Lietuvius stulbina futbolo revoliucija

Tarptautinės futbolo federacijos (FIFA) techninės plėtros direktoriaus Marco van Basteno siūlymai radikaliai reformuoti futbolo taisykles sulaukė nevienareikšmių reakcijų. Nuo vadinamųjų bulitų iki nuošalės atšaukimo – tokias ir panašias permainas norėtų įteisinti garsusis olandas.

M. van Bastenas aikštėje buvo neprilygstamas žaidėjas, varęs į neviltį varžovų vartininkus, tačiau valdininko karjera jam sekasi kur kas sunkiau. Neseniai pateiktus Europos čempiono pasiūlymus futbolo bendruomenė priėmė skeptiškai. O ką apie tai mano žinomi Lietuvos futbolo specialistai – A lygos prezidentas Deividas Šemberas, geriausias šalies futbolo teisėjas Gediminas Mažeika ir buvęs nacionalinės rinktinės puolėjas Andrius Velička.

Jų paprašėme įvertinti penkis radikalius M.van Basteno siūlomus taisyklių pokyčius.

– Pirmasis pasiūlymas: vietoje baudinių – bulitai. Esant lygiam rezultatui tektų mušti ne 11 m baudinius, o bulitus. Futbolininkas, kaip ledo ritulyje, žaistų vienas prieš vartininką. Kamuolys statomas 25 metrai nuo vartų, o žaidėjas veršis link jų ir bandys įmušti. Kaip vertinate tokį futbolo loterijos variantą?

Gediminas Mažeika (G.M.): Aš skaičiau M. van Basteno pasiūlymus. Atrodo, rimtas žmogus, bet tai, ką jis pakalbėjo... Turbūt norėjo dėmesio ir jį gavo. Futbolo taisyklės konservatyvios ir praktiškai nepakitusios daugelį metų, tuo ir žavus šis sportas. Tiesa, jau praėjusiais metais buvo daug, tiesa, neradikalių taisyklių pokyčių. O tai, ką jis siūlo dabar, vargu ar prigytų. Juntama, kad jo siūlymai paimti iš kitų sporto šakų – ledo ritulio, rankinio, krepšinio. Bulitai – sunkiai įgyvendinamas pasiūlymas. Nors kartais komandos jaučiasi nuskriaudžiamos, tačiau baudiniai – kaitinantis reginys žiūrovams.

Andrius Velička (A.V.): Kadaise taip vykdavo JAV futbolo čempionate, bet tai nepasiteisino. Šį pokytį vertinu neigiamai, nes po 90 minučių žaidimo, 30 min. pratęsimo, beveik nelieka jėgų, o čia dar reikėtų pervargus varytis kamuolį. Tam skiriamos aštuonios sekundės, dar reikės jėgų įsibėgėti. Žvelgiant iš žiūrovo pusės, šis pasiūlymas jiems gali atrodyti patrauklus, nes suteiktų įvairovės.

Futbolo taisyklės konservatyvios ir praktiškai nepakitusios daugelį metų, tuo ir žavus šis sportas.

Deividas Šemberas (D.Š.): Baudiniai – optimalus variantas. O ką duotų naujasis pasiūlymas, reikėtų paklausti to, kas jį sugalvojo.

– M.van Bastenas siūlo atšaukti ir nuošalę. Ar pritariate jo minčiai, kad taip žaidimas taptų patrauklesnis, nes daugiau įvarčių?

G.M.: Futbolas gražus ne tik įvarčiais. Tai vienas intelektualesnių žaidimų, o prie to prisideda ir nuošalės taisyklė. Jei ją panaikinsime, aikštėje kils chaosas.

A.V.: Žinant, kaip žaisdavau pastaruosius dvejus metus, gal man ši taisyklė ir būtų paranki (juokiasi). Tačiau tuomet sustos žaidėjai prieš vartininką ir žais vadinamąjį kvadratą. Gal tada atšaukime ne tik nuošalę? Ir žaisime taip, kaip vaikystėje: vartus gina bet kuris žaidėjas, esantis arčiausiai vartų.

D.Š.: Nuošalė – intelektuali taisyklė. Ją atšaukus, dingtų žavesys ir tai, kas futbolą daro intelektualiu žaidimu. Dingtų dalis žaidimo logikos, nežinau, kaip atrodytų, jei prieš vartininką stovėtų trys puolėjai. Vaikystėje taip žaisdavome, bet čia – profesionalų sportas, tad reikia ne kiemo, bet profesionalių taisyklių, juolab žaidžiama ir dėl didelių pinigų.

– Siūlymas atšaukti geltonas korteles, jas pakeičiant laikinu pašalinimu iš aikštės, gal visai neblogas?

G.M.: Geltonos kortelės – reikšmingas ginklas su šiurkščiomis pražangomis, negarbingu elgesiu ir t.t., todėl nematau priežasties kažką keisti. Jas pakeitus kiltų diskusija, kiek laiko išvarytI žaidėją? Minutei, dviem?

A.V.: Gal M.van Bastenas tik dabar susipažino su ledo rituliu ar rankiniu? Įteisinus laikinus pašalinimus prasidėtų vaidyba, varžovai įgautų pranašumo, neretai – nepelnytai. Pražanga turėtų itin didelę įtaką žaidimui. Žodiniai įspėjimai bei geltona ir raudona kortelės – optimalus bausmių variantas.

D.Š.: Tai naudojama įvairiose sporto šakose. Nebūčiau kategoriškai prieš šį pasiūlymą. Tačiau reikėtų apsvarstyti, išanalizuoti, išbandyti praktiškai ir padaryti išvadas, ar tai tiktų futbolui.

– Siūloma, kad futbolininkas, kaip ir krepšinyje, prasižengęs penktą kartą, automatiškai turėtų palikti aikštę. Tiesa, treneris jį galėtų pakeist kitu žaidėju...

G.M.: Neseniai žiūrėjau Eurolygos rungtynes tarp "Žalgirio" ir Maskvos CSKA. Atkreipiau dėmesį, kad žaidėjai išsirikiuoja ir spaudžia vienas kitam rankas, ko, atrodo, seniau, nebūdavo. Tai atrodo nenatūraliai. Lygiai taip pat dirbtinai atrodytų penkta pražanga futbole, už kurią reikėtų pašalinti žaidėją.

A.V. : Gal tikrai M.van Bastenas neseniai "atrado" kitas sporto šakas? Šis pasiūlymas – nesąmonė.

D.Š.: Šią mintį vertinu skeptiškai. Tai vyriškas sportas, tačiau būna ir aktorystės. Įvedus penktos pražangos taisyklę, prasidėtų piktnaudžiavimas, varžovai siektų dirbtinai pašalinti lyderį, vaidinti, nors pražanga net nekvepėtų.

– Olandas ragina griežčiau kovoti su laiko vilkinimu, tad per mačo paskutines 10 min. kamuolys nuolat privalėtų būti žaidime. Smūgiams nuo vartų, džiaugsmui po įvarčių, atlikti baudos smūgius, baudinius, keitimus būtų skirta vos po 10 sek. Jei tai užtruktų ilgiau, būtų skiriamas baudos smūgis komandos, kuri turėjo kamuolį, nenaudai.

G.M.: Kovojant su laiko vilkinimu yra priemonių: skirta 6 sek. kamuolio laikymo rankose taisyklė vartininkui, be to, kitam žaidėjui perdavus kamuolį atgal, vartininkas negali jo imti rankomis, negalima kamuolio vartininkui imti ir išmetus iš užribio. Tai, ką siūlo olandas, yra dirbtina. Rungtynių kulminacija – įvartis. Įsivaizduokite, kai džiaugsmui skiriama tik 10 sek.? Turi užgniaužti emocijas? Ar džiaugtis žiūrėdamas į laikrodį?

Man imponuoja Anglijos "Premier" lyga, kai teisėjai dažnai prideda 5, ar net 7, 8 min. Neseniai žiūrėjau "Chelsea" rungtynes su "Hull City". Pastarosios komandos žaidėjas patyrė traumą ir jo nesistengė skubiai išnešti iš aikštės. Ir pirmajame kėlinyje buvo pridėtos 9 min. Lietuvoje, kaip daugelyje Europos šalių, žaidėją stengiamasi greičiau išnešti iš aikštės. Reikėtų, kaip ir Anglijoje, efektyviai panaudoti turimas priemones prieš laiko vilkinimą.

A.V.: Iš dalies šiai taisyklei pritarčiau, nes reikėtų efektyviau kovoti su laiko vilkinimu – tai dažnas reiškinys. Ir pats esu buvęs ir vienoje, ir kitoje barikadų pusėje. Kai teisėjas laiko prideda – puiku, tačiau kartais nesuprantama, kiek, už ką. Tai neapibrėžta ir vieniems atrodo pernelyg daug, kitiems – mažai.

D. Š.: Per 10 sek. fiziškai pavargus net nebūtų lengva pasikeisti, nes žaidėjui reikėtų greitai bėgti 30–40 m. Dabartinės priemonės kovojant su laiko vilkinimu – tinkamos, tik reikėtų efektyviau jas naudoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių