V.Ušackas teisinasi dėl E.Zuroffo kaltinimų

Europos Sąjungos misijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas teigia, kad „Wall Street Jounal“ straipsnyje paminėta jo frazė apie „atokvėpį nuo komunistų kol naciai buvo valdžioje“ neatspindi jo požiūrio į Holokaustą.

Dėl šios frazės Simono Wiesenthalio biuro Jeruzalėje direktorius Efraimas Zuroffas (Efraimas Zurofas) apkaltino V.Ušacką šiurkščiu nejautrumu žydams.

„Vienas žodis iš straipsnio apie mano kaip lietuvio, užaugusio sovietinėje okupacijoje, asmeninę istoriją neatspindi mano požiūrio į Lietuvos žydus ar Holokausto siaubą“, - rašoma BNS gautame V.Ušacko atsakyme į E.Zuroffo komentarą.

ES atstovas Afganistane atsakyme E.Zuroffui nurodo, jog laikosi požiūrio, kurį, kaip tuometinis Lietuvos užsienio reikalų ministras, išsakė per vizitą į Izraelį 2009 metų gruodį.

„Holokaustas yra beprecedentis reiškinys, kuriuo buvo siekiama pajungti modernią pramoninę valstybę ir net visą Europos civilizaciją žydų tautos išnaikinimo tikslui. Lietuva, patyrusi ir nacizmo siaubą, ir stalinizmo represijas, laikosi giliausios pagarbos gyviems ir mirusiems antinacinio pasipriešinimo ir antihitlerinės koalicijos kovotojams“, - priminė V.Ušackas.

Tačiau, pasak diplomato, skirtingai nei žmonijos plačiai pasmerktų nacių nusikaltimų atveju, praėjo daug laiko kol Josifo Stalino režimo nusikaltimai buvo įvertinti teisiškai, o aukų tragedija buvo pripažinta.

„Necenzūruota Rytų ir Vidurio Europos šalių ir tautų istorija ilgai buvo tabu net ir tose valstybėse, kurios nukentėjo nuo stalinistinio teroro ir sovietinės okupacijos. Mano straipsnis “Wall Street Journal„ buvo skirtas panašiai ir sunkiai apskritai skirtingų šalių - Lietuvos ir Afganistano - užduočiai. Abi šalys išgyveno tironiją. Lietuva sėkmingai prieš ją kovojo. Afganistano kova palaikant teisingiems žmonėms tęsiasi jam bandant atgauti teisėtą vietą tarp laisvę mylinčių šalių“, - rašo V.Ušackas.

Tuo metu S.Wiesenthalio pirmadienį išplatintame centro pranešime yra piktinamasi, kad V.Učackas laikotarpį, kurio metu buvo išžudyta 96 proc. Lietuvos žydų vadina „atokvėpiu nuo komunistų kol naciai buvo valdžioje“.

„Nesuvokiama, kaip žmogus, kuris atstovauja Europos Sąjungai apie masinį Lietuvos žydų sunaikinimą gali kalbėti tokiais šiurkščiai nejautriais žodžiais, kurie neatspindi tuometinės istorinės tikrovės. Mes raginame V.Ušacką atsiprašyti ir atsisakyti savo pareiškimo ir raginame ES imtis atitinkamų priemonių, jei jis atsisakytų tai padaryti“, - sakė E.Zuroffas.  

V.Ušackas žodį „atokvėpis“ pavartojo pasakodamas apie tai, kaip jo artimieji buvo persekiojami pirmosios ir antrosios sovietų okupacijos metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jokiu

jokiu portretas
būdu negalima teisintis prieš tokį žydą zuroffą, kurio tautiečiai vežė ir šaudė bei kankino Lietuvos žmones. Be reikalo Ušackas teisinasi, vis tik reikia turėti savigarbos.

Zurofo slovinami

Zurofo slovinami  portretas
1. Berkovičius Levas Lazarevičius- saugumo papulkininkis, MGB Vilniaus valdyba. 2. Bidinskis Michailas Grigorjevičius - saugumo kapitonas, MGB A valdyba. 3. Blochas Gilelis - saugumo majoras, MGB 2N valdyba (kovos su partizaniniu judejimu), šis žydas buvo vietinis, gimė Biržuose 1908m. 4. Breneris Moisiejus, gim1909m. Utenoje, MGB tardytojas. 5. Demba Icikas, gim.1901m Pumpėnuose, NKGB 2sk. 6. Dušanskis Nachmanas, gimė 1919m Šiauliuose. MGB 2N sk. Patrauktas atsakomybėn už lietuvių tautos genocidą- SLAPSTOSI IZRAELYJE. 7. Faktorauskas Volfas, saugumo majoras NKVD finansų viršininkas. 8. Feigelsonas Grigorijus, NKGB A skyrius. 9. Finkelšteinas Leonas, g.1922m Kaune, NKGB operįgaliotinis. 10. Frenkelis Chaimas, g1921m Kybartuose, MGB Šiaulių sr. valdybos 2sk. 11. Gamzė Chanonas, saugumo kapitonas. 12. Goldbergas Isakas, g1900m Vilniuje, saugumo kapitonas. 13. Grožnikas Giršas, g1918m.Trakų apskr., NKGB polit.skyrius. 14. Kaplanas Maksas, saugumo majoras, MGB Kauno m.valdyba. 15. Karpis Nachemija, g1902m. Merkinėje, NKVD administracijos sk. 16. Kerbelis Samuilas Abramovičius, saugumo papulkininkis MGB Kauno m.valdyba. 17. Klipaitė- Livinzonaitė Šeina, NKGB slaptasis skyrius. 18. Komodaitė Judita, g1906m Kėdainiuose, viena iš pirmųjų jau A.Sniečkaus vadovaujamo VSD darbuotojų. 1940mliepos mėn. grupės, parengusios suimtų krikščionių demokratų sąrašą, vadovė. 19. Leščinskis Isakas, saugumo majoras. 20. Levitacas Faivas, g1913m.Žagarėje, NKGB 4 sk. 21. Piščikas Borisas, saugumo kapitonas. 22. Plotkinas Leivikas Movševičius, saugumo leitenantas. 23. Rozauskas Eusiejus, saugumo papulkininkis, NKGB tardymo sk.viršininkas. 24. Slavinas Aleksandras, saugumo papulkininkis. 25. Štarkmanas Markas, saugumo papulkininkis MGB B skyrius. 26. Šulga Isakas, saugumo papulkininkis, MGB 5 skyrius. 27. Švarcmanas Danilas, NKVD 3 sk. 28. Todesas Danielius, saugumo papulkininkis. 29. Todesas Ruvinas, g.1917m Utenos apskr. saugumo leitenantas.1944.12.07 Lietuvos partizanų nukautas. 30. Vicas Jakovas, pulkininkas, NKVD Šiaulių apskr.viršininkas, trėmimų komisijos narys. 31. Vildikanas Kasrielis, NKVD slaptasis skyrius. 32. Vilenskis Moisiejus, NKGB tardymo dalies virš.pav. 33. Zaidenvurmas Izrailis Lazarevičius, saugumo leitenantas.

OM

OM portretas
Gal laikas nustoti teisintis ir lankstytis prieš visokius zurofus. Nukentėjo visos tautos,tik niekas taip nevirkauja ir nesivaiko šmėklų po visą pasaulį. Jautrūs kaip mimozos,o ką daro arabų žemėje? Pasiklausius fanatikų persikėlėlių į neva jiems priklausančią pažadėtąją žemę šnekų apie strateginių vietų(kalvų) užėmimą įsikuriant ant jų, per nugarą pagaugai eina. Nejaugi neatsiras valstybių,kurios išdrįstų pasakyti Izraeliui- gana.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių