Intriguojantis debiutas: Tautų lyga – šansas lietuviams

Rugsėjis Lietuvos futbolo rinktinei – vienas sėkmingiausių, jei ne pats sėkmingiausias mėnuo. Būtent rudens pradžioje lietuviai oficialiose varžybose tradiciškai renka daugiausia taškų, o neretai pateikdavo skambių ir malonių siurprizų. Ar toks bus ir 2018-ųjų ruduo?

2008-ieji, galingas startas 2008 m. Europos čempionato atrankos varžybose – lygiosios Neapolyje su tuomečiais planetos čempionais italais (2006-ųjų rugsėjo 2 d. sužaista 1:1), 2012 m. Europos čempionato atranka – lygiosios (0:0) rugsėjo 3 d. namuose su Škotija ir pergalė (1:0) rugsėjo 7 d. išvykoje prieš Čekiją.

Arba – stebuklingas spurtas vos prasidėjus 2010 m. pasaulio čempionato atrankai: rugsėjo 6 d. Kluže 3:0 sutriuškinta Rumunijos rinktinė, o rugsėjo 10 d. Marijampolėje 2:0 nukauta Austrijos ekipa. Per pastarąsias rungtynes tuometis puolėjas ir visų laikų rezultatyviausias nacionalinės ekipos futbolininkas Tomas Danilevičius įmušė vieną gražiausių įvarčių rinktinės istorijoje.

Šansą pakartoti vadinamąją rugsėjo pasaką mūsų šalies futbolininkai turės jau netrukus – rugsėjo 7-ąją Vilniuje jie debiutuos naujajame Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) projekte – Tautų lygos turnyre.

Pirmąjį egzaminą mūsiškiams rengs neparankūs varžovai – Serbijos futbolininkai. Vienintelę pergalę per ketverias oficialias rungtynes su Serbijos komanda lietuviai iškovojo 2010 m. pasaulio čempionato atrankos ciklo pabaigoje – 2009 m. spalį Marijampolėje serbai, jau užsitikrinę grupės nugalėtojų vardą, buvo nukauti 2:1. Likę trys mačai pralaimėti bendru rezultatu 0:7. T.Danilevičius iš šių akistatų dalyvavo tik 2008-aisiais Belgrade 0:3 pralaimėtoje dvikovoje.

"Vis dėlto mūsiškių akistatos su serbais man kelia malonius prisiminimus: tą atrankos ciklą puikiai sekėsi ir man asmeniškai, ir rinktinei. Norėčiau, kad tos emocijos grįžtų ir šį rugsėjį", – pripažino buvęs rinktinės kapitonas.

– Iki Lietuvos rinktinės debiuto Tautų lygoje liko mažiau nei dvi savaitės. Kuo šis turnyras bus išskirtinis lietuviams? – paklausėme LFF prezidento T.Danilevičiaus.

– Pirmiausia, gerai, kad UEFA inicijavo tokį projektą. Tai puikus būdas draugiškas ir neoficialias rungtynes pakeisti turnyru, kuris ir finansiškai naudingas, ir suteikia progą pakovoti dėl kelialapių į Europos čempionato finalo turnyrą. Futbolininkams didesnės motyvacijos nė nereikia. Be to, rinktinė turi garantuotą rungtynių ir varžovų kiekį. Tai ypač aktualu tokioms nedidelėms valstybėms kaip Lietuva, nes mums būdavo problemiška rasti varžovų jėgoms pasitikrinti. Ne paslaptis, kad stipresnės rinktinės dairosi savo lygį atitinkančių oponentų arba žiūri į tai kaip į galimybę uždirbti. O dėl naujovės draugiškas repeticijas paverčiame rimtais mačais. Be to, pagal Tautų lygos sistemą rinktinės suskirstomos į grupes pagal pajėgumą. Tad, žiūrint į sportinę pusę, nauda dar didesnė, nes žaidžiama su panašaus lygio komandomis. Kitas dalykas, kad dėl aukštesnio reitingo įšokome į pajėgią grupę (šypsosi – aut. past.).

Tautų lygos turnyro rezultatai bus lemiamas atskaitos taškas vertinant mūsų rinktinę ir trenerių darbą.

– Prieš Lietuvos rinktinės debiutą Vilniuje akcentuojama ne vien sportinė, bet ir pramoginė mačo dalis. Mėginsite atidarymo renginį padaryti įsimintiną?

– Nežinau, kiek tai pavyks rinktinei, bet mes, kaip organizatoriai, stengsimės, kad žiūrovas turėtų ką veikti. Kalbu ne vien apie vyriškąjį sirgalių kontingentą, kuris sudaro absoliučią daugumą. Mes kviečiame ir šeimas, moteris, vaikus. Beje, apie pusę tūkstančio bilietų išdalysime organizuotoms vaikų grupėms. Neseniai lankiausi UEFA supertaurės mače Taline, prieš tai – Čempionų lygos finale Kijeve, pasaulio čempionate Rusijoje. Ten dar kartą įsitikinome, kad futbolas nėra vien žaidimas. Tai ir didžiulis pramogų, įvairių veiklų generatorius. Mūsų tikslas – pakviesti žiūrovą į stadioną dar gerokai iki rungtynių pradžios.

– Per futbolininko karjerą daugelį metų esate rungtyniavęs Italijoje. Puikiai žinote šios šalies futbolo virtuvę. Kaip į rungtynes renkamasi užsienyje?

– Futbolo rungtynėms skiriama vos ne visa diena. Sirgaliai, šeimos dar prieš kelias valandas traukia stadiono link, įsitaiso jų prieigose esančiose kavinėse, viešose poilsio erdvėse. O likus valandai veiksmas persikelia į stadionus. Tikiuosi, taip bus ir Vilniuje. Todėl stadione prieš mačą gros žinomi didžėjai, koncertuos grupė "G&G Sindikatas", veiks įvairios atrakcijos. Manau, kad sirgaliai įsikraus pozityvių emocijų. Norėčiau paraginti neatidėlioti visko paskutinei minutei: nei bilietų pirkimo, nei paties įėjimo į stadioną, nes kad ir kiek didintume aptarnaujančiojo peronalo skaičių, pralaidumas – ribotas. Tūkstančiai žmonių tikrai nesueis į tribūnas per 15 min.

– Kaip vertinate lietuvių varžovę Serbijos rinktinę?

– Su Serbijos futbolu šiemet galėjome susipažinti labai išsamiai. Neseniai Lietuvoje lankėsi abu jų geriausi klubai – Belgrado "Crvena Zvezda" (akistatai su lietuviais kviečiami trys šio klubo žaidėjai), viešėjusi Marijampolėje, ir Belgrado "Partizan", rungtyniavęs su "Trakais" Vilniuje. Geriausi jų futbolininkai atstovauja garsiausiems užsienio klubams, tokiems kaip "Machester United" (Nemanja Matičius), "Roma" (Aleksandras Kolarovas). Matėme serbus ir šių metų pasaulio čempionate. Jie stiprioje grupėje sugebėjo pelnyti taškų, aršiai priešinosi Brazilijos rinktinei. Dabartinė Serbijos rinktinė – viena pirmaujančiųjų Europoje. Tad neabejoju, kad matysime aukšto lygio futbolą.

– Kokie mūsiškių šansai? Juk ne paslaptis, kad pastaruoju metu rinktinė yra patekusi į savotišką krizę.

– Iš tiesų pastarieji rezultatai ne patys geriausi. Tačiau nepamirškime, kad iš esmės kalbame apie draugiškas, kontrolines rungtynes. Jas vertiname kaip pasirengimą Tautų lygos turnyrui. Būtent šio turnyro rezultatai bus lemiamas atskaitos taškas vertinant rinktinę ir trenerių darbą. Atsižvelgiame į pajėgią mūsų grupės sudėtį, tačiau tikimės kokybinio poslinkio į priekį.

– Juolab kad ir jūsų kartos rinktinė ne sykį įrodė, jog atrankos ciklų pradžioje lietuviai turi šansų, nes pasaulio ar Europos čempionatų dalyviai kitą atrankos ciklą neretai pradeda vangokai...

– Be abejo, varžovai į Vilnių gali atvykti kiek kitaip nusiteikę nei vasarą į pasaulio čempionatą. Galbūt jie norės išbandyti rinktinės naujokus, tačiau serbų pajėgumas man abejonių nekelia. Daug svarbiau, kaip atrodysime mes. Manau, kad mūsiškių motyvacija bus maksimali. Vis dėlto ne kasdien galima pakovoti dėl vietos Europos čempionato finalo turnyre.

– O ir patiems futbolininkams geras pasirodymas mūšiuose su žinomomis Europos rinktinėmis gali tapti karjeros lūžio tašku. Prisiminime kad ir Mariaus Stankevičiaus akistatą Kaune su legendiniu Italijos rinktinės lyderiu Alessandro Del Piero, kai tuomet jaunas panevėžietis neutralizavo vieną garsiausių Senojo žemyno saugų ir netrukus jau pats sulaukė solidžių pasiūlymų iš Italijos klubų.

– Tokias rungtynes transliuoja ne tik mūsų šalies, bet ir užsienio televizijos, jas stebi įvairūs agentai, klubų skautai iš visos Europos. Tad vyrams tai puiki galimybė save parodyti platesnei auditorijai. Jie turi visus šansus įrodyti, kad meistriškumu nenusileidžia ir serbų futbolininkams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių