Žuvys ramios – šiemet dusti jos neturėtų

Kaip LRT interneto tarnybą informavo Aplinkos ministerija (AM), šiuo metu informacijos apie žuvų dusimo atvejus šalyje negauta.

Praėjusiais metais dėl storo ledo ir didėjančio sniego apkloto kai kuriuose Dzūkijos ir Aukštaitijos ežeruose bei tvenkiniuose žuvims stigo deguonies. Tuo metu šiemet specialistai tikina, kad žuvys dusti neturėtų.

„Esant deguonies koncentracijai mažiau nei 2 mg/l ar prasidėjus žuvų dusimui regionų aplinkos apsaugos departamentai, surinkę informaciją iš regionų, informuoja Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA). Tačiau informacijos apie tai, kad kažkur Lietuvoje ežeruose dūsta žuvys, Agentūroje negauta”, – lrt.lt patikino AM Gamtos išteklių skyriaus vyr. specialistas Giedrius Ladukas.

Sigito Mikėno, Vilniaus regiono departamento Gyvosios gamtos inspekcijos viršininko, teigimu, nepanašu, kad šią žiemą žuvys turėtų dusti, mat dusimas prasideda, kai būna labai storas ledas ir atodrėkis, o šiuo metu to nėra.

„Šią žiemą labai mažai tikėtina, nebent žiema labai ilgai užsitęstų. Žuvys ima dusti, kai anksti užšala, pasidengia vandens telkiniai ledu ir ant to ledo uždengiamas sluoksnis sniego, kai nebevyksta fotosintezė ir po truputį deguonies kiekis vandenyje mažėja. Šiuo metu vandens telkiniai užšalo tik sausį, o didieji telkiniai – prieš gerą savaitę“, – paaiškino S. Mikėnas.

Specialistas prisiminė, kad Vilniaus regione dusimo epizodų buvo užfiksuota prieš du metus tam tikruose mažesniuose, seklesniuose vandens telkiniuose, į kuriuos neįteka ir neišteka jokie mikro upeliai.

Žvejų mėgėjų asociacijos duomenimis, pagal sekmadienio matavimus ledo storis siekia 12 cm farvateryje ir 20 cm krante. Ežeruose, kuriuose pasireikštų žuvų dusimas, yra galimybė leisti gaudyti dūstančias žuvis žvejams verslininkams ir mėgėjams.


Šiame straipsnyje: ledasžuvysšaltis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Nekalbėkit niekų, mažose prūduose jau senai išduso, per pirmąjį atodrėkį . labai gaila
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių