Auksinė liūtis: lietuviai – pasaulio gatvės futbolo mėgėjų čempionai

Sekmadienį Indonezijos sostinėje Džakartoje baigėsi pasaulio gatvės futbolo mėgėjų čempionatas. Finalas, kuriame turėjo žaisti šeimininkų ir Lietuvos rinktinės, neįvyko dėl liūties. Todėl pasaulio čempionėmis buvo paskelbtos šios abi komandos.

Čempionate dalyvavo 12 komandų: Indonezijos, Rusijos, Šveicarijos, Rumunijos, Ganos, Malaizijos, Papua Naujosios Gvinėjos, Palestinos, Indijos, Rytų Timoro, Pakistano ir Lietuvos komandos. Jos buvo suskirstytos į dvi grupes.

Savo grupėje lietuviai iškovojo keturias pergales ir patyrė vienintelį pralaimėjimą itin aktyviai čempionatui besirengusiai Indonezijos komandai rezultatu 1:12. Antrą vietą užėmę savo grupėje pusfinalyje lietuviai susitiko su kitos grupės lyderiais – Rumunijos gatvės futbolo komanda. Dramatiškas rungtynes rezultatu 5:4 laimėjo lietuviai: lemiamą įvartį mūsų šalies komanda pelnė likus penkioms sekundėms iki finalinio švilpuko.

Finale lietuviai turėjo susitikti su visus nuo kelio šlavusiais Indonezijos futbolininkais. Tačiau rungtynės nei dėl trečiosios, nei dėl pirmosios vietų neįvyko dėl liūties.

„Organizatoriai nusprendė trečią vietą skirti Rumunijos ir Malaizijos, o pirmąją – mūsų ir Indonezijos komandoms“, – gera žinia dalijosi vienas iš Lietuvos delegacijos atstovų, asociacijos „Feniksas“ įkūrėjas Giedrius Lubas.

Lietuvos komandos branduolį sudarė Kauno apskrities mėgėjų lygų žaidėjai. Delegacijoje – net aštuoni kauniečiai. Vienas jų – Aurinas Ivaškevičius, praėjusį sezoną treniravęs Lietuvos salės futbolo lygos komandą „Vytis-Zenitas“ bei pats išbėgdavęs ant parketo. Taip pat – Andrius Krasinskas, Benas Buzevičius bei kiti. Lietuvos delegacijai vadovavo Stasys Pranevičius, futbolo klubo „Feniksas“ vadovas. Lietuvos komandoje žaidė ir keli panevėžiečiai. 

Gatvės futbolo pirmenybės šiek tiek skiriasi nuo įprastinių varžybų, nes pagal turnyro taisykles vienu metu žaisti gali tik trys aikštės žaidėjai ir vartininkas. Pastarasis negali palikti savo zonos, o ir aikštės žaidėjai turi derintis prie apribojimų. Jei pulti gali visa komanda, tai gintis – tik du iš trijų aikštės žaidėjų. Tokia įdomi taisyklė įvesta tam, kad rungtynėse būtų daugiau pavojingų epizodų ir įvarčių. Organizatorių nuomone, atakuojantis futbolas sulauks didesnio žiūrovų susidomėjimo.

Gatvės futbolo varžybų trukmė – 10 min. Tačiau per šį, atrodytų, menką laiką žaidėjai patiria didžiulį krūvį, nes žaidimas – itin intensyvus. Aikštėje nėra užribių, todėl rungtynės vyksta beveik be pauzių.

Pagal panašų modelį vyksta ir jau tradiciniais tapę benamių pasaulio čempionatai. Juose lietuviai pasiekia neprastų rezultatų. Pastarosiose pirmenybėse šią vasarą Škotijoje Lietuvos rinktinė užėmė 15-ąją vietą iš 48.

Pasaulio čempionato komandų lentelė:

1. Indonezija ir Lietuva

3. Rumunija ir Malaizija

5. Rytų Timoras

6. Šveicarija.

7. Indija

8. Rusija

9. Gana

10. Palestina

11. Papua Naujoji Gvinėja

12. Pakistanas



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių