Vyriausybė norėtų smurtautojus šeimoje vyti lauk iš namų

Kovodama su smurtu šeimoje, Vyriausybė trečiadienį nutarė teikti Seimui tam skirtą įstatymo projektą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtame projekte numatyta, kad smurtautojui gali būti nurodyta išsikraustyti iš namų arba uždrausta bendrauti su nukentėjusiuoju.

Projektas taip pat nurodo, kad smurtu būtų laikomas "prieš fizinio asmens valią daromas tyčinis fizinis, psichinis, seksualinis ar kitas poveikis, kai tas asmuo patiria žalą".

Šis dokumentas reglamentuoja situacijas, kai smurtauja artimas giminaitis, sutuoktinis, globėjas (rūpintojas), buvęs sutuoktinis ar kitas kartu gyvenantis, bendrą namų ūkį turintis asmuo.

Smurtautojams projekte numatytos dvi pagrindinės poveikio priemonės - oficialus įspėjimas ir įpareigojimas laikinai išsikelti iš gyvenamosios vietos, nesiartinti, nebendrauti ir neieškoti ryšių su nukentėjusiu asmeniu.

Pagal projektą, jeigu nukentėjusiojo gyvybei, sveikatai ar laisvei nekyla reali grėsmė arba teismas netaiko įpareigojimo smurtautojui, policijos pareigūnai jam skiria įspėjimą. Tačiau jeigu smurtaujama prieš nėščią moterį, senyvo amžiaus asmenį, neįgalųjį, globotinį, iš karto taikomas įpareigojimas.

Policijos pareigūnai, manydami, kad nukentėjusio asmens gyvybei, sveikatai ar laisvei kyla grėsmė, įvykio vietoje ar smurtautoją pristatę į policijos įstaigą surašo protokolą dėl smurto privačioje erdvėje. Po to nedelsdami jie privalo kreiptis į teisėją, kartu pristatydami smurtautoją. Teisėjas sprendžia, ar įpareigoti šį išsikraustyti.

Jeigu toks įpareigojimas priimamas, įstatymo projektas įpareigoja policijos pareigūnus nedelsiant užtikrinti smurtautojo išsikėlimą iš gyvenamosios vietos.

Savivaldybė, iš policijos gavusi informaciją apie taikomą įpareigojimą smurtautojui, tą pačią darbo dieną privalėtų susisiekti su nukentėjusiu asmeniu ir informuoti jį, kokios paslaugos ar kita pagalba ir kur gali būti suteikta.

"Savivaldybė parengia informaciją apie tai, kur smurto privačioje erdvėje subjektai gali gauti pagalbą ir laikiną apnakvindinimą, ir ją pateikia toje savivaldybėje esančioms teritorinėms policijos įstaigoms", - rašoma projekte.

Teisėsaugos pareigūnai ne kartą yra pabrėžę, kad šiuo metu galiojantis teisinis reguliavimas jiems yra "surišęs rankas", mat be raštiško nukentėjusiojo skundo praktiškai neįmanoma pradėti tyrimų. Be to, ir pradėjus tyrimą smurtautojas gali gyventi drauge su auka.


Šiame straipsnyje: smurtas šeimoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių