VSD kvietė pokalbiui mokslo darbą apie islamą rašančią studentę

Valstybės saugumo departamento (VSD) akiratyje atsidūrė bakalauro darbą apie Baltijos valstybėse gyvenančius musulmonus parašiusi ir šia tema besidominti studentė. Pasikalbėti ją pakvietęs VSD darbuotojas mėgino iškvosti, kokie merginos ryšiai su mūsų krašte įsikūrusiais musulmonais, prašė pagalbos užmegzti su jais kontaktus.

Pasak dienraščio "Lietuvos žinios", su tarptautiniais teroristais klaipėdietę Eglę Kusaitę susieję VSD pareigūnai toliau žvalgosi galimų islamo radikalų. Jų dėmesio sulaukė ir Baltijos valstybių musulmonų padėtimi besidominti bei akademiniais tikslais su islamą išpažįstančiais asmenimis ne kartą bendravusi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) studentė Vaida Norvilaitė.

VSD laikosi tradicinės pozicijos nekomentuoti operatyvinės veiklos metodų.

Netikėto skambučio VU TSPMI magistrantūroje studijuojanti V.Norvilaitė sulaukė prieš pusantro mėnesio. Prisistatęs VSD pareigūnas merginai paaiškino žinąs apie jos bakalauro darbą ir pakvietė atvykti pokalbio. Studentė stebėjosi, kur saugumietis gavo jos telefono numerį ir kaip sužinojo apie mokslinį darbą. "Skambutis mane labai nustebino. Nesupratau, tai normalu ar ne. Norėjau pasikalbėti su savo darbo vadovu, pasiteirauti, ar visus žmones taip apklausia", - pirmuosius įspūdžius prisiminė mergina.

V.Norvilaitė mano, kad į VSD akiratį pateko, kai viešai nuskambėjo E.Kusaitės byla. Mat Andriumi (pavardės mergina neprisimena - aut.) prisistatęs saugumo pareigūnas jai paskambino praėjus kelioms savaitėms po pirmųjų pranešimų apie saugumiečių tarptautiniu terorizmu įtariamą klaipėdietę.

Laiko trumpai pasikalbėti su VSD pareigūnu V.Norvilaitė rado prieš mėnesį. Mergina su juo susitiko vienoje Vilniaus kavinių. Parodęs darbo pažymėjimą saugumietis paaiškino žinantis, kad studentė domisi su vietos musulmonais susijusiomis temomis. Apie tai jis norėjo sužinoti daugiau.

Per keliasdešimt minučių vykusį susitikimą pareigūnas V.Norvilaitės klausinėjo apie jos požiūrį į islamą. Jam buvo įdomu, kodėl mergina domisi būtent musulmonų problematika. Kai studentė paaiškino, kad tai jos akademinis interesas, saugumietis bandė iškvosti, ar mergina yra musulmonė. "Susidarė įspūdis, kad jei būčiau pasakiusi, jog esu musulmonė, būčiau laikoma nusikaltėle", - dienraščiui pasakojo mergina.

Atlikdama savo tyrimą V.Norvilaitė susitinka su islamą išpažįstančiais žmonėmis ir daro giluminius interviu. "Kaip tik domėjausi lietuvėmis moterimis, atsivertusiomis į islamą. VSD pareigūnas klausinėjo, ar tarp jų nėra radikalių. Netiesiogiai jis bandė išklausti, ar pažįstu E.Kusaitę ir ar neturiu su ja kokių nors ryšių", - prisiminė V.Norvilaitė.

VSD pareigūnas norėjo, kad studentė padėtų susisiekti su asmenimis, kuriuos ši kalbino per interviu. Esą su šiais žmonėmis jis norėtų susitikti ir pabendrauti. Tačiau V.Norvilaitė pagelbėti atsisakė. Saugumiečio prašymu ji tik nusiuntė jam savo bakalauro darbą.

Andriumi prisistatęs pareigūnas teiravosi ir to, kiek laiko V.Norvilaitė leisdavo interneto svetainėje Islamas.lt veikusiame forume. Čia studentė paprastai ieškodavo interviu pašnekovų. Netrukus po E.Kusaitės istorijos paviešinimo forumo portale nebeliko. "Per pokalbį jutau labai stereotipinę nuostatą, kad visi musulmonai turėtų būti radikalūs, taip pat buvo juntamas ne itin gilus islamo išmanymas, savotiška baimė. Jis klausė: "Ar sutinkate, kad greitai Lietuvoje bus labai daug musulmonų?" Kiek esu tyrusi, tokios tendencijos tikrai nepastebėjau", - pažymėjo V.Norvilaitė.

Studentės nuomone, saugumas ieško ne tų žmonių. "Nesuprantu, kodėl jie susirado mane, nes domėtis islamu yra mano akademinis interesas", - stebėjosi ji.

VU TSPMI dėstytojas dr. Egdūnas Račius V.Norvilaitę apibūdina kaip vieną geriausių savo studenčių. Jo teigimu, mergina atsakingai žiūri į mokslinę veiklą. "Esu įsitikinęs, kad ji neteikė jokio pagrindo pareigūnams ja domėtis. Nemanau, kad mergina galėtų būti susijusi su susirūpinimą VSD keliančiais dalykais", - pažymėjo E.Račius.

Departamento darbo metodai E.Račiui kelia įtarimų. Jis neabejoja, kad šiuo metu esama kur kas svarbesnių ir įdomesnių iššūkių valstybės saugumui nei kurio nors studento ar bet kurio Lietuvos piliečio susidomėjimas viena ar kita religija. "Toks precedentas mane labai glumina. Jis man primena Baltarusijos specialiųjų tarnybų darbą. Ten mano studentai yra kviečiami ir kvočiami", - sakė E.Račius.


Šiame straipsnyje: islamasKusaitėterorizmasVSD

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių