A. Budraitis: būkime patriotai, bet nebūkime idiotai

Šeštadienį Rusijoje įvyko iškilminga 2018 metų FIFA pasaulio čempionato atrankos burtų traukimo ceremonija, kurioje savo varžovus sužinojo Lietuvos futbolo rinktinė.

Lankomiausias šalies futbolo naujienų portalas „Eurofootball.lt“ pakalbino sporto komentatorių ir žurnalistą Aurimą Budraitį, kuris šviesios Lietuvos futbolo ateities kol kas dar nemato

– Aurimai, kaip vertinate 2018 metų pasaulio čempionato atrankos burtus, ar jie buvo sėkmingi Lietuvos rinktinei?

– Mes gyvename tokiu laiku, kai privalome žiūrėti ne į kitus, o į save. Lietuvos rinktinė buvo penktame krepšelyje, o tai reiškia, kad potencialiai keturi varžovai yra stipresni. Vienintelė latvių grupė yra silpnesnė. Visos kitos, kad ir kaip gaila būtų, Lietuvai neįkandamos. Tiksliau, vadinkime daiktus savo vardais – ne Lietuvos rinktinei, o LFF rinktinei.

Gali svajoti kiek nori, tačiau keturi Lietuvos rinktinės varžovai turi žymiai daugiau žaidėjų iš elitinių lygų, keturių varžovų žaidėjai uždirba žymiai didesnius pinigus bei penki varžovai, kurie į komandą sukviečia stipriausius savo šalies žaidėjus.

Vien žiūrint į paskutinį faktą, Lietuvai sėkmingų burtų nenusimato niekada.

– Visi varžovai ganėtinai pažįstami. Tai bus tik į naudą, ar nėra visiškai jokio skirtumo?

– Tasai pažinimas sąlyginis. Juk lygiai tiek pat lietuviai pažįsta slovėnus, kiek ir slovėnai lietuvius. Kalbant apie pirmą krepšelį, tarp Anglijos ir kokios Olandijos jokio skirtumo nematau.

– Ką be anglų išskirtumėte mūsų grupėje?

– Spėju, kad dėl antros vietos bus įnirtinga kova. Lietuvos rinktinė į tą kovą, galbūt, ir galėtų įsiterpti – LFF rinktinė neturi jokių šansų.

– Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Algimantas Liubinskas po burtų sakė, kad galima įveikti tik Maltą. Ar pritariate treneriui?

– Atskirose rungtynėse gali būti ir daugiau pergalių, tačiau pasibaigus atrankai, aš irgi manau, kad liksime penkti. Beje, reiks nugalėti ir Maltą. Kaip rodo nesena praeitis, tai nėra taip jau lengva.

– Kaip manote, ar iki 2018 metų pasaulio čempionato atrankos Lietuvos futbolas gali sulaukti permainų, ar gali atsirastų naujų veidų tiek rinktinėje, tiek LFF?

– Nemanau. O jeigu ir atsiras, tai atsiras tų pačių žmonių pavaldūs žmonės, kurie net vaikus moko, kad galima laimėti ne aikštėje, o kabinete. Pradėkime nuo šito. Vienas žmogus labai gražiai sudėliojo komentarą: „Žalgiriečio“ pergalė kabinete reiškia tai, kad Lietuvos futbolui nebekasama duobė – jis jau laidojamas.

– Aurimai, ar nemanote, kad rinktinė yra nurašoma šiek per greitai?

– Yra ir kitokių pavyzdžių, kai „Žalgirio“ vadybininkas dvejus metus pasakoja, kad jo komanda žais Europos lygos grupėje, tačiau neperžengia pirmojo barjero. Tokius dalykus reikia vertinti realiai. Kaip vienas mano kolega sako: būkime patriotai, bet nebūkime idiotai.

– Jūsų nuomone, ar mes turime šansų per artimiausius 10 metų patekti į Europos ar pasaulio čempionatus?

– Esu minėjęs, tačiau pasikartosiu. Žiemą stebėjau „Ateitis CUP“ turnyrus, kuriuose žaidė talentingiausi Lietuvos dvylikamečiai, keturiolikmečiai, šešiolikmečiai ir panašiai. Beveik visi Lietuvos čempionai gaudavo dideles porcijas tiek nuo baltarusių, tiek nuo latvių. Jau nekalbu apie Švedijos, Italijos ar kitas komandas.

Tai reiškia tik viena. Su vaikais yra dirbama nekryptingai. Todėl yra nerealu tikėtis, kad dabar visiems pralaimėdami, jie užaugę taps viską laiminčiais futbolininkais. Stebuklų nebūna, todėl nors viduje ir labai noriu būti neteisus, tačiau duodu 99 procentus, kad lietuvių finaliniuose etapuose nebus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Užpelkis

Užpelkis portretas
Esminė problema ta, kad Lietuvos futbolui nuo pat 1991 m. vadovauja turgaus lygio žmonės. Tai asmenys ne tik be jokio oficialaus išsilavinimo, bet kas svarbiausia - visiškai neišprūsę, be jokio idealizmo. Jų vertybių piramidė - juodas mersas, namas su pirtimi pakaunėje bei šašlykai su "Kvietine". Ką tokie žmonės gali sukurti ? Baisu žiūrėti į tuos stankus, slivas, krukius, lavrinavičius... Slabodkės tarbaklyniai. Tokių žmonių Europos futbole seniai nėra. Bet jie savo vietų nieam neužleis, bet perduos savo vaikams ir giminaičiams. Kada Lietuvos futbolui vadovavo Komunistų partijos CK Sporto sekretorius, Lietuvos futbolas stabiliai kilo. Dabar jis dugne ir ten liks amžinai. Nes ir esant tokiai emigracijai ir tokiems vadovams, futbolininkams nėra iš ko atsirasti.

kam taip ziauriai

kam taip ziauriai portretas
bukim bent jau ne depresuoti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių