Latviai grąžino skolą futbolo vejoje: Rygoje patiesė lietuvius

Penktadienio vakarą dviejų kaimyninių valstybių krepšinio ekipų mūšį pratęsė futbolo rinktinės. Rygos „Skonto“ stadione Latvijos ir Lietuvos futbolininkai stojo į 2014 metų pasaulio čempionato atrankos mačą. Pelnytą pergalę jame šventė latviai - 2:1. Jie aplenkė mūsiškius G grupės rikiuotėje.

Šeimininkams sėkmę lėmė ne jų pačių meistriškumas, o lietuvių klaidos. Pirmąjį įvartį į savo vartus "atsivežė" vartininkas Žydrūnas Karčemarskas, antrąjį - šiurkščiai suklydęs gynėjas Marius Stankevičius.

Situacija. Dvikova abiems ekipoms buvo itin svarbi ir istoriniu, ir psichologiniu, ir turnyriniu požiūriu. Laimėjusi rinktinė dar galėjo išsaugoti viltį pakovoti dėl kelialapio į planetos pirmenybes, kuriose nėra žaidę nei lietuviai, nei latviai. Po penktadienio rungtynių atrankos G grupėje Lietuvos komanda nusmuko į 5-ąją vietą. Likus 3 mačams iki kvalifikacijos ciklo pabaigos lietuviai savo sąskaitoje turi 5 taškus (1 pergalė, 2 lygiosios ir 4 pralaimėjimai). Latviai pakilo laipteliu aukščiau – 7 taškai (2, 1, 4). Grupėje pirmauja – Bosnija ir Hercegovina ir Graikija (po 16 taškų), trečia – Slovakija (12 taškų). Autsaideris Lichtenšteinas turi vos 2 taškus.

Rungtynės

1-asis kėlinys

Lietuvos rinktinės sudėtis: Žydrūnas Karčemarskas, Saulius Mikoliūnas, Tadas Kijanskas, Tomas Mikuckis, Marius Stankevičius, Arvydas Novikovas, Mindaugas Panka, Gediminas Vičius, Darvydas Šernas, Deivydas Matulevičius.

Latvija: Andris Vaninas, Vitalijus Maksimenko, Vladislavas Gabovas, Nauris Bulvitis, Kasparas Gorkšas, Alanas Sinelnikovas, Juris Laizanis, Ritvaras Ruginis, Artūras Ziuzinas, Valerijus Šabala, Artiomas Rudevas.

Jau pirmosiomis mačo min. kyla bangos prie lietuvių vartų. Viename epizodų nukenčia vartininkas Ž. Karčemarskas, kitame - geltonąją kortelę išvydo T. Kijanskas, beje, šiandien švenčiantis gimtadienį.

20-ąją mačo min. latviai smogė pirmieji. Nauris Bulvitis pasinaudojo Ž. Karčemarsko klaida. Vartininkas po kampinio nepasirinko tinkamos padėties ir leido nekliudomam smūgiuoti latvių gynėjui. Šis be vargo galva iš keletos metrų nukreipė kamuolį į vartus - 1:0 latviai priekyje.

28-ąją min. M. Stankevičius smūgiu iš toli sudrebina latvių vartų skersinį.

41-ąją min. M. Kalonas įsiveržė į varžovų baudos aikštelę ir iš kairiojo krašto atliko pavojingą smūgį.

Netrukus, 43-ąją min. M. Stankevičius savo baudos aikštelėje užsižaidė su kamuoliu ir jį prarado. Jį perėmęs varžovas parito kamuolį Artūrui Ziuzinui, o šis iš 18 metrų spyrė taikliai - 2:0.

Nepraėjo nė minutės ir 44 min. lietuviai atsikirto. M.Kalonas pakėlė kampinį, latvių vartininkas atmušė kamuolį prieš save, o šalia buvęs D. Matulevičius iš poros metrų nukreipė sviedinį į tinklą - 2:1.

2-asis kėlinys

Vos kėliniui prasidėjus stipriai per kojas gavo A. Novikovas. Komandos draugą užstojęs D. Matulevičius užrūstino teisėją ir buvo įspėtas. Tuo tarpu A. Novikovas mačo tęsti nebegalėjo ir buvo pakeistas.

56-ąją min. R. Ruginis nekliudomas kirto iš baudos aikštelės prieigų. Laimei, šį kartą Ž. Karčemarskas sužaidė patikimai ir kamuolį atmušė.

Tuoj po to Alanas Sinelnikovas efektingai įmušė trečiąjį įvartį. Latvijos ekipos žaidėjas nuo kampinio gairelės įsuko kamuolį į lietuvių vartus. Vis dėlto įvartis nebuvo įskaitytas. Arbitras užfiksavo latvių puolėjo pražangą prieš Ž. Karčemarską.

63 min. antrąjį savo ir trečiąjį komandos įvartį galėjo pelnyti A. Ziuzinas. T. Mikuckis paleido puolėją, o šis, iššokęs vienas prieš vartus, nepataikė į stačiakampį.

72-ąją min. savo įvartį, taip pat neužskaitytą, įmušė ir lietuviai. S. Mikoliūnas perdavė kamuolį oru iš kairiojo krašto. T. Mikuckis ir D. Matulevičius dėl jo pakovojo latvių baudos aikštelėje, o D. Česnauskis iš kelių metrų pirmasis suskubo prie sveidini ir jį parito į vartų tinklą. Tačiau teisėjas pelnytai užfiksavo nuošalę.

Latviai tuoj pat surengė grėsmingą ataką. Mūsų ekipą gelbėjo Ž. Karčemarskas ir vos netikslus priešininkų spyris.

82-ąją min. Valerijus Šabala greitą kontrataką užbaigė pavojingu kirčiu galva, bet Ž. Karčemarskas pasiekė kamuolį, o pakartotiną smūgį atlikęs A. Cauna šovė virš vartų.

Ž. Karčemarskas, turbūt galutinai, išpirko savo kaltę dėl pirmojo praleisto įvarčio. Turkijos "Gaziantepspor" klubo legionierius po gražiaus šuolio "ištraukė" į apatinį vartų kamputį pasiųstą kamuolį.

Aidi teisėjo švilpukas, fiksuojantis pelnytą latvių pergalę.

***

Iki mačo

Treneris. Pralaimėjimas Rygoje gali tepti lemtingu Lietuvos rinktinės strategui Csaba Lazslo. Vengro situaciją sunkina nesėkmių serija, į kurią pateko jo auklėtiniai. Daug diskusijų sukėlė ir trenerio sprendimas net į rinktinės kandidatų sąrašą neįtraukti jos kapitono Tomo Danilevičiaus bei Lietuvos futbolo federaciją kritikuojančio patyrusio saugo Deivido Šembero.

Istorija. Lietuvos ir Latvijos rinktinės tarpusavyje yra žaidusios daugiau nei pusšimtį kartų ir bent kas dvejus metus susitinka Baltijos taurės turnyre, tačiau oficialias atrankos rungtynes žais po 21 metų pertraukos.
1992 metų rugpjūtį Nepriklausomybę atkūrusių šalių komandos žaidė Pasaulio čempionato atrankos rungtynes. Rygoje lietuviai išplėšė dramatišką pergalę 2:1, o Vilniuje sužaidė taikiai 1:1. Nuo tų metų rungtynių Lietuvos komanda nėra laimėjusi Rygoje, o Latvijoje paskutinį kartą šventė pergalę 1998-aisiais.

Pastarąjį sykį komandos tarpusavyje žaidė šiemet Baltijos taurės turnyre Estijoje. Tuomet latviai mūsiškiams, žaidusiems eksperimentinės sudėties, skėlė itin skaudų antausį – 5:0.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sporto mėgėjas

Sporto mėgėjas portretas
Nors sportą mėgstu, bet esu visiškai abejingas trims sporto šakoms: šaškėms, moterų sunkiajai atletikai ir lietuviškam futbolui.

Algutis

Algutis portretas
Taip-nuo latviu pralosti tai jau aisku fiasko pilnutinis.....Matyt ,treneriui ir daliai zaideju jau atejo laikas kelti sparnus...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių