Pamokos futbolo tėvynėje nenuėjo veltui

Muzikos garsenybės Marijono Mikutavičiaus ir Lietuvos rinktinės vyriausiojo trenerio Edgaro Jankausko į Angliją išlydėta „NFA-VICTORY 2004“ komanda futbolo tėvynėje gavo pamokančios patirties.

Nors lietuviai ir smarkiai nusileido bendraamžiams iš tituluotų klubų, jie, pasak trenerių, per keletą mačų išmoko daug naudingų dalykų.

Iš talentingų jaunųjų Lietuvos futbolininkų suburta komanda praėjusią savaitę Anglijoje metė iššūkį garsiosioms Londono „Chelsea“ ir „Tottenham Hotspur“ ekipoms. Vaikinus palaikė ir iš Vilniaus oro uosto išlydėjo Marijonas Mikutavičius ir Edgaras Jankauskas. Šie žinomi žmonės sutiko tapti „NFA-VICTORY 2004“ projekto ambasadoriais. Mat ši komanda, pasak jos vadovų, tai socialinis projektas, siekiantis atgaivinti tikėjimą futbolu Lietuvoje, ugdyti jaunąją kartą ir sukurti tvirtą pagrindą Lietuvos futbolo ateičiai.

Vis dėlto pirmasis blynas, kaip ir daugeliui, nebūna paprastas. Lietuviai stipriai nusileido bendraamžiams iš Londono. Nepaisant aplinkybių ir rezultatų, komandos treneris Rokas Garastas pabrėžė didelę išvykos naudą ir vertingas tarptautinio futbolo pamokas.

„Jau atrinkinėjant Nacionalinės futbolo akademijos (NFA) 2004 grupę žinojome, jog labai svarbu bus žaisti tarptautines aukšto lygio rungtynes. Tai išsivystė iki šio projekto. Sužaidus pirmąsias tokio lygio rungtynes, praėjus 3 mėnesiams treniruojantis kartu, projekto reikšmė ir vertė tapo ypatingai svarbi“, - dėstė R.Garastas.

Pasak jo, dvejos rungtynės prieš elitinių Anglijos akademijų bendraamžius davė nepaprastai vertingos patirties tiek jauniesiems žaidėjams, tiek ir patiems treneriams.

„Pajautėme kokiame lygyje yra pirminis vaikinų iki 12 metų parengtumas, pamatėme kokiu greičiu, intensyvumu rungtyniauja elitinių akademijų vaikai kiekvieną savaitgalį. Įsitikinome kaip šiai dienai skiriamės kiekviename futbolo komponente, kur mes realiai esame šiandien“, - kalbėjo treneris.

R.Garasto žodžiais, jaunieji žaidėjai turėjo galimybę iš arti pajausti kuo yra geresni jų bendraamžiai, kaip greitai ir techniškai jie viską atlieka, kaip savo veiksmais supančioja varžovus.

„Nepaisant visko, grįžome pozityvios nuotaikos, toliau žvelgiame į ateitį su didesne motyvacija, bei toliau tikime žaidėjų potencialu. Kadangi šiai dienai, nei Lietuvos čempionate, nei tokiose rungtynėse rezultatai nėra pagrindinė mūsų siekiamybė, esame patenkinti žaidėjų parodytais sugebėjimais atskiruose momentuose ir tuo, kaip jie priėmė aukščiausio lygio varžovų iššūkį“, - aiškino vairininkas.

Trenerio teigimu, lietuviai kovingai ir kūrybingai žaidė visą rungtynių laiką, nepaisant slegiančio rezultato neparodydami jokių palūžimo ženklų.

„Net jei ir pataisytume esmines klaidas, dėl kurių buvo praleisti įvarčiai, rezultatas šiek tiek pasikeistų, tačiau iš esmės tai nieko nepakeistų. Nes svarbiausias atskaitos taškas - individualus žaidėjų meistriškumas, išlaikytų tą patį skirtumą. Mūsų tikslas tą meistriškumo skirtumą mažinti ir parengti visaverčius žaidėjus. Tad ir pats mūsų žaidimas pritaikytas vaikinų tobulėjimui, o ne turint tikslą praleisti kuo mažiau įvarčių“, - aiškino R.Garastas.

Treneris pabrėžė, kad būtent šiuo aspektu komandos strategija nesikeis, bus toliau sistemingai siekiama žaidėjų individualaus tobulėjimo.

„O rezultatai ateis su laiku. Nes jie siekiami per tinkamą darbo procesą. Viena svarbiausių to darbo dalių – kuo daugiau aukščiausio lygio rungtynių, kadangi jos turi didžiausią įtaką žaidėjų tobulėjimui“, - komentavo specialistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių