V.Uspaskichas: bylą sufabrikavo prokurorai ir politiniai oponentai

Vilniaus apygardos teismui pirmadienį nepavyko atversti Darbo partijos juodosios buhalterijos bylos. Teisme pasirodė visi keturi kaltinamieji, tačiau neatvyko du advokatai – Viktoro Uspaskicho gynėjas Vytautas Sviderskis dėl stuburo traumos gydosi ligoninėje, o Vitalijos Vonžutaitės – nagrinėja kitas bylas.

Šios bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos teisme buvo paskirtas po daugiau nei metų pertraukos. Teisinę neliečiamybę praradęs V.Uspaskichas šįkart sakė buvo nusiteikęs pradėti bylos nagrinėjimą ir kuo greičiau įrodyti, kad jis yra nekaltas. „Kalbėjau su savo advokatu, nors jis ir ligoninėje, bet pažadėjo, kad per 15 minučių atvažiuotų į teismą su ramentais, jei jis būtų vienintelė priežastis dėl kurios negalima nagrinėti bylos“, - žurnalistams kalbėjo V.Uspaskichas.

Darbo partijos lyderis patikino, kad nei jis, nei kiti teisiamieji, V.Vonžutaitė, Darbo partijos frakcijos Seime seniūnas Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė bylos specialiai nevilkina. Pasak V.Uspaskicho, jis tikrinai dalyvaus rinkimuose į Savivaldybių tarybas, tačiau tai nebus kliūtis toliau nagrinėti bylą - jis pats iškart pareikalaus, kad jam būtų panaikinta neliečiamybė.

"Kaltinimai sufabrikuoti. Maža to, aš dar kelsiu šitą klausimą Europos Parlamente, nes kaltinamajame akte nebuvo nė vieno žodžio, kad aš organizavau grupę ir jai vadovavau, ten nusiųstas melas, kad aš vadovavau ir organizavau. Ir dar pora momentų, kad aš sukūriau deklaraciją ir ją pasirašiau. Tokių dalykų nėra. Ten buvo nusiųsta melaginga informacija, ir aš pabandysiu atkreipti Žmogaus teisių komiteto dėmesį, kad Lietuvos teisinė institucija siunčia melagingą informaciją Europos Parlamentui", - kalbėjo. V.Uspaskichas.

Kaip ir bylos tyrimo pradžioje, taip ir dabar, Darbo partijos lyderis tebetvirtina, kad jis ir Darbo partijos darbuotojai yra nekalti, o šios bylos iniciatoriai yra prokurorai ir politiniai oponentai tuo metu buvę valdžioje – dalis socialdemokratų ir konservatoriai.

Kitas teismo posėdis numatytas tik gruodžio 21 d. Nuo kitų metų ši byla turėtų būti nagrinėjama beveik kiekvieną ketvirtadienį. Paskutinis bylos nagrinėjimo posėdis paskirtas birželio 30 d.

Ši byla buvo pradėta 2006 m. gegužės 17 d. iš Valstybės saugumo departamento (VSD) gavus duomenų apie tai, kad Darbo partijos veikla yra galimai finansuojama iš kitų lėšų nei oficialiai deklaruojama. 2007 m. gruodžio 28 d. ikiteisminis tyrimas buvo baigtas, tačiau nuo to laiko mažai pajudėjo iš mirties taško.

Įtariamuoju tapęs V.Uspakichas pasislėpė Rusijoje, buvo išduotas Europos arešto orderis jam suimti, tačiau Darbo partijos lyderis, 2006 m. rugsėjo 15 d. sulaikytas Maskvoje, pasiprašė politinio prieglobsčio. Rusija atsisakė išduoti jį Lietuvai.

Jis suimtas buvo tik 2007 m. rugsėjo 26 d., vos grįžęs iš Maskvos. Antrankiai V.Uspaskichui buvo uždėti Vilniaus oro uoste. Jau kitą dieną Darbo partijos lyderis buvo paleistas iš areštinės – teismas jam skyrė kardomąją priemonę namų areštą.

2008 m. balandžio 14 d. byla perduota nagrinėti Vilniaus apygardos teismui. Įvyko keli teismo posėdžiai, bet tai dėl vienų, tai dėl kitų priežasčių, bylos atvesrti nepavykdavo. Po to V.Uspakichas ir V.Gapšys tapo Seimo nariais ir įgijo neliečiamybę, o dar vėliau Darbo partijos lyderis buvo išrinktas į Europos Parlamentą. Jo teisinė neliečiamybė buvo panaikinta tik šių metų rugsėjo 7 d. 


Šiame straipsnyje: Viktoras UspaskichasUspaskichas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių