VSD teigia atliekantis tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo

Valstybės saugumo departamentas (VSD) patvirtino atliekantis tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo apie banką „Snoras“, tačiau nepatvirtina, kad teikė siūlymą vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui panaikinti buvusių Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų leidimus dirbti su slapta informacija.

Ministras R.Palaitis antradienį panaikino FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado leidimus dirbti su slapta informacija, vėliau tai tapo pagrindu atleisti minėtus asmenis iš einamų pareigų.

R.Palaitis savo sprendimą grindė aiškindamas, jog gavo atitinkamą VSD teikimą.

„Šiandien gavęs Valstybės saugumo departamento siūlymą bei remdamasis Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 18 straipsnio 2 dalimi, nusprendžiau panaikinti FNTT vadovų leidimą dirbti su įslaptinta informacija“, - per trumpą spaudos konferenciją šią savaitę sakė R.Palaitis.

Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo 18 straipsnio 2 dalis numato, kad „paslapčių subjektas savo iniciatyva arba Valstybės saugumo departamento motyvuotu teikimu panaikina leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija“.

Tačiau VSD nurodo, kad ministrui buvo pateiktas ne siūlymas ar teikimas, o „įslaptintas raštas paslapčių subjektui - vidaus reikalų ministrui“.

„VSD minėtame rašte apibendrino informaciją, gautą tyrimų poligrafu metu. Sprendimus paprastai priima įslaptintos informacijos subjekto vadovas“, - nurodoma BNS penktadienį pateiktuose VSD atsakymuose.

Buvę FNTT vadovai sprendimą dėl atleidimo skundžia teismui.

R.Palaitis praėjusią savaitę pareiškė nepasitikįs ir V.Gailiumi, ir V.Giržadu. Iš pradžių nepasitikėjimas pareikštas V.Giržadu, nes jo pakartotinio tyrimo poligrafu arba vadinamuoju melo detektoriumi rezultatai buvę jam nepalankūs. FNTT direktoriumi V.Gailiumi nepasitikėjimas pareikštas, kai šis nepaisydamas ministro pozicijos pareiškė paramą savo pavaduotojui.

Abu pareigūnai dar anksčiau tikrinti poligrafu.

BNS žiniomis, patikrinimai buvo atliekami dėl informacijos nutekinimo apie banką „Snoras“. Aiškinamasi, kokiu būdu duomenys apie rengiamus pareigūnų veiksmus pernai lapkritį pateko „Snoro“ akcininkams.

FNTT direktorių skiria ir atleidžia vidaus reikalų ministras, jo pavaduotoją - taip pat ministras, tačiau prieš tai jis turi būti gavęs tarnybos vadovo teikimą.

FNTT laikinai vadovauti paskirtas Valstybės sienos apsaugos tarnybos vado pavaduotojas Antanas Montvydas.


Šiame straipsnyje: VSDSnoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

D.Kuolys

D.Kuolys portretas
Liūdna, kad prezidentė D. Grybauskaitė, kartu su D. Dabašinsku ir “Šviniumi” paremdama R. Palaitį, šiandien stoja ne tiesos, teisingumo ir Lietuvos valstybės, bet kriminalinio pasaulio pusėn. Žurnalistams yra žinoma: aukštas prokuratūros darbuotojas anksčiau yra pranešęs prezidentės patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jonui Markevičiui, kad informaciją apie “Snoro” banką “Lietuvos rytui” perdavę VSD ir prezidentės paskirtas prokuratūros pareigūnas. Būtent po šios prezidentūrai suteiktos informacijos prasidėjo FNTT vadovų persekiojimas. Taigi padėtis makabriška: galimai nusikaltimą padarę valstybės pareigūnai permeta savo kaltę sąžiningiems žmonėms ir juos be jokio prokuratūros tyrimo, be teismo sužlugdo.

D.Kuoliui

D.Kuoliui  portretas
Sutikciau, visai logiska, zinant LRyto santykius su VSD. Bet sklando gandai ir tokie, kad info si syki nutekino vis delto FNTT... Na, gandai gndais. Gal Palaitis suzinojo kazka tiksliau?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių