Nusivylimų sezonas klubo nesužlugdys

Nuo didžiausios Lietuvos futbolo A lygos sensacijos praėjusį sezoną iki pagrindinio nusivylimo šiame. Tokį kelią nuėjusios "Kauno Žalgirio" ekipos laukia nemenkos permainos, tačiau kauniečiai įsitikinę, kad savo pėdsaką A lygos žemėlapyje jie dar paliks.

28-ios rungtynės ir vos 15 sukrapštytų taškų iš 84 galimų. 23 įmušti įvarčiai, 55 praleisti. Paskutinė – aštuntoji vieta A lygoje. Su tokiu skurdžiu bagažu Lietuvos čempionatą baigė "Kauno Žalgirio" futbolininkai.

Pernai lyg viesulas į A lygos padangę įsiveržę naujokai iš Kauno iškart šovė į prizininkų pakylos prieigas, o finiše nenusileido žemiau nei 5-oji pozicija iš dešimties ekipų.

2016-ieji žalgiriečiams prasidėjo taip pat palankiai. Jie šalies pirmenybėse startavo pergale 3:2 išvykoje prieš, kaip vėliau paaiškėjo, pagrindinius konkurentus – Utenos "Utenio" futbolininkus. Vis dėlto vėliau sekė keturių pralaimėjimų iš eilės serija. Ypač apmaudi buvo nesėkmė 3-iajame ture, kai, prieš Jonavos "Lietavą" pirmaudami 2:0, kauniečiai išleido pergalę iš rankų ir vietoje 3 taškų pelnė 1. Būtent tų dviejų taškų ir pritrūko pirmenybių finiše. Nors ir demonstruodami kovingumo pavyzdį, žalgiriečiai taip ir nesugebėjo panaikinti vos vieno taško skirtumo nuo 7-ojoje vietoje finišavusio "Utenio". Pagal pirmenybių nuostatus kauniečiai iškris į 1-ąją lygą, o uteniškiai savo vietą elito divizione gins pereinamajame mače su 1-osios lygos vicečempionais.

Tiesa, "Kauno Žalgirio" odisėja A lygoje dar gali ir nesibaigti. Tai nutiktų tuo atveju, jei aukščiausiosios lygos vadovai nutartų grąžinti iki šių metų galiojusį A lygos dalyvių kvotą – dešimt klubų.

A lygos prezidentas Deividas Šemberas neseniai dar kartą patvirtino, kad artimiausius trejus metus laikysis pasiteisinusio aštuonių ekipų modelio. Vis dėlto žalgiriečiai, pasirengę žengti ir į žemesnį divizioną, dar nelaidoja vilčių likti A lygoje. Tai būtų įmanoma, jei 1-osios lygos čempionai atsisakytų pakilti į aukščiausiąją lygą.

Apibendrindamas sezoną "Kauno Žalgirio" ekipos vyriausiasis treneris Laimis Bičkauskas pripažįsta pernelyg pasitikėjęs kai kuriais jaunais futbolininkais, padaręs klaidų, bet tikisi išlikti A lygoje.

– Praėjusio sezono didžiausia Lietuvos futbolo A lygos sensacija "Kauno Žalgiris" šiemet krenta į 1-ąją lygą. Kuo paaiškintumėte tokį fiasko, juolab kad po praėjusį sezoną užimtos penktosios vietos kalbėta apie kilimą aukštyn?

– Priežasčių yra daug. Pernelyg pasitikėjome kai kuriais praėjusį sezoną žaidusiais jaunais futbolininkais. Galvojome, kad jie patobulėjo ir šiemet galės kaip lygūs su lygiais kovoti su A lygos senbuviais. Kas jie? Pavardžių minėti nenoriu.

Be to, buvo daug traumuotų žaidėjų. Pavyzdžiui, Rokas Sikorskis, Karolis Šilkaitis, kuris dar sezono metu susilaužė pirštą, visa jėga negalėjo žaisti Tomas Bučma. Sezono pabaigoje iš rikiuotės iškrito legionierius iš Brazilijos Brunno, rusas Leonidas Mušnikovas ir t.t.

– Šiemet nepavyko rasti ir tinkamos pamainos jūsų pernykščiam lyderiui baltarusiui Dmitrijui Rekešui, kuris praėjusį sezoną sudarė puikų tandemą su Andriumi Velička, išsiskyrė individualia technika ir maitino perdavimais komandos draugus.

– D.Rekešas buvo ryškus mūsų komandos lyderis, dalijęs puikius perdavimus ir galėjęs pats suklaidinti kelis varžovus. Jo labai trūko puolime. Be to, mes šiemet kad ir susikurdavome gerų progų, jų nerealizuodavome. Taip pat nepelnytai tenkinomės lygiosiomis arba pralaimėdavome rungtynių pabaigoje. Tikrai nebuvome silpniausia A lygos komanda.

– Ką įvardytumėte silpniausiu klubu? "Utenį"? Penktąją vietą užimančią Jonavos "Lietavą" ar miesto konkurentus – "Stumbrą"?

– Neišskirsiu, kas buvo silpniausias, bet mes ir visos jūsų paminėtos komandos yra apylygės. Paskutinę vietą lėmė ir sportinės sėkmės trūkumas.

– Bet sėkmės gali pritrūkti keliose rungtynėse, tačiau – ne 28-iose. Priminsiu skaudų treneriams posakį – laimi komanda, pralaimi – treneris. Ar trenerių štabas mato ir savo klaidų?

– Be abejonės. Neradome tinkamų legionierių, pernelyg pasitikėjome kai kurių žaidėjų jėgomis – su trimis jų atsisveikinome dar sezono metu. Klaidų padarėme ir žiemą, dar rengdamiesi čempionatui.

– O jūsų tituluoti veteranai – kapitonas gynėjas Ignas Dedura ir puolėjas Andrius Velička turbūt nenusipelnė priekaištų?

– Jie dar kartą įrodė savo aukštą lygį ir kad jų meistriškumas leidžia žaisti A lygoje. Šie futbolininkai turbūt nusivylė jaunimu, nes juk negali 37–38 metų veteranai vieni tempti komandos.

– A.Velička neseniai pranešė, kad baigė profesionalo karjerą. Kaip vertinate jo pareiškimą?


Šiame straipsnyje: Kauno Žalgirisfutbolassportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Tame ir reikalas, kad užauginti žaidėją procesas neilgas. Per 10 m. gali sukūrti stiprią komandą, bet tam reikia rimtų žmonių, o ne turginių plepių, svaigstančių apie "didelius pinigus". Kiek aš per pastaruosius 20 m. esu prisiklausęs kalbų apie gabų Lietuvos jaunimą. Ir kur jis ? Nuejęs į stadioną pamatai kažkokius "aboltusus", sugebančius tik stumdytis ir nukritus pusę valandos nesikelti. Jokios technikos, jokio sugebėjimo perduoti kamuolį, jokio mokėjimo smūgiuoti. Primityvi fizinė jėga ir nieko daugiau. Reiškia nėra trenerių. Apie pinigus po to reikia kalbėti.

Rapolas

Rapolas portretas
Kaip sakė vienas Kinijos išminius"jeigu žmogue negali isliuogti į slidžią kartį, tai ir paskaitęs Mao citatų jis visvien į ją neisliuogs" Pinigai leidžia nupirkti vieną ar kitą užsienietį, bet nedaugiau. Visos "geros " Lietuvos komandos yra tik todėl, kad turėjo už ką nusipirkti legionierų.Pradėkim augint savus, bet tai ilgas procesas...

Užpelkis

Užpelkis portretas
Eiliniai tauškalai apie nieką. Komanda du sezonus nesugebėdavo pritraukti į stadioną daugiau nei 50 žiųrovu. Koks jų žaidimas ? Gėda būdavo žiūrėti, nes žaidėjai neturi jokios kamuolio valdymo technikos. Žaidimas remiasi primityvia fizine jėga. Geriausias žaidėjas buvo 36 m. I. Dedura. Velička visas rungtynes tik stovėdavo kaip stulpas snūkį suraukęs. Čia marazmas, o ne futbolas. Aplamai Kaune futbolo trenerių neliko. Jaunimo rinktinėse kauniečių praktiškai nėra. Žaidžia Kybartų, Kuršėnų, Radviliškio, Alytaus, Tauragės, Klaipėdos atstovai. O kauniečių nėra, nors sąlygos čia geros. Reiškia trenerių nėra, nėra žmonių, kurie pritrauktu vaikus, juos uždegtu. Visi vaitoja apie mažus atlyginimus, bet aš jums ir tokių nemokėčiau. Kam toks futbolas reikalingas, jei jis net 50 žiūrovų į stadioną nesutraukia ? Ir dar svaigsta apie kažkokius turtingus verslininkus. Tik durnius gali investuoti į tokį bedvasių žmonių dirbamą darbą. Ko galima su jumis pasiekti ? Ogi nieko. Jūs dirbti nesugebate.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių