Futbolas - laisvalaikis ir pankui, ir ministrui

Pirmiausia Sekmadienio futbolo lyga (SFL) buvo idėja. Šovusi į galvą tuomečiams Vilniaus „Prelegentų“ (pramogų verslo atstovų komandos) futbolininkams. Ši ekipa 2004 m. varžėsi Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF) rengiamose pirmenybėse, ir susidūrė su organizacine netvarka, neblaiviais teisėjais ir panašiais dalykais.

Pradžia – prie bokalo

„Teisėjas vėlavo į rungtynes. Buvo akivaizdžiai išgėręs. Iš pradžių paskiria baudinį, po to jį atšaukia. Ilgai tokiame turnyre nelikome ir nutarėme patys sukurti naują lygą“, – prisiminė tuometis „Prelegentų“ vadovas laidų vedėjas, sporto žurnalistas Vytaras Radzevičius.

„Prelegentai“ pasitraukė iš antrosios lygos, sužaidę joje pusę sezono.

„Iš tiesų, kiek man žinoma, „Prelegentai“ susirinko prie alaus bokalo aptarti, ką jiems daryti, ir nutarė, kad tvarkos tose pirmenybėse vis vien nebus. Jiems kilo mintis sukurti savo lygą“, – kalbėjo nuo pat lygos susikūrimo iki dabar SFL prezidento pareigas einantis buvęs profesionalus futbolininkas ir futbolo teisėjas Paulius Malžinskas.

V. Radzevičius ėmė siuntinėti elektroninius laiškus ir užgulė telefoną.

„Pakvietėme visas Vilnijos komandas, kokias žinojome“, – pasakojo žurnalistas. Pasiūlymas sukurti savo lygą rado palaikymą.

Dėmesys ne tik futbolui

Steigiamasis lygos susirinkimas įvyko Kalnų parko stadione. Jau pirmą SFL sezoną susirinko 19 komandų, jos žaidė trijuose divizionuose. Nuo pat pradžių lyga ėmė skirti dėmesį ne tik pačiam futbolui, bet ir bendruomenei kurti, pasitelkdama naujai sukurtą interneto svetainę.

„Dabar aš jau nepamenu, kodėl pasitikėjau būtent P. Malžinsku. Lygai reikėjo vyriausiojo teisėjo ir aš susiradau Paulių. Jis tapo ne tik vyriausiuoju teisėju, bet ir lygos vadovu“, – pasakojo V. Radzevičius.

P. Malžinskui vadovaujant, SFL bendruomenė kasmet vis augo. Susikurdavo naujų mėgėjų komandų, kai kurios ekipos į SFL pereidavo iš VAFF organizuojamų pirmenybių. Prieš SFL sistemos reformą 2011 m. lygos pirmenybėse dalyvavo net 60 komandų iš Vilniaus ir jo apylinkių. SFL persimetė ir į kitus miestus. Jau penkis sezonus vyksta Klaipėdos SFL pirmenybės, susibūrė Panevėžio SFL bendruomenė, kelerius metus SFL rengė pirmenybes ir Dzūkijos regione.

Išaugo į šalies III lygą

VAFF ir SFL organizacijų santykiai niekada nebuvo labai draugingi. Lyga ir joje dalyvaujančios komandos kalbėjo apie netvarką apskrities federacijos vykdomose pirmenybėse ir demokratijos trūkumą pačioje VAFF, o VAFF nariai vadino SFL taisykles „ne futbolu“.

Iš tiesų skyrėsi tik viena taisyklė. SFL, taikydamasi prie mėgėjų futbolo, kur bene daugiau įtakos turi pats žaidimas nei rezultato šventimas, visiškai liberalizavo keitimų taisykles. Čia futbolininkai gali keistis kiek nori ir kada nori, pailsėję gali grįžti atgal į aikštę.

Lietuvos futbolo federacijai (LFF) tokios taisyklės taip pat nelabai patiko, tad ilgą laiką SFL buvo visiškai atskira lyga, su federacija neturinti beveik nieko bendra, ir dėl to nekvaršino sau galvos.

Dideli pokyčiai įvyko prieš 2012-ųjų sezoną. LFF iš savo narių pašalino VAFF. Kažkam reikėjo užsiimti Vilniaus apskrities futbolo turnyrais. Buvo įkurta Vilniaus regiono futbolo sąjunga (VRFS), užėmusi VAFF vietą LFF struktūroje. Užsiimti Vilniaus apskrities futbolu VRFS pavedė SFL.

Iš stipriausio pastarosios diviziono buvo suformuotos Lietuvos trečiosios lygos Vilniaus apskrities pirmenybės. Žemesniems divizionams liko SFL pavadinimas.

Tad nors trečiosios lygos pirmenybes organizuoja ta pati lyga, daugkartinis jos čempionas „Prelegentų“ klubas, kaip ir kiti tradiciškai buvę stipriausi SFL klubai, bent jau teoriškai lygai nepriklauso.

Žvaigždės taps veteranais

„Prelegentai“ čempionais buvo penkis kartus. Dar du kartus SFL pirmenybes laimėjo „Bekento“ komanda. Pernai trečiosios lygos nugalėtoja tapo „Fakyrų“ komanda.

Pirmieji „Prelegentai“ buvo populiarūs muzikantai: Marijonas Mikutavičius, Linas Zareckas-Choras, Aras Vėberis, Alanas Chošnau, žurnalistai, laidų vedėjai: V. Radzevičius, Linas Kunigėlis, Martynas Starkus, tuometis profesionalus krepšininkas, dabartinis A lygos vadovas Rolandas Skaisgirys.

Pradėjusi kaip iš šou verslo sudaryta ekipa „Prelegentai“ vėliau į savo gretas pritraukė daug baigusių karjerą garsių futbolininkų. Prie šios komandos prisijungė Aidas Preikšaitis, Arūnas Pukelevičius, Ričardas Zdančius, Darius Spetyla, Gyrius Kalvaitis, Žilvinas Žudys, Raimondas Žutautas.

„Nutarėme, kad po šio sezono trauksimės iš trečiosios lygos. Žaisime veteranų turnyre. Per seni esame. Nebe tas amžius. Žaisdamas su daug jaunesniais nejauti malonumo. Su žmonėmis, mums į sūnus tinkančiais“, – apie komandos ateitį kalbėjo V. Radzevičius.

Vilniaus „Bekento“ komanda į SFL įsiliejo nuo antrojo šios lygos sezono. Tris sezonus „Bekentas“ kopė iki aukščiausiojo SFL diviziono, o iškopęs tuojau pat nuvainikavo „Prelegentus“. Tačiau du kartus laimėjęs SFL klubas patraukė į LFF antrąją lygą ir čempionų vardą susigrąžino „Prelegentai“.

Komandos buriasi įvairiai

Dalis buvusių „Prelegentų“ žaidėjų rungtyniaus šiemet į SFL pasiprašiusioje Lietuvos žurnalistų sąjungos klubo „Pressas“ komandoje. 

„Pressas“ papildė SFL komandų, jungiančių savo žaidėjus ne vien futbolo aikštėje, o ir pagal kitus dalykus, sąrašą.

Savo bendruomenių komandas turi nemažai Vilnijos miestelių ar rajonų: „Trakai“, „Lentvaris“, „Nemenčinė“, „Pabradė“, „Skaidiškės“, „Salininkai“, „Baltoji Vokė“ ir panašiai.

Nuo seno SFL žaidžia ir komanda „Olandai“. Tiesa, nieko bendra su kokiais nors Lietuvoje gyvenančiais olandais ji neturi. Komanda save sieja su Vilniaus Olandų gatve, dauguma jos žaidėjų yra kilę iš jos.

Yra ir negeografinių bendruomenių. „Geležinis vilkas“ savo futbolininkus stengiasi rinktis iš tarnaujančiųjų kariuomenėje, „Pietų IV“ – iš Vilniaus „Žalgirio“ aktyviausių gerbėjų, „Advoco“ buvo sumanytas kaip Vilniaus advokatų klubas.

Stadionuose – politikai

SFL ir trečiosios lygos Vilniaus regiono pirmenybėse bent trys komandos atstovauja politinėms partijoms ir judėjimams.

Trečiojoje lygoje rungtyniauja Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamo judėjimo „TAIP“ komanda. SFL B divizionuose yra dar du klubų pavadinimai, atitinkantys politines partijas: „Liberalų Sąjūdis“ ir „Tėvynės Sąjunga“.

Tiesa, visų trijų komandų vadovai prisipažino, kad jų ekipose žaidžia ne vien politikai ar partijų nariai.

„Aš pats esu „Tėvynės Sąjungos“ narys. Galbūt daugiau ne konservatorių, o krikščioniškosios demokratijos pusėje. Bet mūsų komandoje tikrai nėra tik partijos nariai, ne tik jaunieji konservatoriai. Netgi, sakyčiau, kad tokių, susijusių su partija, yra visiška mažuma. Žaidžiam jau antrą sezoną ir įrodome, kad nesame rinkiminis projektas. Dauguma mūsų yra iš Lazdynų, žaidėjus renkame pagal socialinius ryšius, jeigu jų pasaulėžiūra neprieštarauja Tėvynės Sąjungos. Mūsų komandos nariai balsuoja už šią partiją, bet nėra labai politizuoti“, – kalbėjo „Tėvynės Sąjungos“ komandos vadovas Laurynas Kasčiūnas.
„Liberalų Sąjūdžio“ komanda pradėjo savo kelią SFL pirmenybėse, pavadinimu „Extra“. „Politizavosi“ ji pernai. Nors ne visiškai.

„Ne visi mūsų žaidėjai priklauso Liberalų Sąjūdžiui, bet komandoje yra ne vienas jo narys. Ne taip seniai su liberalais pradėjome bendrauti, bet po truputį jų įtraukiame. Atsiranda ir įvairių deimančiukų: buvusių profesionalų, futbolo akademijas baigusių. Šiaip mes žaidžiam ne tik SFL. Dažnai žaidžiame paprastą kiemo futbolą. Tada ateina įvairaus lygio partijos narių“, – kalbėjo „Liberalų Sąjūdžio“ ekipos vadovas Marius Bikauskas.

Vienas komandos „TAIP“ vadovų Paulius Kutniauskas apie savo komandą kalbėjo panašiai kaip ir kiti: „Tai yra žmonės, prijaučiantys organizacijai „TAIP“. Nebūtinai žaidėjai turi būti organizacijos nariai. Jie žaidžia futbolą, o šis pavadinimas jiems netrukdo.“

A. Zuoko „TAIP“ futbolininkų sąrašuose nėra.

„Ne, meras nežaidžia. Bet rezultatais domisi ir pažiūrėti ateina. Pernai buvo trejose ar ketveriose rungtynėse“, – sakė P. Kutniauskas.

„Vova“ turi daug gerbėjų

„Politine“ galima pavadinti ir Vilniaus „Vova“ komandą. Vien jau dėl šūkio: „Love football, hate fascism“ (liet. „Mylėk futbolą, nekęsk fašizmo“).

„Ne, negalima sakyti, kad visi mūsų žaidėjai priklauso pankų subkultūrai. Tokie veikiau yra mūsų gerbėjai. Iš „Vovos“ žaidėjų niekas nereikalauja būti kokiais nors antifašizmo aktyvistais, pageidautina nebūti fašistais ar rasistais“, – apie gausiausią ir triukšmingiausią palaikymą iš SFL komandų turinčią „Vovą“ pasakojo jos vadovas Paulius Grigaitis.

Gyvuoja iš dalyvių mokesčių

„Lyga daugiausia gyvuoja iš komandų dalyvių mokesčių. Jie sudaro apie 90 proc. lygos pajamų. Lėšos, gaunamos iš rėmėjų, – apie 10 procentų“, – kalbėjo P. Malžinskas apie SFL finansinius reikalus.

Anot jo, startinio mokesčio vidurkis – 2 500 litų. Aukštesnių divizionų komandos moka daugiau, žemesnių – mažiau.

Lygos gauti pinigai panaudojami organizaciniams, teisėjavimo, švietimo reikalams, sezono pabaigtuvių iškilmėms, komandų ir žaidėjų prizams.

Ministrui lūžo koja

SFL kaip žaidėjas įregistruotas ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. 

Tačiau jis balandžio pabaigoje Lietuvos futbolo federacijos stadione vykusiame turnyre patyrė sunkią traumą. Seimo komandos gretose žaidusiam 57 metų politikui lūžo blauzdikaulis. Traumą jis patyrė ant kojos užgriuvus varžovų komandos vartininkui. Būtent šios atakos metu Seimo ekipa pelnė įvartį.

J.Olekas atstovauja ne tik Seimo ekipai. Jis yra ir Sekmadienio futbolo lygos B2 divizione šiemet rungtyniausiančios „Euforijos“ ekipos futbolininkas.

Vienas „Euforijos“ vadovų Andrius Murauskas apie J. Oleką laikraščiui „Sportas“ yra sakęs: „Jis mūsų komandai atstovauja jau seniai. Kartais žaidžia – pagal galimybes. Kokius tris keturis kartus per sezoną jį tikrai pamatome. Žaidžia kaip puolėjas ir įvarčių yra įmušęs. Su J. Oleku bendrauti komandai tikrai nėra sunku. Kaip tik jis į mūsų žaidimą įneša teigiamų emocijų, nuramina komandą, jeigu žaidėjai per daug įsikarščiuoja.“


Šiame straipsnyje: futbolasministrasmėgėjai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių