Žada atsodinti dalį medžių ir atsisakyti betoninių krantinių

Pasipiktinus visuomenei ir kultūros paveldo saugotojams pradėta taisyti Minijos (Mingės) kaimo krantinių rekonstrukcijos projektą.

Unikaliame kaime betoninių krantinių ir trinkelėmis grįstų takų jau siūloma atsisakyti. Žadama atsodinti ir bent dalį, kaip įtariama, neteisėtai iškirstų medžių. Vis dėlto kai kurie Minijos gyventojai baiminasi, kad sutvarkius krantines, kaip siūloma, per ledonešius kils didelių problemų.

Už Europos Sąjungos lėšas per pora metų Minijos kaime ketinta nutiesti ir trinkelėmis iškloti takus pėstiesiems bei dviratininkams, plastikinėmis ir betoninėmis konstrukcijomis sutvirtinti upės šlaitus, kad patogiau būtų švartuotis į kaimą turistus plukdantiems laivams.

Tačiau kilus dideliam visuomenės ir kultūros paveldo puoselėtojų pasipiktinimui projektas taisomas.

Dabar siūloma betonines krantinių konstrukcijas dengti medžiu, trinkelių atsisakyti, o įrengti natūralius parko takelius primenančius takus.

„Kadangi nustojo skubėti valdžia ir pradėjo normaliai svarstyti, kaip čia padaryti taip, kad būtų gerai ir vietiniams gyventojams, ir paminklosaugai, ir atplaukiantiems turistams, tai dabar tie sprendimai, sakyčiau, smarkiai civilizuotėja“, – sako Naglis Puteikis, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vedėjas.

Tačiau paveldosaugininkas teigia reikalausiąs, kad būtų atsodinta ir dalis, kaip įtariama, neteisėtai iškirstų medžių. Aiškinant, kad ant apsauginių pylimų jie negali augti, per kelias dienas palei kaimui gatvę atstojančią upę buvo iškirsta bemaž 250 medžių.

„Tikiuosi, kur įmanoma, jie turėtų būti atsodinti“, – teigia projekto direktorius Arvydas Bielinis.

Vis dėlto kai kurie sodybų šeimininkai baiminasi, kad pastačius naujas krantines per ledonešius gali kilti didelių problemų – vienas teigia nardydamas pats matęs dar vokiečių upės dugną akmenimis išgrystą taip, jog jie esą nukreipia ledus, kad šie nepadarytų žalos krantams.

„Jeigu ten bus sukalta stati siena, bet koks inžinierius gali pasakyt, kad per pora metų ledai ten išgrauš didžiulę luomą. Jeigu vokietis tą padarė, tai reiškia, jis mąstė, reiškia, jis ir pinigų negailėjo, nes labai imlus darbas kloti akmenimis – visas dugnas išklotas“, – sako Romualdas Piktys, sodybos Minijos kaime savininkas, nardytojas.

Projektuotojai neslepia upės dugno nežvalgę ir atlikę tik geologinius tyrimus. Papildomų tyrimų atlikti, anot jų, neplanuojama – jei tikrai esama senų akmeninių konstrukcijų, jos statant naujas neturėtų būti sugriautos.

Be to, parengti, suderinti projektą ir gauti leidimą statyti privalu iki rugpjūčio pabaigos – kitaip gresia netekti Europos Sąjungos paramos, kuri sieką apie 6 milijonų litų.


Šiame straipsnyje: Minija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių