E. Jankauskas: Anglijos futbolininkai verti šūsnies milijonų

Jei futbolo vejoje pergales lemtų vien skaičiai, Anglijos rinktinė ateinantį penktadienį prieš lietuvius į aikštę galėtų išleisti tik vieną žaidėją, kad ir kapitoną Wayne'ą Rooney. Tačiau Lietuvos ekipa pasmerkta atrodo vertinant galimybes tik per finansinę prizmę.

Brangiausias – G.Arlauskis

Iki Europos čempionato atrankos E grupės rungtynių Londone likus mažiau nei savaitei, Anglijos rinktinės strategai paskelbė sudėtį. Joje – ryškiausios žvaigždės ir nė vieno legionieriaus, visi 23 kandidatai atstovauja "Premier" lygos klubams.

"Kauno diena" palygino Anglijos ir Lietuvos rinktinių žaidėjų finansines vertes. Nors pribloškiantis futbolininkų vertės ir atlyginimų kontrastas iš tam nepasirengusių lietuvių gali atimti žadą, tačiau futbolo specialistų tai nestebina. Juolab kad žaidėjų vertę didele dalimi lemia ne tik jų galimybės skinti pergales futbolo vejoje, bet ir gebėjimai uždirbti pinigus klubams už aikštės ribų.

Portalo transfermarkt.com duomenimis, vertingiausias Anglijos rinktinės perlas jau ne vienus metus yra W.Rooney. "Manchester United" klubo simboliu tapęs 29-erių puolėjas šiuo metu kainuoja 45 mln. eurų. Maždaug tiek pat kaip keturios Lietuvos rinktinės. Ir tai, jeigu ant lietuviškos svarstyklių pusės padėtume ne tik pagrindinę mūsų vienuolikę, bet ir dar tuziną atsarginių.

Bendra Anglijos rinktinės žaidėjų vertė gerokai didesnė nei 400 mln. eurų, visos Lietuvos komandos nesiekia nė 10 mln. eurų.

Brangiausiai vertinamas 27-erių Giedrius Arlauskis. Rinkos žinovų nuomone, mūsų vartininkas, atstovaujantis Bukarešto "Steaua" (Rumunija) klubui, bet jau atkreipęs galingesnių Italijos klubų dėmesį, šiuo metu kainuoja apie 2,5 mln. eurų. Kitų mūsiškių vertė, neskaitant Tirgu Žiu "Pandurii" (Rumunija) ekipos legionieriaus Deivydo Matulevičiaus ir po sunkios traumos sveikstančio "Aalborg" (Danija) puolėjo Luko Spalvio, yra kur kas žemesnė nei 1 mln. eurų.

Kosminiai skirtumai

Dar didesni kontrastai akį rėžia vertinant nacionalinius čempionatus.

Visą Lietuvos A lygą – maždaug 260 žaidėjų – ekspertai įkainoja truputį daugiau nei 23 mln. eurų.

"Premier" lygos, kurioje registruota dvigubai daugiau komandų ir beveik 500 žaidėjų, vertė siekia kosminius 3,75 mlrd. eurų. Tai – brangiausios nacionalinės futbolo pirmenybės pasaulyje.

Vos prieš kelias savaites prasidėjusiame Lietuvos čempionate jau įsižiebė nauja žvaigždė. Klaipėdos "Atlanto" klubo naujokas Andrejus Paniukovas per keturis turus įmušė net 10 įvarčių, atliko ir du vadinamuosius pokerius (4 įvarčiai per rungtynes).

Nepaisant efektingo debiuto, A.Paniukovas, Rusijos žiniasklaidos duomenimis, "Atlante" per mėnesį uždirba vos 1,5 tūkst. eurų. Pats 20-metis puolėjas atlyginimą, kurį gauna Klaipėdoje, vadina simboliniu priedu prie sumų, uždirbamų Maskvos "Dinamo" klube, kuriam priklauso teisės į šį žaidėją.

Brangiausi Lietuvos čempionato futbolininkai džiaugiasi keliais tūkstančiais eurų didesnėmis algomis nei legionierius iš Rusijos. Tačiau tos sumos W.Rooney galėtų kelti tik sarkastišką juoką – "Manchester United" klubas savo kapitonui negaili beveik 300 tūkst. svarų (per 400 tūkst. eurų) per savaitę!

Svarbiausia – neišsigąsti

Brangiausio visų laikų Lietuvos futbolininko titulas priklauso Edgarui Jankauskui. Agento iš Portugalijos Paolo Barbosa klientas geriausiais karjeros metais, maždaug prieš dešimtmetį, buvo vertinamas apie 4 mln. eurų. Neseniai 40-metį atšventęs E.Jankauskas galutinį žaidėjo karjeros tašką padėjo prieš keturis metus.

– Ar Anglijos rinktinė, bent vertinant teoriškai, įkandama mūsų komandai? – paklausėme E.Jankausko.

– Visi esame žmonės. Su charakterio ypatybėmis, silpnybėmis. Vieni gali iškęsti didžiulę psichologinę įtampą, kiti nepakelia ir menkesnio streso ar skausmo. Nėra abejonių, kad anglai – puikūs futbolininkai, nes žaidžia geriausioje pasaulio lygoje. Meistriškumu jie mus lenkia. Bet kodėl gi ne? Juk tai – istorinis momentas, galimybė, vienos rungtynės. Svarbiausia mūsų vyrams – neišsigąsti, nes baimė sukausto. Tada neparodysi net to, ką darai įprastai. Žinoma, atsakomybės jausmas turi būti didelis, pagarba – taip pat, bet nereikia bijoti.

– Pažvelgus į Anglijos rinktinės žaidėjų vertę, sunkiai suvokiama, kaip 23 jauni vyrai gali kainuoti beveik pusę mlrd. eurų. Ar jie nėra pervertinti?

– Paklauskime savęs: ar ką nors pirkčiau mokėdamas šimtą kartų daugiau, nei tai verta? Visi atsakytume, kad ne. Todėl aš linkęs manyti, kad niekas šiaip sau pinigų nešvaisto. Net arabų ar rusų milijardieriai, Anglijos klubus užtvindę pinigais, tai daro ne dėl pramogos. Pažiūrėkime, kiek per tą laiką išaugo "Manchester City" ar Londono "Chelsea" klubų vertė, kiek jie laimėjo titulų. Ir žaidėjams už dyką niekas neduodama, net jei tai būtų 10 eurų. Jeigu už Anglijos geriausius futbolininkus klubai tiek moka ir jiems skiriami tokie atlyginimai, vadinasi, jie tiek ir verti. Juolab kad klubams pinigai grįžta ne tik per sportinius pasiekimus ir laimėjimus, bet ir per papildomas pajamas – už reklamą, parduotą atributiką.

Tai ir yra pridėtinė žaidėjo vertė. Galbūt būna situacijų, kai už futbolininką permokama, bet dažniausiai, jei, tarkime, už W.Rooney mokama 40 ar 50 mln., jo reali vertė tokia ir yra. Arba kainą gali pakelti konkurencija. Jei yra daugiau norinčiųjų tą žaidėją įsigyti, tenka siūlyti dosniau nei kiti. O gal klubo vadovai ar treneris yra įsitikinęs, kad būtent su tuo futbolininku pasieks užsibrėžtus tikslus. Toje industrijoje viskas apskaičiuota, kad ir kaip mus stulbintų milžiniški skaičiai.

– Atstovaudamas "Porto" klubui susidūrėte aikštėje su W.Rooney ir kitomis Anglijos žvaigždėmis. Ar jie turi antžmogiškų sugebėjimų?

– Pasikartosiu: jie – labai geri žaidėjai, bet jei į juos iškart žiūrėsi su baime, pralaimėsi net neprasidėjus rungtynėms. Jie ir liks nenugalimi monstrai. Meistriškumas dažniausiai ima viršų, bet aš į būsimas mūsiškių rungtynes su anglais žiūriu optimistiškai. Kartais valia, noras, užsidegimas tai kompensuoja. Ypač jei aikštės šeimininkų meistriškumas tądien bus prisnūdęs. Mūsų rinktinė puikiai suvokia, kokia atsakomybė, bet kartu ir garbė jai teko. Pavyzdžiui, aš per visą karjerą niekada neturėjau galimybės žaisti "Wembley" stadione, o šiai kartai pasisekė. Tad vyrai tinkamai pasiruoš iššūkiui, o jei kovos pasiaukojamai, net ir pralaimėjimas nebus vertinamas kaip neigiamas rezultatas. Juk įspūdis, kurį palikai sirgaliams ir varžovams, taip pat yra svarbus.

Brangiausi Anglijos rinktinės žaidėjai

Wayne'as Rooney  "Manchester United"  45 mln. *
Raheemas Sterlingas  "Liverpool"  30 mln.
Theo Walcottas  Londono "Arsenal"  28 mln.
Danielis Sturridge'as  "Liverpool"  25 mln.
Jackas Wilshere'as  "Arsenal"  25 mln.
Jordanas Hendersonas  "Liverpool"  23 mln.
Adamas Lallana  "Liverpool"  22 mln.
Luke'as Shaw  "Manchester United"  21 mln.
Gary Cahillas  Londono "Chelsea"  20 mln.
Leightonas Bainesas  Liverpulio "Everton"  18 mln.
Danny Welbeckas  "Arsenal"  18 mln.
Alexas Oxlade-Chamberlainas  "Arsenal"  18 mln.
* Nurodyta vertė rinkoje eurais.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

geras

geras portretas
žiaurus skirtumas

soliariumas

soliariumas portretas
o kur jankausko soliariumine priekabele, visose nuotraukose vis figuruodavo

Užpelkis

Užpelkis portretas
Mūsų visuomenė tolydžio degraduoja, pati to nejausdama. Žiniasklaida viena iš esminių tos degradacijos varomųjų jėgų. Lokomotyvas. Neliko kalbos apie futbolą kaip žaidimą, kaip reginį nešantį žmonėms džiaugsmą. Pinigai, pinigai, pinigai. Po aikštę bėgioja ne žmonės, o pinigų maišai užryšti špagatu. Štai laisvos ir nuo nieko nepriklausomos lietuviškos žiniasklaidos lygis. Rašykit apie neatpažintus lavonus arba apie rinkimų rezultatus kokiam nors Lietuvos užkampyje. Nes tik tai ir tesugebate. Gyvi lavonai. Labanakt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių