Skaitmeninė televizija: nesusipratimų kyla, bet skundų antplūdžio nėra

Naktį iš sekmadienio į pirmadienį išjungus antžeminę analoginę televiziją, skaitmeninę televiziją jau gali matyti bent trys ketvirtadaliai gyventojų, sako Susisiekimo ministerija. Išjungus antžeminę analoginę televiziją Lietuva prisijungė prie grupės Europos Sąjungos šalių, jau įvykdžiusių įsipareigojimą pereiti vien prie skaitmeninės antžeminės televizijos.

Visos ES šalys yra įsipareigojusios pereiti prie skaitmeninės antžeminės televizijos. Prie skaitmeninės televizijos jau perėjo Latvija ir Estija, taip pat Belgija, Suomija, Vokietija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Ispanija, Švedija ir kitos. Likusios šalys tai ketino padaryti artimiausiu metu.

„Spalį atlikto tyrimo duomenimis, antžeminę analoginę televiziją dar žiūrėjo 14 proc. gyventojų. Du trečdaliai iš jų teigė ketinantys pereiti prie skaitmeninės iki analoginės išjungimo“, – sakė susisiekimo ministro patarėjas Martynas Čerkauskas.

Susisiekimo ministerija skaičiuoja, kad bendrai iš visos Lietuvos gyventojų 5 proc. žmonių teigė nesidomintys analoginės antžeminės televizijos išjungimu. Beveik 75 proc. gyventojų teigė jau dabar galį žiūrėti televiziją skaitmeniniu būdu.

Valstybės valdomo ir signalo siuntimo paslaugas Lietuvoje teikiančio Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) atstovė Gintarė Rimkuvienė sakė, kad po analoginės televizijos išjungimo didelio gyventojų skambučių antplūdžio nesulaukta.

„Kol kas antplūdžio nėra. Bet kyla tokių nesusipratimų – gyventojai ne ten nukreipia anteną, kyla klausimų, kurie specialistams atrodo paprasti, tačiau gyventojams sukelia problemų“, – sakė G.Rimkuvienė.

Šiuo metu nemokamai galima matyti 12 skaitmeninės antžeminės televizijos tinklais nacionaliniu mastu siunčiamų televizijos programų: „LRT televizija“, „LRT Kultūra“, TV3, LNK, BTV, „Lietuvos ryto TV“, TV1, TV6, „Info TV“, „Liuks!“, „TV Polonia“ ir „BBC World“.

Susisiekimo ministerija tikina, kad pusantrų metų trukusi informacinė skaitmeninės televizijos plėtros skatinimo kampanija buvo sėkminga. Spalio mėnesį atliktų tyrimų duomenimis, absoliuti dauguma – 96 proc. Lietuvos gyventojų žinojo, kad, norint žiūrėti skaitmeninę televiziją, reikia turėti atitinkamą televizorių arba televizorių priedėlį. Apie tai, kad analoginės antžeminės televizijos transliavimas spalio 29 dieną bus nutrauktas ir bus pereita prie skaitmeninės televizijos, žinojo 98 proc. minėtos apklausos dalyvių.

Išjungus analoginę antžeminę transliaciją, norint matyti televiziją reikalingas televizorius su įmontuotu skaitmeninės televizijos imtuvu arba specialus priedėlis, daliai vartotojų gali prireikti ir lauko antenos. Pokyčiai nepalietė gyventojų, besinaudojančių kabelinių operatorių paslaugomis. 

Analoginė antžeminė televizija Lietuvoje išjungta naktį iš sekmadienio į pirmadienį, 3 val. nakties.

Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) skaičiavimais, antžeminės skaitmeninės televizijos signalas patikimai dengia apie 90 proc. Lietuvos teritorijos, į kurią patenka apie 97 proc. Lietuvos gyventojų. Antžeminės analoginės televizijos patikimas padengimas buvo panašus – siekė 93 proc. teritorijos ir 98 proc. gyventojų.

Analoginės antžeminės televizijos signalas Lietuvoje buvo siųstas daugiau nei 55 metus – pirmasis signalas gyventojus pasiekė 1957 metų balandžio 30 dieną. Pirmasis skaitmeninės antžeminės televizijos programų siųstuvas Vilniaus televizijos bokšte buvo įrengtas 2003 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių