Jaunieji Kauno futbolininkai mokysis iš danų

  • Teksto dydis:

Nors Lietuvos futbolui sunku skintis kelią į tarptautinį pripažinimą, tačiau pamažu pavyksta pralaužti ledus.

Kauno futbolo mokykla „Olimpas“ šiomis dienomis pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Danijos futbolo klubu „HB Køge“.

Kauniečių žodžiais, jie siekia kartu su kolegomis iš Danijos kurti struktūruotą jaunųjų futbolininkų auginimo programą. Šioje programoje taip pat dalyvauja ir Lietuvos aukščiausioje lygoje rungtyniaujantis Utenos „Utenio“ klubas. Pagal sutartį, perspektyviausi futbolo mokyklos „Olimpas“ vaikai bus siunčiami treniruotis ir žaisti į „HB Køge“ arba į Utenos „Utenio“ futbolo klubus. Tokia struktūra užtikrina labiausiai pažengusiems žaidėjams progą išmėginti jėgas profesonaliame lygyje. Kiogės HB futbolo klubo direktorius Peras Rudas, atvykęs į Lietuvą, aplankė „Olimpo“ mokyklą ir stebėjo jos auklėtinių treniruotę.

Paklaustas, kodėl jis, žinomas Danijos futbolo talentų ugdytojas, nusprendė padėti kelti Lietuvos futbolo lygį, P.Rudas pradėjo savo pasakojimą.

„Tai sena istorija, besitęsianti maždaug nuo 2004-ųjų, kai sutikau Aurelijų Skarbalių (praeityje žinomą Lietuvos futbolininką, o dabar sėkmingai Danijoje jaunimą ugdantį trenerį). Jis man paliko didelį įspūdį. Mat pasižymėjo neapsakomu atsidavimu futbolui, troškimu mokytis ir labai padėjo mūsų klubui. Dirbome kartu 6 metus. Per visą tą laikotarpį daug diskutavome apie Lietuvos ir Danijos futbolą. Bandėme palyginti abi puses, mokėmės geriausių savybių iš abiejų šalių. Auri (A.Skarbaliaus pravardė) manęs nuolat klausdavo, ar aš galėčiau padaryti ką nors gero dėl Lietuvos futbolo. Taigi, iš dalies tai tapo ir mano tikslu. Aurelijus turėjo gerą draugą - „Olimpo“ mokyklos vadovą ir trenerį Artūrą Ruževskį. Jis atvykdavo mūsų aplankyti, pamatyti mūsų klubą ir pasisemti patirties. Jis yra nuostabus žmogus. Taigi, mes nusprendėme bendradarbiauti. Nuo tada mes palaikome ryšį. Jeigu aš tik turėsiu progą, padėsiu Lietuvos futbolui augti. Iš kitos pusės, mes turime daug gerų žaidėjų iš Lietuvos, kurie žaidžia Danijoje, todėl bendradarbiaujant abi šalys turi gauti naudos“, - pasakojo futbolo specialistas iš Danijos.

- Ar sekate Lietuvos futbolo aktualijas?

- Taip. Ypač, kai geriausios komandos žaidžia Europos turnyruose. Taip pat stebiu nacionalinę rinktinę. Savaime aišku,  kai susitinkame su Aurelijum, visada pasikalbame apie Lietuvos futbolo lygį ir žaidėjus.

- Kaip manote, ar mūsų futbolo lygis kyla? 

- Jis kyla, bet Lietuva turi didelę problemą. Mano nuomone, nėra profesionalios futbolo talentų auginimo struktūros. Jūs turite geras futbolo mokyklas, bet nėra bendradarbiavimo su klubais. Jeigu norite užauginti labai gerą futbolininką, turite su juo dirbti nuo pat 5-6 iki pat 20-22 metų. Turi būti parinkta tinkama strategija kaip auginti gerus žaidėjus. Mano nuomone, Lietuvoje tai yra didelė problema. Jūsų struktūra panaši į Jungtinių Amerikos valstijų sistemą, kai valstybė remia futbolo mokyklas, bet to neužtenka. Reikia mokykloms bendradarbiauti su aukšto lygio futbolo klubais.

- Kokia buvo pagrindinė priežastis, kad atvykote būtent į Kauno FM „Olimpo“ klubą?

- Priežastis yra aiški – Artūras. Mes visada gerai sutardavome. Kai jis atvykdavo į Daniją, jis pasisemdavo didelį žinių bagažą. Ir kai jis man parašė laišką, kuriame informavo, kad jis atidaro futbolo mokyklą, iš karto paklausiau: kuo galiu padėti?

- Kaip manote apie šio mokykloje taikomą treniruočių metodiką?

- Man ji labai patiko. Galima matyti, kad vaikai mėgaujasi treniruočių metu. Jie daug dirba su kamuoliu, pratybose dalyvauja daug trenerių, skiriančių dėmesio kiekvienam vaikui. Ten vyrauja gera disciplina. Pabrėšiu, stebint iš šalies man susidarė įspūdis, kad turite labai gerus trenerius, kurie naudoja tinkamus pratimus vaikams. Mėgavausi kiekviena minute stebėdamas treniruotę.

- Ar pastebėjote didelį skirtumą tarp treniruočių stiliaus bei metodikos, taikomų Kaune ir Danijoje?

- Ne, bent sprendžiant pagal tai, ką mačiau šiandien. Pratybose galima pamatyti didelį trenerių užsidegimą dirbti, o taip yra ir pas mus Danijoje.

- Kokias pagrindines klaidas daro treneriai ugdydami jaunuosius futbolininkus?

- Pagrindinė problema kyla tada, kai treneriai susikoncentruoja ties žaidėjais, kurie yra aukšti arba fiziškai pajėgesni. Treneriai jaunimui nuo ankstyvo amžiaus įteigia mintį, kad svarbiausia yra laimėjimas. Tačiau futbole, ypač vaikų, tai toli gražu nėra svarbiausia. Svabiausia smagiai praleisti laiką ir mėgautis žaidimu. Deja, nemažai jaunimo trenerių daro šią klaidą.

- Ko palinkėtumėte jūsų aplankytai futbolo mokyklai „Olimpas“ ateityje?

- Pirmiausia, kad turėtumėte tinkamas sąlygas treniruotis lauke, kur yra daugiau erdvės nei salėje, nes užsidėjęs futbolo batelius gali pajausti to tikrojo žaidimo jausmą, o vaikai tai dievina. Taip pat treniruojantis ant geros vejos galima pajausti fantastišką atmosferą, kai kiekvienas vaikas turi po kamuolį, o su grupe dirba net keletas trenerių. Tai yra nuostabu! Geriau padaryti ir nebeįmanoma, lieka tik dirbti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Super

Super portretas
Girdėjau jau apie šita mokyklą ir jos taikomus metodus, Yra labai geri atsiliepimai. Nuo kito sezono vaiką vesiu tiktai čia. Grupėje dirba net po kelis trenerius. Ir apie Artūrą kaip trenerį girdėjau gerus atsiliepimus. pats žinau jo charakterį ir norą dirbti. manau šis specialistas vienas geriasių yra Lietuvoje rengiant vaikus.

Anonimas

Anonimas portretas
Šaunu
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių