VTEK nutarė, kad visų tarnautojų interesų deklaracijos nebus viešos

Visų valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijos nebus viešinimos, nusprendė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK).

Šį mėnesį komisija pakeitė liepą patvirtintas taisykles, kuriose buvo numatyta viešinti visų valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijas.

„Visi privalo pateikti elektronines deklaracijas, tačiau viešinamos tik tų asmenų, kurių pareigybės imperatyviai numatytos įstatyme“, - BNS sakė VTEK sekretoriato vadovas Tomas Čaplinskas.

Grąžinus senąją tvarką, kaip ir buvo, vieši yra politikų, valstybės pareigūnų, teisėjų, parlamentinių partijų pirmininkų ir jų pavaduotojų, valstybės ar savivaldybių institucijų vadovų ir jų pavaduotojų, politinio asmeninio pasitikėjimo valstybės tarnautojų ir karjeros valstybės tarnautojų, einančių institucijų ar įstaigų struktūrinių padalinių vadovų pareigas, privačių interesų duomenys.

Liepą tarnybinės etikos sargai buvo nusprendę, kad paviešinti reikia beveik visų deklaruojančiųjų duomenis, tai yra maždaug 100 tūkst. asmenų. Visuomenei nepreinamos būtų likusios tik operatyvinių, specialiųjų tarnybų darbuotojų deklaracijos.

„Deklaracijoje pateikti privačių interesų duomenys yra vieši ir skelbiami VTEK interneto tinklalapyje“, - numatė liepos 5-ąją priimtos taisyklės.

Gruodžio 4 dieną komisiją pakeitė šį punktą. Dabar sakoma, kad „komisijos patvirtintame pareigybių sąraše nurodytų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų privačių interesų deklaracijų duomenys yra vieši“.

Laikinai VTEK pirmininkės pareigas einanti vyriausia pagal amžių komisijos narė Gražina Imbrasienė BNS teigė, kad dėl sprendimo paviešinti beveik visų asmenų deklaracijas kilo ne tik įvairių nesklandumų, pasipiktinimų, bet ir sulaukta kelių ieškinių teismuose.

„Laukiame teismo sprendimų. Jie duos pagrindą diskutuoti, ką reikia keisti įstatyme, kad jis būtų aiškus. Dabar mes grąžinome tai, kas buvo“, - sakė G.Imbrasienė.

Anot jos, VTEK mano, kad dėl privačių interesų deklaracijų viešinimo turėtų pasisakyti Konstitucinis Teismas. Vienas iš teismui buvusį komisijos sprendimą apskundusių asmenų prašo, kad jo bylą nagrinėjantis administracinis teismas kreiptųsi į Konstitucinį Teismą.

„Mes sutinkame, kad Konstitucinis Teismas pasisakytų, kaip pataisyti įstatymą, kad šis nekeltų abejonių“, - aiškino G.Imbrasienė.

Visuotinį deklaracijų viešinimą VTEK siejo su elektroniniu deklaracijų pildymu. Iki rugsėjo 30 dienos visi asmenys, privalantys deklaruoti privačius interesus, turėjo pateikti naujos formos elektronines deklaracijas. Tačiau prieš pat e-deklaracijų paskelbimą rugsėjo 28 dieną tuo metu laikinai VTEK vadovės pareigas ėjusi Elena Vaitiekienė pasirašė įsakymą, kuriuo sustabdė komisijos sprendimą dėl visų valstybės tarnautojų privačių interesų deklaracijų viešinimo.

Šis sustabdymas galiojo iki gruodžio 4-osios.

Tuomet teigta, jog sprendimas priimtas atsižvelgiant į Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto, Krašto apsaugos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos ir Valstybės saugumo departamento „išreikštas pagrįstas abejones“.

Užsienio reikalų ministerija teigė, kad deklaracijų viešinimas ji prieštarauja kitiems įstatymams. Tuometinis užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis aiškino, kad diplomatinės tarnybos specifika lėmė tai, jog šios tarnybos narių, kaip ir kitų statutinių pareigūnų, deklaracijų duomenys negali būti viešinami.

Tuo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė yra pareiškusi, kad diplomatai turėtų viešai deklaruoti interesus.


Šiame straipsnyje: VTEKdeklaracijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių