Europos futbolo čempionatas: kas prasimuš į aštuntfinalį?

  • Teksto dydis:

Šiemet Europos futbolo pirmenybėse rungtyniauja ne 16, o 24 komandos, tad visus atkrintamųjų varžybų etapo dalyvius išsiaiškinti bus sudėtingiau. Šiemet geriausios keturios trečias vietas savo grupėse užėmusios komandos taip pat pateks į išrinktųjų 16-uką. BBC Sport išskiria faktą, kad atrenkant geriausias trečias vietas užėmusias rinktines gali būti svarbus net ir surinktų geltonų kortelių skaičius.

Grupės: kas vyks namo?

A grupė

Šeimininkė Prancūzija pirmąjį etapą baigė su 7 taškais, būdama grupės viršūnėje. Šveicarijos rinktinė, paskutinėse grupės rungtynėse su Prancūzija sužaidusi lygiosiomis 0:0, liko antroje vietoje su 5 taškais.

Europos pirmenybių debiutantė Albanija sekmadienį 1:0 įveikė Rumuniją. Dabar albanams reiks laukti tris dienas, kol paaiškės, ar jų ekipa bus tarp keturių geriausių trečias vietas užėmusių rinktinių.

B grupė

Anglijos futbolininkai užims pirmąją vietą grupėje, jei sugebės įveikti Slovakijos ekipą. Patekimą į aštuntfinalį taip pat garantuos ir lygiosios, tačiau, Velso pergalės prieš Rusiją atveju, lygiosios anglams pirmosios vietos nesuteiktų. Jei anglai pralaimės prieš slovakus, jie gali nukristi į trečiąją vietą.

Velso vienuolikė užsitikrintų vietą aštuntfinalyje tuo atveju, jei laimėtų prieš Rusiją. Pastarajai patekti į kitą etapą vilčių suteiktų pergalė. Lygiųjų atveju Velsas taip pat patektų į 16-uką, tačiau tam reikėtų tikėtis, kad slovakai neįveiks anglų. Jei velsiečiai pralaimės, jie gali likti grupės apačioje.

C grupė

Grupės lyderė Vokietijos rinktinė greičiausiai turės galimybę gauti kelialapį į aštuntfinalį netgi tuo atveju, jei pralaimės Šiaurės Airijai. Vokiečiai turi 4 taškus ir tikrai nenukris žemiau trečios vietos.

Šiaurės Airijos ekipa, turinti 3 taškus, turi bene realiausius šansus tapti geriausia trečią vietą užėmusia komanda (jeigu tokia taps). Pergalės prieš pasaulio čempionę Vokietijos rinktinę atveju, Šiaurės Airija iš karto pateks į kitą etapą. Lygiųjų užtektų užimti antrai vietai, jei Ukraina įveiks Lenkiją. Šansų taip pat liktų net tada, jei Šiaurės Airijos rinktinė nusileistų vokiečiams.

Lenkijos vienuolikė eis toliau, jei sugebės įveikti šansų į 16-uką patekti jau nebeturinčią Ukrainos komandą.

D grupė

Čempiono titulą ginanti Ispanijos rinktinė yra grupės viršuje, tačiau gali likti antra, jei pralaimės Kroatijos futbolininkams. Kroatams vietą aštuntfinalyje garantuos lygiosios.

Pralaimėjimo atveju, kroatai turėtų tiek pat taškų (4), kiek ir čekai, jei pastarieji įveiktų Turkijos ekipą. Tuomet įmuštų ir praleistų įvarčių santykis lemtų, kas patektų į 16-uką. Turkija užimtų trečią vietą grupėje, jei pasiektų pergalę.

E grupė

Italai jau užsitikrino vietą kitame etape ir išliks E grupės lyderiais. Belgijos, Švedijos ir Airijos rinktinės kovos dėl antros ir trečios pozicijos.

Airijos vienuolikė privalo laimėti, jei nori išsaugoti minimalius šansus eiti toliau. Tiesa, airiai, šiuo metu esantys grupės dugne, gali pakilti į trečią vietą, jei Belgija įveiks Švediją. Pastarųjų rungtynių laimėtojas užsitikrintų antrą vietą, taigi ir kelialapį į aštuntfinalį.

F grupė

Portugalijos ekipa, kuriai buvo žadama grupės lyderės pozicija, šiuo metu dar nėra laimėjusi ir užima trečią vietą. Pergalės prieš vengrus atveju, portugalai patektų į 16-uką. Vengrijos rinktinei tuo tarpu užtektų ir lygiųjų.

Islandijos vienuolikė gali užimti pirmą vietą grupėje, jei sugebės įveikti dabar lentelės apačioje esančią Austrijos komandą. Islandai eitų toliau ir tada, jei išsilygintų taškais su portugalais arba pagerintų jų rezultatą.

 

Kas lems, kurios trečias vietas užėmusios ekipos eis toliau?

Tik 4 iš 6 trečias vietas grupėse užėmusių komandų pateks į atkrintamąsias varžybas. Kokie kriterijai tai nulems?

UEFA skelbia taikysianti šiuos kriterijus (surikiuota pagal svarbą):

1.    Surinkti taškai

2.    Įvarčių santykis

3.    Įmušti įvarčiai

4.    „Fair play“ reitingas grupių etape (surinktų kortelių skaičius)

5.    UEFA nacionalinių rinktinių koeficientų reitingas (skaičiuojami visi rezultatai nuo 2010 metų rugsėjo mėnesio)

 

Artimiausios rungtynės:

Birželio 20 d., 22:00 Slovakija – Anglija, Rusija – Velsas

Birželio 21 d., 19:00 Šiaurės Airija – Vokietija, Ukraina – Lenkija

Birželio 21 d., 22:00 Kroatija – Ispanija, Čekija – Turkija

Visas čempionato rungtynes bei specialias laidas stebėkite LRT eteryje ir internetu specialiame LRT.lt portale.


Šiame straipsnyje: Euro 2016futbolasaštuntfinalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių