Žaibai šiemet šalyje sukėlė per pusšimtį gaisrų

Šiemet ugniagesiams jau teko gesinti 51 gaisrą, kilusį nuo žaibo iškrovos. Pernai per tą patį laikotarpį žaibai sukėlė 29 gaisrus.

Šie gaisrai gyventojams padarė nemažų nuostolių, nuniokodami gyvenamuosius namus, ūkinius pastatus, daržines su šienu bei kitą turtą, teigia Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) specialistai.

Anot ugniagesių, dažniausiai gaisrai dėl žaibo iškrovos kyla kaimo vietovėse.

Šiemet jau kilo vienas tragiškas gaisras, kai žaibui padegus gyvenamąjį namą, žuvo jame miegojęs žmogus.

Birželio 11-osios naktį apie 1 val. Šalčininkų rajone, Rūdninkų kaime, užsiliepsnojo gyvenamasis namas. Atskubėjus ugniagesiams, medinis pastatas jau skendėjo liepsnose, jo stogas buvo įgriuvęs. Apmalšinus liepsnas, viduje rastas apdegęs 36 metų vyro kūnas. Pasak žuvusiojo kaimynų, tą naktį smarkiai žaibavo ir nuo žaibo iškrovos staiga užsidegė pastato stogas.

Dar viena nelaimė įvyko liepos 13-osios vakarą. Alytaus rajone, Likiškėlių kaime, nuo žaibo iškrovos užsiliepsnojo ūkinis pastatas. Atskubėjus ugniagesiams, pastatas jau degė atvira liepsna, jo stogas buvo sugriuvęs, o viduje degė čia sukrautas šienas.

Ugniagesiams gesinant gaisrą, sodybos kieme jos 74 metų šeimininkas prarado sąmonę. Kol atvyko greitoji pagalba, ugniagesiai jam darė dirbtinį kvėpavimą, tačiau medikai konstatavo žmogaus mirtį. Per gaisrą supleškėjo pastato stogas, lentinės sienos, sudegė apie 8 tonos šieno.

Žaibuojant ir griaudžiant specialistai pataria pasilikti namuose, uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti visus elektros prietaisus ir antenas.

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdžius, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, prie kurių auga aukšti medžiai. Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu vėtra užklupo lauke, negalima slėptis po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, ieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, patariama vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausiai pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.


Šiame straipsnyje: žaibasgriaustinisaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių