VTEK: susikompromitavusiems merams turi būti taikomi darbo ribojimai

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) teigia, kad politikams galioja įstatymo nuostatos, kurios apriboja tarnybinę etiką pažeidusių tarnautojų veiklą.

Tokį išaiškinimą VTEK pateikė gavusi Vyriausybės atstovės Tauragės apskrityje Irenos Ričkuvienės ir vieno Pagėgių savivaldybės tarybos nario paklausimus. Šioje apskrityje yra du merai, kurie buvo perrinkti po to, kai VTEK paskelbė juos supainiojus viešuosius ir privačius interesus - tai Tauragės rajono meras Pranas Petrošius ir Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis.

Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo 15 straipsnis numato, kad valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys, pripažinti pažeidusiais šio įstatymo reikalavimus, vienus metus negali būti skatinami, skiriami į aukštesnes pareigas, o tarnybos santykiams pasibaigus trejus metus negali būti priimami į valstybinę tarnybą.

I.Ričkuvienė BNS yra išsakiusi nuomonę, jog VTEK aiškinus, kad minėtos nuostatos taikomos ir politikams, merai negalėtų toliau eiti pareigų.

VTEK antradienį pareiškė, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas valstybės politikus - savivaldybės tarybos merus, vicemerus ir tarybos narius - priskiria asmenims, dirbantiems valstybinėje tarnyboj. VTEK taip pat primena, kad dėl minėto įstatymo 15 straipsnio nuostatų taikymo šiuo metu laukiama Konstitucinio Teismo išaiškinimo.

„Šioje byloje komisija 2011 metų vasario mėnesį Konstituciniam Teismui yra pateikusi argumentuotą nuomonę, kad valstybės politikams taikytinos įstatymo 15 straipsnyje nurodytos sankcijos. Esamu metu komisija nemato pagrindo laikytis kitokios nuomonės“, - antradienį pareiškė VTEK.

I.Ričkuvienė yra sakiusi, kad gavusi VTEK atsakymą ketina imtis veiksmų dėl Tauragės mero.
„Jeigu priimtas savivaldybės tarybos sprendimas prieštarauja įstatymui, tuomet Vyriausybės atstovas rašo teikimą panaikinti tą sprendimą. Mums dabar kyla klausimas, ar politikams yra taikomas šitas 15 straipsnis, pagal kurį jie negalėtų dirbti trejus metus valstybės tarnyboje. Kol negavome to išaiškinimo, mes nesikreipėme dar su teikimu“, - praėjusią savaitę BNS aiškino I.Ričkuvienė.

VTEK 2009 metų gruodį nustatė, kad P.Petrošius šioje savivaldybėje sprendė klausimą dėl dalies Pagramančio miestelio gatvės, kurioje jis turi namų valdą, asfaltavimo. Tuomet laikinai eidamas mero pareigas, P.Petrošius pirmininkavo savivaldybės tarybos posėdžiui ir balsavo už tai, kad dalis laisvų biudžeto lėšų būtų skirta tos gatvės dalies asfaltavimo darbams.

Etikos sargai konstatavo, kad tokiu elgesiu P.Petrošius pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimą tarnybinėje veikloje vengti interesų konflikto ir pareigą jam iškilus nusišalinti.

P.Petrošius VTEK sprendimą skundė, bet Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė jo prašymą panaikinti jam nepalankų VTEK sprendimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių