V.Tomaševskis: tautinės mažumos tik ginasi

Tautinės mažumos tik ginasi, sako protestuoti prieš Švietimo įstatymą tautinių mažumų atstovus kviečiančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

„Turėjome labai gerą Švietimo įstatymą - jis panaikintas. Tautinių  mažumų teisės apribotos ir tautinės mažumos tik ginasi, panašiai kaip ginasi kiti mūsų šalies piliečiai ir jų grupės - smulkieji verslininkai, žemės savininkai, ir taip toliau. Ne mes priėmėme tą įstatymą, mūsų pareiga ir atsakomybė - gintis, ir mes tą darome, darėme ir darysime“, - penktadienį per spaudos konferenciją Seime sakė LLRA lyderis.

Lenkų tautinė mažuma penktadienį prie Seimo organizuoja mitingą reikalaudama atšaukti Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis tautinių mažumų mokyklose įvedama daugiau dalykų dėstyti lietuvių kalba bei numatoma nuo 2013 metų metų suvienodinti lietuvių kalbos egzamino reikalavimus.

V.Tomaševskio vertinimu, išeitis yra vienintelė - stabdyti egzaminų reikalavimus suvienodinančių įstatymo nuostatų galiojimą, o Švietimo ir mokslo ministerijai kartu su tautinių mažumų atstovais ieškoti šioms priimtino sprendimo.

LLRA atstovai taip pat kritikavo sprendimą lenkų tautinių švietimo mažumų klausimus spręsti su Lenkijos ekspertais,o ne Lietuvos lenkų atstovais.

Lietuvos lenkų bendruomenei pradėjus protestus prieš Švietimo įstatymą, po skubaus Lenkijos premjero Donaldo Tusko vizito į Lietuvą šalių vyriausybių lygmeniu buvo sutarta sudaryti abiejų valstybių deleguotų ekspertų darbo grupę. Šią savaitę darbo grupė paskelbė sutarusi, kad lietuvių kalbos brandos egzamino forma visų mokyklų abiturientams bus viena - rašinys, o egzamino vertinimo normos pereinamuoju laikotarpiu skirsis.

„Kelias paprastas - stabdome įstatymą ir sėdame, svarstome, ką darysime. Aš manau, jeigu to nesupras ministras, per kitus rinkimus, panašiai kaip ir Vilniuje, jo partija negaus mandatų. Ministrui yra paskutinis šansas parodyti savo vakarietišką požiūrį, kad reikia atsižvelgti į žmonių nuomonę, kad negalima buldozeriniu principu priiminėti įstatymų. Ir tada nebus nei mitingų, nei protestų. Ne iš gero gyvenimo žmonės išeina į gatves“, - salė ekspertų grupės išvadas skeptiškai vertinantis V.Tomaševskis.

Kitas LLRA atstovas parlamentaras Michalas Mackevičius sakė, kad lenkų tautinių mažumų švietimo klausimus spręsti reikia ne Varšuvoje.

„Vyko susitikimai Varšuvoje, apie kažką kalbėjo. (...) Valdžia turi norėti išgirsti, išklausyti savo piliečius, susitikti, ir nereikės važiuoti į Varšuvą kalbėt apie egzamino vertinimus“, - teigė M.Mackevičius.

Penktadienį Vilniuje kaip atsaką planuojamam tautinių mažumų mitingui prie Seimo opozicinė partija "Tvarka ir teisingumas" surengė mitingą prie Vilniaus rajono savivaldybės. Per jį kritikuota rajono valdžia, nes esą vykdo lenkams palankią politiką.
Seime LLRA politikai dirba „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijoje.
„Tvarkiečių“ mitingą LLRA atstovai sako esant populiariu politikavimu, tačiau bendradarbiavimo nutraukti neketina.

„Dirbame, ir manau, kad dirbsime kartu. Kiekvienas turi teisę, ir jie turi teisę, tokiu būdu pritraukti rinkėjus. Mes manome, kad tai klaidingas kelias ir populistinis, ir apie tai jiems kalbėjome“, - penktadienį per spaudos konferenciją sakė LLRA atstovas Seime Jaroslavas Narkevičius.

„Jie patys sau įmušė įvartį, ir mes neturime to komentuot, faktai yra faktai, o mes dirbame kartu, ir dirbsime, bendradarbiausime, kaip bendradarbiaujame ir su kitomis partijomis“, - situaciją vertino V.Tomaševskis.

Prie Vilniaus rajono savivaldybės penktadienį mitingavo daugiau kaip pusė šimto žmonių, daugiausia partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovų. Tautinių mažumų atstovai mitinge prie Seimo penktadienį popiet sako laukiantys kelių tūkstančių dalyvių.
Lietuvoje gyvena apie 200 tūkst. lenkais save laikančių žmonių.


Šiame straipsnyje: LenkainesantaikaLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Pasimokykime iš tautinių mažumų, kaip reikia ginti mūsų teises. Valdančiųjų universitetinė reforma verčia Lietuvą bedarbių teisininkų koncentracijos stovykla, nes studijuoti pas mus yra pernelyg brangu, o teisės studijos pigiausios. Mūsų studentai tyli. Šaunuoliai, tautinių mažumų atstovai. Tokį tariamą šedevrą, šiandieninį Lietuvos tautinių mažumų švietimą reguliuojantį įstatymą, sunku sudarkyti. Juk jis suvienodina žinių patikrinimą, nesuvienodinus mokymosi programų. Kadangi studijų kaina pernelyg didelė, palyginus su Lietuvos gyvenimo lygiu, vyksta žiauri konkurencija dėl nemokamų vietų aukštosiose mokyklose. Tai reiškia, kad tautinėms mažumoms tyčia trukdoma įsigyti aukštąjį išsilavinimą. O fašistams tarp lietuvių tik tiek pasakysiu: Tomaševskis gina diskriminuojamas mažumas. O jūs keliate nesantaiką valstybėje, darote ją lengva Rusijos auka, kaip Smetonos režimas padarė prieš karą. Gėdykitės. Politologas: D.Tusko vizitas peržengia diplomatijos ribas. O dabartinės Lietuvos valdžios elgesys peržengia padorumo ribas.Mažumų diskriminavimas yra aiškus įrodymas, kad šalyje nėra demokratijos. Nenuostabu, kad lietuviai masiškai palieka Lietuvą.

Antė

Antė portretas
tamašauskai, raminkis. Užtenka čia vandenį drumsti, nekaip atrodai.

666

666 portretas
susikraukit lagaminus ir dynkit is Lietuvos
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių