Futbolo rinktinė grįžo kovingai: Slovakija - Lietuva 1:1

Lietuvos futbolo rinktinė po ilgos pertraukos grįžo į žaliąją veją. Penktadienio vakarą Žilinoje lietuviai pelnė vertingą tašką pasaulio čempionato atrankoje. Mūsiškiai atsilaikė 1:1 svečiuose pas vieną G grupės favoričių Slovakijos rinktinę. Csaba Laszlo auklėtiniai netgi pirmavo po Darvydo Šerno įvarčio 19-ąją min., tačiau šeimininkus nuo gėdos 40 min. išgelbėjo Martinas Jakubko.

Po penkerių rungtynių pasaulio čempionato Europos zonos atrankos G grupėje Slovakija turi 8 taškus ir yra trečia, o Lietuva su 5 taškais - ketvirta. Po mačo Slovakijoje lietuviai oficialias atrankos rungtynes žais tik birželio 7 d. namuose su Graikija. Tiesa, jau kovo 26 d. mūsiškiai draugiškose rungtynėseTiranoje išmėgins jėgas su Albanija.

Netektys. Lietuvos rinktinei Žilinoje neatstovavo ne vienas senbuvis. Romos „Lazio“ klubo gynėjas Marius Stankevičius nepadėjo dėl infekcijos. Puolėjas Tomas Danilevičius šįkart nesulaukė kvietimo.Taip pat lietuvių gretose nebuvo gynėjo Arūno Klimavičiaus, Mariaus Žaliūko ir daugelio kitų. Tiesa, ant komandos atsarginių suolo šmėžavo ir naujų veidų - jaunieji Martynas Dapkus, atstovaujantis Izraelio klubui, Fiodoras Černychas iš Mogiliovo (Baltarusija) ekipos.

Rungtynės

1-asis kėlinys

Lietuvos rinktinė mačą pradėjo tokios sudėties: Ž. Karčemarskas, D. Šemberas, T. Mikuckis, T. Kijanskas, S. Mikoliūnas, E. Česnauskis, K. Ivaškevičius, M. Panka, M. Kalonas, D. Šernas,  D. Matulevičius.

Atsarginiai: M. Arlauskis, E. Šetkus, V. Andriuškevičius, M. Palionis, D. Česnauskis, T. Labukas, F. Černych, V. Lukša, A. Novikovas, L. Pilibaitis, G. Freidgeimas, M. Dapkus.

Slovakijos rinktinė: Kuciakas, Švento, Škrtelas, Hubočanas, Durica, Pečovsky, Kucka, Sapara, Hamšikas, Makas, Jakubko.

Jau 2-ąją min. kilo pavojus prie lietuvių vartų, tačiau varžovai nepataikė į vartus.

8-ąją min. po sumaišties lietuvių baudos aikštelės prieigose iš arti virš vartų smūgiavo M. Hamšikas.

13 min. geltona kortelė šiurkščiai sužaidusiam M. Pankai.

18 min. dar vienas įspėjimas svečiams - nubaustas kapitonas D. Šemberas.

19 min. slovakų gynėjai klysta baudos aikštelėje. M. Kalonas perima kamuolį, suklaidina gynėją. Prie saugo paristo kamuolio tuoj pat suskumba Darvydas Šernas ir iš maždaug 11 m netrukdomas smeigia jį į vartų tinklą. 0:1 slovakai atsilikinėja.



szólj hozzá: Slovakia vs Lithuania 0:1 Sernas

33 min. mūsų ekipos vidurio gynėjai šiurkščiai klysta taktiškai. Dėl to laisvas prieš vartus iššoko M. Hamšikas. Šimtaprocente proga slovakų puolimo lyderis nepasinaudojo. Jo spyrį atrėmė Ž. Karčemarskas.

Tuoj pat sekė žaibiška pavojinga mūsiškių kontrataka.

36 min. už pavojingą lietuvių žaidimą skiriamas baudos smūgis iš maždaug 20 metrų. Mareko Sapara spirtas kamuolys sudrebino skersinį.

38 min. geltona kortelė atvėsina slovakų gynybos lyderio Martino Škrtelo nervus.

40 min. slovakų puolėjas Martinas Jakubko lygina rezultatą. S. Mikoliūnas bei kiti vartininko aikštelėje buvę lietuviai nepasiekė kamuolio, o aukštaūgis slovakas iš keleto metrų efektingai smeigė per save - 1:1.



szólj hozzá: Slovakia vs Lithuania 1:1 Jakubko

Per pridėtą kėlinio laiką slovakai surengė net du itin grėsmingus išpuolius. Vieną jų kemšelėjimą iš arti atrėmė Ž. Karčemarskas, antrą į kampinį nukreipė gynėjai.

2-asis kėlinys

Lietuvių gretose netikėtas keitimas. Keičiasi vartininkai. Ž. Karčemarskas aikštę palieka. Jį keičia Giedrius Arlauskis. Ko gero, Ž. Karčemarską eliminavo trauma.

53 min. savo meistriškumą demonstravo jau G. Arlauskis, sustabdęs galingąjį M. Jakubko. Šis užgriuvo ant G. Arlauskio. Vartininką apginti norėjęs T. Kijanskas stumtelėjo M. Jakubko ir tuoj pat buvo įspėtas.

Tuo tarpu Lietuvos konkurentai grupėje Latvijos ir Lichtenšteino futbolininkai kątik sužaidė lygiosiomis 1:1. Lichtenšteinui tai buvo pirmasis taškas atrankos turnyre.

57 min. dar vienas kirtis į lietuvių vartų virpstą. Slovakų atakų bangos vis stiprėja.

67 min. D. Švento smūgiuotas kamuolys prašvilpė šalia svečių vartų.

69 min. aktyviai žaidusį M. Kaloną pakeitė A. Novikovas.

84 min. slovakų atakos po truputį blėso. M. Jakubko taranuodamas lietuvių vartus antrą sykį užgriuvo ant M. Arlauskio, už ką išvydo geltoną kortelę.

87 min. gražus A. Novikovo reidas dešiniuoju kraštu. Saugas suklaidino porą varžovų ir tiksliai perdavė kamuolį D. Šernui. Šį kartą puolėjas iš arti į slovakų vartus nepataikė.

89 min. D. Šerną pakeitė V. Lukša.

Teisėjas pridėjo 4 min., tačiau per jas slovakai nieko ypatingo nesukūrė. Lygiosios 1:1 ir lietuviai iš Slovakijos parsiveža vertingą tašką.



Lentelė. Pasaulio futbolo čempionato Europos zonos G atrankos grupės turnyro lentelė po penktadienio mačų (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1. Bosnija ir Hercegovina  5 4 1 0 18:3  13
2. Graikija                5 3 1 1  5:5  10
3. Slovakija               5 2 2 1  6:4   8
4. Lietuva                 5 1 2 2  4:7   5
5. Latvija                 5 1 1 3  6:9   4
6. Lichtenšteinas          5 0 1 4  2:15 1

 

Istorija. Pastaroji abiejų rinktinių dvikova Slovakijoje vyko beveik prieš 20 metų - 1993 m. kovo 30-ąją Dunajska Stredoje, rašo BNS. Tada dvikova baigėsi lygiosiomis 2:2. Varžovai du kartus pirmavo, tačiau abu kartus rezultatą smūgiais nuo 11 metrų žymos išlygino Ričardas Zdančius.

Dėl istorinių vingrybių ši dvikova net nebuvo įtraukta į oficialų FIFA kalendorių. Čekoslovakijai išsiskyrus į dvi valstybes, Slovakijos futbolo federacija į FIFA buvo priimta tik 1994 metais.

Šį kartą abi komandos susitinka atrankos turnyre jau išbandžiusios jėgas tarpusavyje. Pernai rudenį Vilniuje lietuviai pirmavo po Mariaus Žaliūko įvarčio, tačiau slovakai dar pirmajame kėlinyje rezultatą išlygino - 1:1.

Stovykla. Ketvirtadienio vakarą Lietuvos futbolininkai treniravosi Žilinoje, rašo BNS. Lietuvių čia laukė panašios oro sąlygos, kokios buvo šios savaitės pradžioje treniruočių stovykloje Austrijoje - visos treniruotės metu snyguriavo, pūtė stiprus vejas.

Kokybiško futbolo nežada ir stadiono veja, kuri atrodo dar neatsigavusi po žiemos. Sąlygas žaidėjams apsunkins ir šaltis - penktadienio vakarą taip pat prognozuojamas sniegas ir bent penki laipsniai šalčio.

„Manau, jog futbolas bus kovingas - gero žaidimo pademonstruoti neleis sąlygos. Visiems sąlygos bus vienodos. Tiesiog reikia atsiduoti žaidimui ir iš visų jėgų siekti pergalės“, - interviu futbolo.tv teigė saugas Deividas Česnauskis.

„Aikštė slidoka ir klampoka. Manau, kad bus daug individualių dvikovų, - pritarė kitas saugas Mindaugas Kalonas. - Tuo labiau, kad Slovakijos komanda propaguoja fizinį žaidimą.“

Stadionas. Rungtynių vieta - „MŠK Žilina“ klubo stadionas - dar kitaip įvardijamas „Štadión pod Dub?om“, t.y. išvertus iš slovakų kalbos - prie Dubeno kalno, kuris yra visai greta.

Daugiau nei 11 tūkstančių vietų stadionas nuo 2002 metų kelis kartus renovuotas bei išplėstas ir dabar atitinka aukštus UEFA standartus. Prieš trejus metus vietos klubas čia žaidė UEFA Čempionų lygos grupių etapo rungtynes.

Stadionas neįprastas tuo, kad viename jo kampe įrengta koplyčia. Vietinių teigimu, ji atsirado todėl, kad „Žilina“ klubo vadovas itin religingas ir tiki, kad tai padės komandos žaidėjų dvasiniam tobulėjimui bei garbingo žaidimo laikymuisi rungtynių metu.

Tiesa, vargu ar religija padės užpildyti stadioną. Ketvirtadienį į rungtynes buvo parduota apie 5 tūkstančiai bilietų. Iš jų apie pora šimtų yra įsigiję aistruoliai iš Lietuvos.

 

Lietuvos nacionalinės rinktinės išplėstinė sudėtis rungtynėms su Slovakija: (vardas, pavardė, klubas)

vartininkai:
Žydrūnas Karčemarskas ("Gaziantepspor", Turkija)
Ernestas Šetkus (be klubo)
Giedrius Arlauskis (Kazanės "Rubin", Rusija)
gynėjai:
Tadas Kijanskas (Kelcų "Korona", Lenkija)
Tomas Mikuckis (Chabarovsko "SKA-Energija", Rusija)
Vytautas Andriuškevičius (Gdansko "Lechia", Lenkija)
Georgas Freidgeimas (Vilniaus MFD "Žalgiris")
Markus Palionis (SC "Paderborn", Vokietija)
saugai:
Deividas Šemberas (Vladikaukazo "Alanija", Rusija)
Deividas Česnauskis (FC "Baki", Azerbaidžanas)
Edgaras Česnauskis (FC "Rostov", Rusija)
Mindaugas Panka (Chožuvo "Ruch", Lenkija)
Saulius Mikoliūnas (FC "Sevastopol", Ukraina)
Arvydas Novikovas (Edinburgo "Hearts", Škotija)
Mindaugas Kalonas (Baku "Ravan", Azerbaidžanas)
Kęstutis Ivaškevičius (Tel Avivo "Bnei Yehuda", Izraelis)
Linas Pilibaitis (Dėro ETO, Vengrija)
Vytautas Lukša (Varšuvos "Polonia", Lenkija)
Fedor Černych (Mogiliovo "Dnepr", Baltarusija)
Martynas Dapkus (Aukštutinio Nazareto "Hapoel", Izraelis)
puolėjai:
Darvydas Šernas ("Gaziantepspor", Turkija)
Tadas Labukas (Maskvos "Torpedo", Rusija)
Deivydas Matulevičius (Tirgu Žiu "Pandurii", Rumunija)



Čia galite pažiūrėti pirmųjų Lietuvos ir Slovakijos rinktinių rungtynių, pasibaigusių 1:1, įvarčių vaizdo įrašą.




NAUJAUSI KOMENTARAI

Fanas

Fanas portretas
Davai lietuviai varykit!!!

Abejojantis

Abejojantis portretas
Nu ką , pradžia nebloga

Abejojanciam

Abejojanciam portretas
Tai ko abejoji?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių