Ž.Pavilionis pradeda eiti Lietuvos ambasadoriaus JAV pareigas

Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis antradienį Vašingtone įteikė skiriamuosius raštus JAV Prezidentui Barackui Obamai.

Po iškilmingos ceremonijos vykusiame pokalbyje su prezidentu ambasadorius priminė, kad dar nuo generolo Tado Kosciuškos laikų abi tautos kartu kovėsi už laisvę, žmogaus orumą ir bendražmogiškas vertybes.

Ž.Pavilionis JAV Prezidentui patvirtino Lietuvos pasiryžimą tęsti strateginį bendradarbiavimą transatlantinėje, pagalbos Afganistanui ir Demokratijų bendrijos srityse. Anot jo, Lietuva, besirengdama pirmininkauti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) 2011 ir Europos Sąjungai 2013 metais, išlieka aktyvi ir atvira laisvės ir demokratijos idėjoms.

Ambasadorius pabrėžė, kad Lietuva turi sukaupusi didelę patirtį Rusijos ir Rytų Europos erdvėje ir tikisi aktyviai bendradarbiauti su JAV Rytų Europos demokratinės politikos ir ekonominio saugumo užtikrinimo klausimais.

Ž.Pavilionis taip pat akcentavo būtinybę skatinti ekonominį ir kultūrinį Lietuvos ir JAV bendradarbiavimą, plėtoti kultūrines jaunimo mainų programas, kovoti už lyčių lygybę skatinant moterų lyderystę, palaikyti aktyvius ir konstruktyvius ryšius su JAV lietuvių bendruomene.

B.Obama naująjį Lietuvos ambasadorių JAV patikino, kad JAV ir toliau aktyviai bendradarbiaus su Lietuva. Jis taip pat pažymėjo, kad Lietuvos lyderystė ir pastangos Goro provincijoje Afganistane, ypač ekonominės krizės metu, yra Lietuvos žmonių nesavanaudiškumo ir laisvės vertinimo ir supratimo pavyzdys.

B.Obama taip pat įvertino Lietuvos, kaip Demokratijų bendrijos lyderės, vaidmenį siekiant tvirtinti demokratiją pasaulyje ir pareiškė pasitikėjimą Lietuvos pirmininkavimu ESBO.

JAV Prezidentas sakė, kad taip pat žavisi T.Kosciuška, idealistu ir kovotoju už laisvę, ir laiko jį Lietuvos ir JAV santykių simboliu, nes abi tautos tiki tais pačiais idealais.

B.Obama perdavė linkėjimus Lietuvos žmonėms. Jis teigė pripažįstąs ir vertinantis Amerikos lietuvių bendruomenės pagalbą Lietuvai siekiant bendrų tikslų ir glaudaus abiejų šalių ryšio palaikymo.

Prieš paskiriamas į Vašingtoną Ž.Pavilionis ėjo ambasadoriaus ypatingiems pavedimams pareigas Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinio bendradarbiavimo ir politikos departamente ir koordinavo Lietuvos pirmininkavimą Demokratijų bendrijai.

Ž.Pavilionis – šeštasis Lietuvos ambasadorius JAV.


Šiame straipsnyje: Žygimantas Pavilionisambasada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių