių. Sergio Ramoso persekiotas Mohamedas Salah 26 minutę krito ir, nors po medikų priežiūros egiptietis aikštelę paliko ristele, tačiau po trijų minučių tapo aišku, kad susidūrimas neapsiėjo be skaudžių pasekmių. 10 įvarčių turnyre pelnęs M. Salah po dar vienos Anglijos ekipos atakos vėl atsidūrė ant žaliosios vejos. Viskas aišku – trauma. Fenomenalų sezoną sužaidęs bei iš viso 48 įvarčius komandai pelnęs M. Salah kol kas svarbiausią savo karjeros mačą paliko sužaidęs vos pusvalandį. Vietoje jo aikštėje pasirodė anglas Adamas Lallana.

Vienas kito negailėdami varžovai retino vieni kitų gretas. 37 minutę tęsti žaidimo jau nebegalėjo Dani Carvajalis. Aikštę ispanas, nors ir šlubčiodamas paliko pats, jį pakeitė Nacho, o tuo metu „Liverpool“ strategas Jurgenas Kloppas turėjo ką pasakyti savo auklėtiniams. Emocingi rankų mostai ir netramdomos vokiečio emocijos nors ir turėjo įpūsti aplink strategą susispietusiems „raudoniesiems“, idėjų kaip pralaužti varžovų gynybą, tačiau po dviejų nelemtų epizodų iniciatyvą perėmė Ispanijos klubas.

O kamuolio vartuose jau nebereikėjo ilgai laukti. C. Ronaldo ir Karimas Benzema sudarė kokybinę persvarą Anglijos klubo aikštelėje ir nors pirma portugalo smūgį L. Karius atrėmė, tačiau K. Benzema visgi įrideno kamuolį į vartus. Tačiau iš savo vietų pakilusius baltai vilkinčius sirgalius tuoj pat nuramino teisėjas – nuošalė.

Per tris pridėtas teisėjo minutes „Real“ dar turėjo ne vieną šansą, o „Liverpool“ komandos kapitonas Jordanas Hendersonas jau pradėjo nemenkai nervintis. Galiausiai komandos į rūbinę patraukė esant lygiam rezultatui 0:0.

Pirmajame kėlinyje pagal kamuolio kontrolę dominavę, tačiau smūgių į vartus neatlikę „Los Blancos“ visgi savo pasiekė – 51-ą minutę po itin šiurkščios L. Kariuso klaidos kamuolį į vartus pasiuntė K. Benzema bei taip nutildė milžinišką raudoną sieną.

Tačiau ji po 4 minučių atgijo – Sadio Mane laiku pakišta koja ir 1:1.

Atsigavus „Liverpool“ puolimui, Z. Zidane`as nusprendė į aikštę mesti Garethą Bale`ą. 61-ą minutę aikštėje vietoj Isco pasirodęs valas buvo puikus manevras – jis vos trijų minučių „žirklėmis“ per save įspūdingu smūgiu pasiuntė kamuolį vartus ir išvedė savo komandą į priekį.

Per likusį pusvalandį viena proga vijo kitą, tačiau pralaužti gynybos nepavyko, kol galiausiai visas „raudonųjų“ pastangas vėl nubraukė tragiškai sužaidęs L. Karius. Iš jo rankų išsprūdo G. Bale`o smūgiuotas kamuolys ir „Los Blancos“ sirgaliai jau pajuto pergalės dvelksmą – 3:1.

Į aikštę jau per teisėjo pridėtą laiką išbėgęs aistruolis sugadino finale nežibėjusio C. Ronaldo ataką, tačiau tai jau nebeturėjo jokios reikšmės – „Real“ iškovojo trečią iš eilės Čempionų lygos trofėjų ir net 13-ą šio turnyro trofėjų karališkojo klubo istorijoje. O J. Kloppui dar teks palaukti – tai buvo šeštasis iš eilės pralaimėtas vokiečio finalas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tempor

tempor portretas
Gražios rungtynės, ačiū žaidėjams už suteiktą malonumą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių