Žemės valandos proga kviesta valandai išjungti šviesą

Būrys žymių lietuvių ragino palaikyti pasaulinę iniciatyvą ir šeštadienį, Žemės valandos proga, suteikti planetai 60 minučių atokvėpį - vienai valandai išjungti nebūtiną šviesą bei elektros prietaisus.

Šviesą raginta išjungti vienai valandai - nuo 20.30 iki 21.30 val.

Šiemet pirmą kartą Žemės valanda sutinkama ir Lietuvoje. Žymūs Lietuvos žmonės susibūrė į Žemės valandos bendraminčių klubą.

Šiame klube palaikymą ir pritarimą globaliai idėjai išreiškė Prezidentas Valdas Adamkus, žurnalistas, rašytojas Algimantas Čekuolis, stipriausias žmogus pasaulyje Žydrūnas Savickas, aktorė Larisa Kalpokaitė, garsus krepšininkas ir treneris Rimantas Kurtinaitis, televizijos ir radijo laidų vedėja Zita Kelmickaitė, olimpinis čempionas Virgilijus Alekna, festivalio „Mados infekcija“ prodiuserė Renata Mikailionytė, televizijos žurnalistės Asta Stašaitytė ir Algimanta Žukauskienė, grupė „InCulto“, Milanno su grupe, režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir teatro grupė „Bohemiečiai“.

„Daugelis iš mūsų nesusimąsto apie tai, kiek daug yra būdų palengvinti Žemės naštą. Šį šeštadienį tai padaryti bus itin paprasta - tereikia išjungti šviesas vienai valandai ir taip atkreipti savo miesto, šalies ir viso pasaulio dėmesį, kad neatsakingai vartodami Žemės išteklius, prisidedame prie negrįžtamų procesų - klimato kaitos. Kviečiu visus prisidėti prie „Žemės valandos“ ir išjungti šviesas. Svarbus kiekvieno žmogaus atsakingas elgesys,“ - ragino Žemės valandos bendraminčių klubo narė Z. Kelmickaitė.

Pasaulinio gamtos fondo (angl. World Wide Fund for Nature, WWF) iniciatyvos Žemės valanda koordinatoriai Lietuvoje dėkoja visiems neabejingiems žmonėms ir organizacijoms, kurie visokeriopai prisideda prie idėjos sklaidos ir įgyvendinimo Lietuvoje bei ragina prisijungti visus, jaučiančius atsakomybę už planetos ateitį.

Kiekvienais metais paskutinį kovo šeštadienį vykstančios akcijos metu prašoma žemiečių vienai valandai išjungti nebūtinas šviesas bei kitus elektros prietaisus.

Manoma, kad šiemet jau ketvirtą kartą organizuojamoje Žemės valandoje dalyvavo rekordinis skaičius - daugiau nei milijardas žmonių iš 115 pasaulio šalių. Šviesas užgesinti buvo pasirengusios 20 galingiausių pasaulio valstybių ir 51 pasaulio sostinė, iš viso 2124 pasaulio miestai ir miesteliai.


Šiame straipsnyje: žemės valanda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių