Vyriausybė sutinka kyšiu laikyti ne tik pinigus

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui nustatyti, kad kyšiu būtų laikoma ne tik materialinė nauda, bet ir nematerialus atlygis.

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas (BK) numato, kad kyšiu gali būti laikoma tik turtinė nauda, todėl visi kiti neteisėto nematerialinio atlygio būdai nėra laikomi kyšiu.

Teisingumo ministerijos parengtame BK projekte numatoma, kad bet kokios turtinės ar kitokios asmeninės naudos forma išreikštas neteisėtas atlygis turėtų būti vertinamas kaip kyšis, o už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas numatyta atitinkama baudžiamoji atsakomybė.

Projekte taip pat numatoma, kad padariusiems korupcinius nusikaltimus asmenims teismas turės skirti realias bausmes - laisvės atėmimą, areštą ar baudas, o iš bausmių sąrašo bus išbrauktas atleidimas iš pareigų.

Iš bausmių sąrašo būtų išbraukti ir teisės dirbti tam tikrą darbą ar užsiimti tam tikra veikla atėmimas bei viešųjų teisių atėmimas. Pastaruosius sutarta priskirti prie baudžiamojo poveikio priemonių, kurias teismas galėtų skirti kartu su kitomis bausmėmis.

Projekte griežtinama ir atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnyba. Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė už tokius neteisėtus veiksmus kyla tik tuomet, jei padaryta žala siekia 250 minimalių gyvenimo lygių, t.y. 32,5 tūkst. litų . Įsigaliojus pakeitimams, baudžiamoji atsakomybė kiltų jau tuomet, kai žala viršija 50 minimalių gyvenimo lygių, t.y. 6,5 tūkst. litų .


Šiame straipsnyje: kyšiskorupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių