Išprotėjusi futbolo žaidėjų rinka Lietuvos klubų negąsdina

222 milijonai eurų – tiek „Paris Saint-Germain“ (PSG) klubui atsiėjo 25-erių puolėjo Neymaro kontrakto išpirkimas.

Neatsilikdami didieji Europos klubai taip pat į kairę ir į dešinę mėtėsi milijonais, tad 50 mln. už norimą žaidėją jau tapo normalia perėjimų lango suma. Tiesa, nors žaidėjų rinkoje kainos išsipūtė, Lietuvos futbolo klubams tai didesnės reikšmės, regis, neturės.

Nors šią vasarą žaidėjų rinkoje sukosi itin nemaži pinigai, tačiau daugybė klubų stengėsi ir sutaupyti. Pavyzdžiui, remiantis portalu transfermarkt.com, Prancūzijos „Ligue 1“ vos ne vienintelis rinkoje siaučiantis klubas buvo milijoninėmis pinigų infekcijomis iš Artimųjų Rytų pumpuojamas PSG. Neymaro atvykimas į Paryžių sudarė trečdalį visų 20 lygos klubų išlaidų pasistiprinimui.

Beje, atotrūkis tarp šalies vicečempionų ir kitų būtų dar didesnis, jei ne UEFA finansinės drausmės taisyklės, kurios draudžia klubams išleisti kur kas daugiau, nei jie gauna pajamų (pajamas galima viršyti 30 mln. eurų per trejus metus). Nors už taisyklių nesilaikymą grasinama bausti itin skaudžiai šalinant klubus iš europinių turnyrų, tačiau PSG sugebėjo apeiti taisykles – vos 18-metis iš „Monaco“ atvykęs Kylianas Mbappe klube žaidžia nuomos pagrindais, tad jau kitą žaidėjų perėjimų langą praėjusio sezono vicečempionai rinką turėtų sudrebinti 180 mln. eurų suma už šį prancūzą.

Kalbant apie kitus klubus, paišlaidauti sau leido tik „Lille“ ir Marselio „Olympique“ klubai, o lyderius išpardavusi „Monaco“ po šios vasaros žaidėjų perėjimų lango kišenę pasipildė net 75,05 mln. eurų pelnu (įplaukos siekė net 177,5 mln. eurų). Kalbant apie pačią lygą, joje žaidžiantys klubai išleido 97,950 mln. eurų daugiau, nei uždirbo pardavę žaidėjus, tad rinkoje Prancūzijos klubai, nepaisant čempiono titulą norinčio susigrąžinti ir Europą pagaliau užkariauti siekiančio PSG, nesielgė taip jau agresyviai.

Pinigingiausi – Anglijoje

Nors Neymaro perėjimas ir atkreipė dėmesį į Prancūziją, tačiau didžiausi pinigai visgi sukosi Anglijoje – čia „Premier“ lygos klubai pasistiprino net už pusantro milijardo eurų. Tiesa, už parduotus žaidėjus buvo gauta beveik 800 mln. eurų, tad savų pasistiprinimui išleistų pinigų suma nėra jau tokia grėsminga – „vos“ 724,86 mln. eurų.

Kaip jau tapo įprasta, „Manchester City“ savininkai ir šįkart atvėrė piniginę– už Benjaminą Mendy, Kyle`ą Walkerį ir Bernardo Silvą bendrai sumokėta kiek mažiau nei 160 mln. eurų. Jų vieni didžiausių konkurentų – „Manchester United“ panašią sumą sumokėjo už Nemanja Matičių, Victorą Lindelfą, Romelu Lukaku. Tiesa, pastarasis klubui kainavo net pusę šios sumos.

Čempionų titulą ginantys Londono „Chelsea“ taip pat nepasikuklino – už puolėją Alvaro Morata sumokėta net 62 mln. eurų. Tiesa, lyginant su Prancūzijos čempionatu, atotrūkis tarp stipriausiųjų bei vidutiniokų čia kiek kur kas mažesnis – jie taip pat netaupė ir gerokai pasistiprino.

Galybę mėginantis susigrąžinti „AC Milan“

Šią vasarą žaidėjų perėjimų lango metu karšta buvo ir Italijos „Serie A“ lygoje. To didžiausias kaltininkas – „AC Milan“ klubas. Iš Silvio Berlusconi klubo raktus perėmę naujieji šeimininkai iš Kinijos nusprendė mesti rimtą iššūkį daugkartiniams šalies čempionams Turino „Juventus“ bei pasistiprino pirkiniais už 194,5 mln. eurų, kurių brangiausias – iš tiesioginių oponentų nugvelbtas pagrindinis gynybos ramstis Leonardo Bonucci (42 mln. eurų).

Nemažą finansinę infekciją gavę praėjusio sezono Čempionų lygos finalininkai „Juventus“ į rinką žengė turėdami 150 mln. eurų, tačiau elgėsi apdairiai ir išleido 25 mln. eurų daugiau, nei gavo už parduotus žaidėjus. Panašiai elgėsi ir, pavyzdžiui, „Roma“, kuri, nors ir pirko už 93,55 mln. eurų, tačiau vasaros perėjimų lango metu sugebėjo uždirbti kiek daugiau nei 20 mln. eurų.

„Vokietijoje – gana ramu

Palyginus su konkurentais, Vokietijoje buvo itin rami vasara – su daugiau nei 50 mln. eurų į žaidėjų rinką eiti ryžosi vos keturi „Bundesliga“ klubai iš 18. Su dvigubai didesne suma apsipirkinėjo tik šalies čempionas Miuncheno „Bayern“, kuris sumušė ir lygos šios vasaros rekordą už vieną žaidėją – už 41,5 mln. eurų komandą papildė Corentinas Tolisso.

Nemažai investavo ir antroje vietoje pernai nacionalinėse pirmenybėse likęs ir pirmąkart Čempionų lygoje žaisiantis „Red Bull“ klubas, kuris pasistiprino už 57,5 mln. eurų. Panašią sumą išleido ir Bundeslygoje vos išsilaikęs „Wolfsburg“. Kiek kitaip rinkoje elgėsi Dortmundo „Borrusia“ – ji, „Barcelona“ klubui už 105 mln. eurų pardavusi Ousmane`ą Dembele, kiek pataupė ir išleido 20 mln. mažiau, nei gavo už šį žaidėją, ir klubo biudžetą iš viso papildė 85,5 mln. eurų.

„Barcelona“ dominavimas

Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse šią vasarą rinką drebino šalies vicečempionas „Barcelona“ klubas, kuris itin pasipelnė iš Neymaro išvykimo. Nors O. Dembele įsigijimą ir galima laikyti tinkama pamaina į Prancūziją persikėlusiam brazilui, tačiau 40 mln. eurų suma už Poulinho sulaukė itin daug kritikos ne tik iš klubo sirgalių, bet ir apžvalgininkų.

Didžiulėmis sumomis kiti lygos lyderiai nesimėtė, o nenugalimasis Madrido „Real“ net sugebėjo nemenkai uždirbti iš A. Moratos ir Danilo pardavimų. Išvis ši lyga yra vienintelė iš apžvelgtų penkių didžiųjų Europos futbolo lygų, kurios bendras žaidėjų pardavimų ir pirkimų sumos santykis yra teigiamas.

Lietuvos klubų fronte – dar ramu

Neabejotinai labiausiai pasistiprino vertingiausia Europoje laikoma Anglijos „Premier“ lyga, kuri bendrai išleido daugiau nei 700 mln. eurų ne iš žaidėjų pardavimo gautų pinigų. Tad čia šių metų sezone bus dar karščiau ir įdomiau, mat vis daugiau galimybių, kad ir vidutiniokai gali iššauti. Įdomiau turėtų būti ir Italijoje, kur „AC Milan“ rimtai ketina pakovoti dėl čempionų titulo. Visai kitaip – Prancūzijoje, kur pagrindinius savo oponentus savame kieme – „Monaco“ klubą – susilpninęs PSG turėtų pradėti visišką dominavimą. O Ispanijoje bei Vokietijoje, regis, viskas liks taip, kaip buvę – tiek „Real“, tiek „Bayern“ šią vasarą rinkoje elgėsi apdairiai ir savo pozicijas bent jau vietiniame fronte turėtų išsaugoti.

Lygų išlaidų palyginimas

Tuo metu Lietuvos klubų šių futbolo milžinų veiksmai rinkoje kol kas negąsdina. Tam įtakos turi ir komandų formavimo politika.

„Lietuvoje žaidėjų beveik niekas neperka. Žaidėjai ateina laisvi arba nuomos pagrindais. Mokama nebent už treniruočių kompensacijas. Rinka tiek nesvyruoja, kad labai jaustųsi“, – teigia futbolo klubo „Trakai“ sporto direktorius Virmantas Lemežis.

Panašiai kalba ir atrankoje į Europos lygą itin toli nuėjusio klubo „Sūduva“ administracijos direktorius Karolis Skinkys.

„Mes ieškome laisvų žaidėjų, tad šioje rinkos dalyje jų dar galima rasti. Perėjimo kainų didėjimas mūsų dar nepalietė“, – pasakoja „Sūduvos“ administracijos direktorius.

Jis taip pat teigia, kad su tokia situacija rinkoje susiduriama ir norint parduoti žaidėjus: „Taip pat pagalvojame, kad galima parduoti žaidėjus brangiau, tačiau greitai susiduriame su realybe. Sakyčiau, kol kas tie pakitimai šios rinkos labai nepalietė. Kol [tendencijos] nueina nuo aukščiausio lygio klubų žemyn, taip pat prabėga nemažai laiko.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių