Vyriausybė spręs, kaip padėti gaisrų alinamai Rusijai

Vyriausybė ketvirtadienio posėdyje spręs, kokią konkrečią pagalbą galėtų suteikti Lietuva gaisrų kamuojamai Rusijai.

Trečiadienį Užsienio reikalų ministerijoje surengtas įvairių žinybų atstovų pasitarimas, kuriame svarstyta, kaip Lietuva galėtų atsiliepti į rusų prašymą suteikti pagalbą, gesinant daugelį Rusijos regionų apėmusius gaisrus.

„Atsiliepdami į prašymą, organizavome tarpžinybinį susitikimą, kur analizavome situaciją.

Kai kur situacija gerėja, pavyzdžiui, Maskvoje. Bet kai kur situacija išlieka sudėtinga. Susitikime aptarėme mūsų galimybes. Prie pagalbos galėtų prisidėti Vidaus reikalų ministerijos tarnybos taip pat krašto apsauga, pasieniečiai. Pagalbos klausimas bus svarstomas ketvirtadienį Vyriausybės posėdyje“, - pranešė užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius.

Anot jo, svarstomi įvairiausi būdai padėti, tačiau jie bus konkretizuoti tik po Vyriausybės posėdžio. Po jo turėtų paaiškėti ir galima pagalbos finansavimo suma.

Pasak E.Ignatavičiaus, Lietuva jau yra prisidėjusi prie pagalbos rusams teikimo, nes pro sieną praleido ir eskortavo iš Lenkijos į Rusiją vykusius ugniagesius bei civilinės saugos specialistus.

Viceministro nuomone, reikėtų paspartinti susitarimo su Rusija dėl bendradarbiavimo ypatingųjų situacijų srityje parengimą ir pasirašymą. Jis esą padėtų ateityje kur kas greičiau bei efektyviau spręsti įvairius su pagalbos suteikimu susijusius klausimus.

„Mūsų galimybės, aišku, yra ribotos. Bet, suvokdami savo galimybių ribas, mes pasirengę padėti“, - pabrėžė E.Ignatavičius.

Kalbama apie 24 Lietuvos priešgaisrinės saugos specialistų delegavimą į Rusiją, gaisro gesinimo įrangos teikimo. Savo galimybių ribose yra pasirengusi padėti ir Sveikatos apsaugos ministerija, krašto apsaugos struktūros.

„Kol kas buvo Rusijos pusės aiškus pageidavimas paremti kovą su gaisrais“, - pabrėžė viceministras, atsakydamas į klausimą, ar galima Lietuvos materialinė arba finansinė pagalba statant namus padegėliams.

E.Ignatavičius neigė, kad Lietuva vėluoja suteikti pagalbą gaisrų kamuojamai Rusijai. „Mes tik šį pirmadienį vakarop gavome konkretų jų pagalbos, antradienį išsiuntėm jį įvairioms žinyboms, trečiadienį surengėm pasitarimą, ketvirtadienį šį klausimą svarstysime Vyriausybėje. Manau, kad viskas padaryta pakankamai sparčiai. Ir nemanau, kad pagalba bus suteikta per vėlai, nes sudėtinga su gaisrais susijusi situacija vis dar tęsiasi“, - kalbėjo pareigūnas. „Kol nebuvo Rusijos pusės kreipimosi, Vyriausybė negali priimti sprendimų“, - pridūrė jis.

E.Ignatavičius taip pat informavo, kad Lietuvos ambasados Maskvoje darbuotojų yra paprašyta pagreitintai išdavinėti vizas rusams, norintiems nuo ypatingosios situacijos savo šalyje išvykti pailsėti į Lietuvą. „Esam paprašę, kad vizos būtų suteikiamos per dvi dienas, o ne per septynias-dešimt“, - sakė jis.

Užsienio reikalų viceministras taip pat pasisakė už tai, kad Migracijos departamentas pratęstų vizas Rusijos piliečiams, šiuo metu jau esantiems Lietuvoje, tačiau kol kas nenorintiems grįžti į namus, apsuptus gaisrų. „Migracijos departamentas užsiima tuo vizų pratęsimu. Tai daroma ypatingų situacijų atveju. Mūsų nuomone, dabartinė situacija yra pakankamas argumentas, tikimės, kad visų pratęsimo klausimas spręstųsi teigiamai“, - teigė jis.

Pasak E.Ignatavičiaus, ministerija negauna daug nusiskundimų, kad būtų atsisakoma pratęsti vizas rusams, esantiems Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: Rusijagaisraipagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių