VTEK: kultūros ministras pasielgė neetiškai

Kultūros ministrą Remigijų Vilkaitį Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino pasielgus neetiškai.

Penktadienį posėdžiavusi VTEK konstatavo, kad R.Vilkaitis, dalyvaudamas sprendžiant klausimą dėl valstybės finansinės paramos skyrimo kino filmui “Atsisveikinimas”, kuriame pats ir vaidino, nevykdė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme nustatytos prievolės vengti interesų konflikto.

Įstatymo 11 straipsnio 2 dalis numato, kad asmuo, dirbantis valstybinėje tarnyboje, esant interesų konflikto situacijai, privalo informuoti savo tiesioginį vadovą bei asmenis, kurie kartu dalyvauja sprendimo rengimo, svarstymo ar priėmimo procedūroje, apie esamą interesų konfliktą ir nusišalinti nuo dalyvavimo tolesnėje procedūroje. 

Filme "Atsisveikinimas" (Laimingo žmogaus istorija) R.Vilkaitis nusifilmavo 2007-2008 metais, dar prieš tapdamas kultūros ministru. Tačiau juo tapęs skyrė šiam filmui 120 tūkstančių litų iš Kultūros ministerijos biudžeto. Šiuo faktu ir susidomėjo VTEK, šių metų sausį pradėjusi tyrimą, ar ministras nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

R.Vilkaitis į kultūros ministro postą buvo deleguotas 2008 metų gruodį valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos (TPP), vadovaujamos Arūno Valinsko. Balandį TPP pareiškė nepasitikėjimą ministru, reikalaudama jį atstatydinti. Į Kultūros ministerijos naujuosius vadovus partija teikia Vilniaus dailės akademijos prorektoriaus studijoms Arūno Gelūno kandidatūrą. Ar jis taps ministru, turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

Ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu. Nei Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius, nei Prezidentė Dalia Grybauskaitė nepareiškė esminių prieštaravimų A.Gelūno kandidatūrai.


Šiame straipsnyje: VilkaitisVTEK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių