Futbolo rinktinę nušvilpė net savi sirgaliai

"Mes norime paklausti: kas tai per šūdas?!!!" – Vilniuje skandavo ištikimiausi rinktinės aistruoliai. Sirgalių kantrybė trūko po triuškinamos 1:4 Lietuvos futbolininkų kapituliacijos Tautų lygos turnyro mače su Juodkalnijos ekipa.

Trys svečių iš mažytės Balkanų šalies dūriai susmaigstė lietuvių gynybą dar pirmajame kėlinyje, o paskutinę vinį į šeimininkų karstą 86-ąją min. įkalė Darko Zoričius. Nors Vilniaus "Žalgirio" gynėjui Rolandui Baravykui pavyko įmušti efektingą paguodos įvartį, teisėjo švilpukas užfiksavo jau ketvirtąjį paeiliui Edgaro Jankausko auklėtinių pralaimėjimą turnyre. Ši baigtis beveik atėmė paskutines lietuvių viltis pakilti iš C diviziono 4-osios grupės dugno. Iki etapo pabaigos likus dviems mačams, nuo artimiausių varžovų iš Rumunijos juos skiria 6 taškai.

Tragiškas pasirodymas išvedė iš kantrybės ne tik futbolo mėgėjus, bet ir buvusius rinktinės futbolininkus.

"Viskas atrodo beviltiškai. Kalbu ne tik apie žaidėjus ir trenerius, bet ir apie futbolo viršūnes", – rėžė buvęs garsus puolėjas Robertas Poškus.

– Kokios mintys sukasi po pastarųjų rinktinės pasirodymų? – paklausėme R.Poškaus.

– Matant dabartinį vaizdą rinktinės varžybose man skauda širdį. Vaizdas tragiškas, stadionas tuščias. Po prastų rungtynių eina dar prastesnės. Padėtis dėl rinktinės tiesiog kritinė. Grįžau po metų užsienyje ir matau, kad Lietuvos futbolo situacija vis blogėja.

– Kaip galima ją pakeisti?

– Nežinau. Mes su kolegomis apie tai diskutavome. Aiškaus atsakymo neradome. Svarstėme įvairiausius variantus: gal buvo verta aukoti ir šį turnyrą bei leisti į aikštę jaunus žaidėjus, taip juos grūdinant ateičiai. Gal pasirinkti visai kitokią taktiką: tarkime, susigrūsti gynyboje su dešimčia gynėjų ir atsimušinėti. Bet labai abejoju, ar tai ką nors pakeistų iš esmės. Norinti ilgalaikio rezultatų pagerėjimo, būtinos esminės permainos ne tik rinktinėje, bet ir federacijoje, futbolo valdžios struktūrose, skaidrios tikslinės investicijos į futbolo infrastruktūrą... Problemos labai gilios.

– Tuomet kodėl kai kurie treneriai net ir tokiomis aplinkybėmis sugebėdavo pasiekti nepalyginamai geresnių rezultatų? Gal dabar racionaliausia būtų pakeisti trenerį E.Jankauską?

– Atveskite nors Roberto Mancini (Italijos rinktinės vairininkas. – Aut. past.) ar Jose Mourinho ("Manchester United" treneris) – niekas nuo to mūsų rinktinėje nepasikeis. Žaidėjai liks tie patys, nėra iš ko rinktis. Anksčiau dar dairydavomės į jaunimo rinktines, nes jose augdavo pajėgi pamaina. Dabar nebėra net to. Kažkiek talentų dar pastebiu jaunučių, jaunių rinktinėse, bet kur jie dingsta vėliau? Tai klausimas federacijai.

– Tačiau jūsų kartos rinktinė nukaldavo ne vieną skambią pergalę, nors bendra situacija Lietuvos futbolo ūkyje buvo gal net prastesnė...

– Nežinau, gal mes buvome kovingesni. Į rinktinę atvykdavome atiduoti viską. Turėjome lyderius, asmenybes. Net bendraudami su federacija sugebėdavome išsireikalauti savo sąlygų, priversdavome įsiklausyti mūsų nuomonės. Žinoma, ir mes patys žaidėme daug aukštesnio lygio lygose. Tačiau sakyčiau, kad esminis lūžis įvyko, kai federacija iš rinktinės išstūmė Tomą Danilevičių, Deividą Šemberą ir Žydrūną Karčemarską. Jie buvo senbuviai, kurie nebijojo pareikšti nuomonės. Dabar tokių nėra, o rezultatą visi matome.

Treneriai

Edgaras Jankauskas (Lietuva): "Mums trūko agresijos, greičio, nesugebėjome sustabdyti varžovų kontratakų. Padarėme per daug klaidų, netgi praleidome įvartį po kampinio, ko seniai nebuvo."

Aleksandras Jankovičius (Juodkalnija): "Nesurinkome savo stipriausios sudėties, tačiau komanda buvo motyvuota, drausmingai laikėsi žaidimo plano."

Žaidėjai

Rolandas Baravykas (Lietuva): "Varžovai buvo greitesni, itin staigiai bėgdavo į kontratakas, nespėdavome paskui juos sugrįžti į gynybą."

Nebojša Kosovičius (Juodkalnija): "Pirmas kėlinys mums buvo vienas geriausių per pastaruosius kelis sezonus. Antrą kėlinį šiek tiek atsipalaidavome, tačiau darbas jau buvo atliktas."

Statistika

Lietuva-Juodkalnija 1:4 (0:3). Vilnius, Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadionas.

Teisėjas R.Schoergenhoferis (Austrija).

Įvarčiai: 10 min. S.Mugoša (0:1), 36 min. B.Kopitovičius (0:2), 45+1 min. S.Mugoša (0:3), 86 min. D.Zoričius (0:4), 88 min. R.Baravykas (1:4).

Komandų rodikliai. Smūgiai į vartus - 16:15, smūgiai į vartų plotą - 6:8. Kampiniai - 3:8. Nuošalės - 1:1. Žaidimas su kamuoliu - 45 proc. ir 55 proc. Kamuolio perdavimai: 454 (tikslūs 372 - 82 proc.) ir 446 (tikslūs 371 - 83 proc.).

Lietuva: E.Šetkus, L.Klimavičius, J.Januševskis, A.Žulpa, A.Novikovas, V.Slivka, M.Vorobjovas (nuo 46 min. M.Kuklys), N.Valskis (nuo 79 min. D.Kazlauskas), V.Borovskis, F.Černychas (nuo 49 min. D.Petravičius), R.Baravykas.

Juodkalnija: D.Petkovičius, F.Stojkovičius (nuo 87 min. R.Radunovičius), B.Kopitovičius, Ž.Tomaševičius, M.Vešovičius (nuo 56 min. D.Zoričius), S.Mugoša, V.Jovovičius (nuo 72 min. F.Bečirajus), N.Kosovičius, A.Ščekičius, M.Ivaničius, M.Simičius.

Turnyro lentelė

1. Serbija  2  2  0  5:2

2. Juodkalnija  2  1  1  6:3

3. Rumunija  1  3  0  4:3

4. Lietuva  0  0  4  2:9



NAUJAUSI KOMENTARAI

Leo

Leo portretas
Kokį čia šūdą bekomentuosi,-reikia atsisakyti iš viso "rinktinės"nėra reikalo beprasmiškai pinigus tratinti,reikia pasilikti vietines miestų komandas ir užteks Lietuvai,bent jau iki to laiko kol išmoksim lošti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių