Legendos kraunasi lagaminus į Katarą

„Būtų neteisinga, jei sirgaliai nepamatytų šių futbolo legendų“, – teigė buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas. Cristiano Ronaldo ir Robertas Lewandowskis prasibrovė į jiems, ko gero, paskutinį karjeroje tapsiantį pasaulio čempionatą.

Sunkiausias baudinys

Portugalijos ir Lenkijos rinktinės lyderiai rezultatyviais veiksmais prisidėjo prie komandų pergalių lemiamose akistatose dėl kelialapio į 2022-ųjų lapkritį vyksiančias pirmenybes.

37-erių C.Ronaldo atliko rezultatyvų perdavimą pirmąjį portugalų įvartį į Šiaurės Makedonijos vartus įmušusiam Bruno Fernandesui. Šiemet 34-ąjį gimtadienį švęsiantis R.Lewandowskis realizavo 11 m baudinį į Švedijos vartus. Abejos rungtynės baigėsi vienodais rezultatais (2:0), o šeimininkų ekipos pačiupo paskutinius Europai skirtus kelialapius.

„Tai buvo turbūt sunkiausias 11 m baudinys mano karjeroje, bet žinojau, kad negaliu neprisiimti atsakomybės“, – savo sprendimą 50-ąją min. atlikti smūgį, nulėmusį tolesnę mačo eigą, komentavo Lewa.

Italų gaila. Jų pasaulio čempionate labai trūks, bet futbolas tuo ir žavus, kad suteikia šansą žemesnio rango rinktinėms.

Chožuve praleidę įvartį švedai užgulė Wojciecho Szczesny vartus, bet 72 min. šiurkščiai suklydo prie savųjų, o tuo pasinaudojęs „Napoli“ klubo puolėjas Piotras Zielinskis skirtumą padvigubino. Gelbėdamiesi švedai į aikštę metė savo legendą 40-metį Zlataną Ibrahimovičių, tačiau nieko nepešė.

Ukrainiečiai laukia šanso

Lenkijos rinktinė atkrintamąsias atrankos varžybas turėjo pradėti nuo akistatos su Rusijos komanda, tačiau ši dėl karo Ukrainoje, kaip šalis agresorė, buvo pašalinta iš turnyro.

„Sveikinu, broliai!“ – tuoj po lemiamo mačo lenkams parašė ir vienas Ukrainos rinktinės lyderių Ruslanas Malinovskis.

Ukrainos komanda šiomis dienoms taip pat turėjo žaisti lemiamas atkrintamųjų varžybų rungtynes su Škotijos, o pergalės atveju finale su Velso futbolininkais, bet dėl karo veiksmų FIFA mačus perkėlė į birželį.

Portugalijos rinktinė atrankos finale vargo neturėjo. Nenorėdami kartoti italų klaidų, portugalai namuose iškart ėmėsi Šiaurės Makedonijos rinktinės vartų šturmo, kurį vainikavo du „Manchester United“ saugo Bruno Fernandeso įvarčiai (32 ir 65 min.).

Atrankos atkrintamųjų varžybų pusfinalyje makedonai pateikė didžiausią turnyro sensaciją – 1:0 eliminavo Europos čempionę Italijos rinktinę.

„Italų gaila. Jų pasaulio čempionate labai trūks, bet futbolas tuo ir žavus, kad suteikia šansą žemesnio rango rinktinėms. Juk ir mes kažkada esame iš italų atėmę taškų“, – sakė A.Liubinskas.

Netiko mentalitetas

Apie garbingą 2006-ųjų pasirodymą, kai A.Liubinsko treniruojami lietuviai Neapolyje sužaidė lygiosiomis 1:1 su tuomečiais pasaulio čempionais, dabartinė Lietuvos futbolininkų karta negali nė svajoti.

Valdo Ivanausko vadovaujama Lietuvos rinktinė kovo 29-ąją 0:1 pralaimėjo draugiškas rungtynes Airijos komandai.

Ne pagrindinės sudėties žaidę airiai Dubline net keturis kartus siuntė kamuolį į lietuvių vartus, bet tris sykius mūsiškius gelbėjo nuošalę fiksavę arbitrai. Lemtingas tapo Troy Parrotto galingas šūvis teisėjo pridėtą 7-ąją mačo min.

„Labai apmaudi nesėkmė. Komanda stengėsi, dirbo, bet… Žaidėjams reikės skubiai pakeisti mentalitetą“, – dėstė V.Ivanauskas.

Kontūrai jau aiškūs

Kelialapius į pasaulio čempionato finalo turnyrą, numatytą šiemet lapkričio 21–gruodžio 18 d. Katare, jau turi 27 rinktinės iš 32.

Tai Anglijos, Belgijos, Danijos, Vokietijos, Ispanijos, Nyderlandų, Lenkijos, Portugalijos, Serbijos, Prancūzijos, Kroatijos, Šveicarijos, Argentinos, Brazilijos, Ekvadoro, Urugvajaus, Irano, Kataro, Saudo Arabijos, Pietų Korėjos, Japonijos, Kanados, Ganos, Kamerūno, Maroko, Senegalo ir Tuniso nacionalinės vienuolikės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių